Vlasov houdt Evenepoel af en schenkt BORA mooie zege in natte bergrit Parijs-Nice Wielrennen
Wielrennen

Vlasov houdt Evenepoel af en schenkt BORA mooie zege in natte bergrit Parijs-Nice

Vlasov houdt Evenepoel af en schenkt BORA mooie zege in natte bergrit Parijs-Nice

Aleksandr Vlasov heeft de voorlaatste etappe van Parijs-Nice gewonnen. De renner van BORA-hansgrohe sprong in de laatste kilometers weg uit de favorietengroep en hield Remco Evenepoel en co succesvol achter zich. Brandon McNulty behield met vier seconden de gele leiderstrui.

Van de aanvankelijk geplande voorlaatste etappe van Parijs-Nice was weinig overgebleven. Wegens sneeuwval besloot de organisatie enkele dagen geleden al het parcours grondig aan te passen. Zo werden de twee beklimmingen geschrapt en werd er met de Madone d'Utelle (15,1 km aan 5,7 procent) een nieuwe slotklim toegevoegd. In totaal moesten de renners 104 kilometer afleggen, in kletsnatte en koude omstandigheden.

Vanuit het vertrek kozen Benjamin Thomas (Cofidis), Johan Jacobs (Movistar) en Martijn Tusveld (dsm-firmenich PostNL) de aanval. De laatste viel al snel weg door mechanische pech en werd opgeraapt door een achtervolgend drietal: ploegmaat Gijs Leemreize, Brent Van Moer (Lotto-Dstny) en Sandy Dujardin. Het peloton gaf de aanvallers weinig ruimte en rekende de achtervolgers uiteindelijk weer in. Thomas en Jacobs bleven wel voorop, maar werden door de troepen van Evenepoel op een minuut gehouden.

Pechvogel Tejada slachtoffer dadendrang Soudal-Quick Step

Ondertussen kende de nummer negen van het klassement, Harold Tejada, een onfortuinlijk moment. De kopman van Astana Qazaqstan moest stoppen wegens materiaalpech en verloor zodoende veel tijd op het peloton, dat allesbehalve temporiseerde. Tejada keek tegen een achterstand van anderhalve minuut aan en moest maar hopen dat hij nog voor de slotklim zou terugkeren.

De ploegmaats van Evenepoel legden het peloton een furieus tempo op richting de slotklim. Het bracht niet enkel de ongelukkige Tejada in de problemen, maar ook vele andere renners. Onder hen met Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) ook een opvallende naam. De voorsprong van de vluchters slonk intussen naar een halve minuut. Thomas vond het vervolgens prima en liet zich uitzakken naar het peloton.

In de laatste kilometers voor de slotklim viel het tempo even stil vanwege een fietswissel van Evenepoel. Er was geen sprake van pech, de Belg wisselde naar een fiets geschikter voor het naderende klimwerk. Jacobs kon zodoende zijn avontuur nog even voortzetten. Met een voorsprong van twintig seconden begon de Zwitser aan de slotklim.

Achter de eenzame leider was het INEOS Grenadiers dat in functie van Egan Bernal hard doortrok. De groep met favorieten denderde over Jacobs heen, waarna Soudal-Quick Step het initiatief overnam. Intussen haakten renners bij bosjes af en niet de minsten. Zo moesten onder meer David Gaudu, Pello Bilbao en Felix Gall de voorste groep laten gaan.

Louis Vervaeke bepaalde het tempo in functie van Evenepoel, die Ilan Van Wilder nog achter de hand had. Achter het drietal zaten Matteo Jorgenson en Wilco Kelderman er namens Visma | Lease a Bike goed bij. Ook leider McNulty vertoonde geen teken van zwakte. Richting de tussensprint, die op zes kilometer van de top lag, trok INEOS met Laurens De Plus en Bernal weer naar voren. De Colombiaan won de sprint en pakte zo zes seconden. De vier en twee seconden gingen naar Van Wilder en Evenepoel.

Van Wilder begon daarna aan zijn kopbeurt, wat leidde tot het lossen van João Almeida. Zo'n vijftien renners konden vooraan nog mee. Op vier kilometer van de finish kwam vervolgens de verwachte aanval van Evenepoel. Jorgenson zat direct op het wiel, net als McNulty. Ook de andere favorieten keerden weer terug. Daarna muisde Aleksandr Vlasov er stiekem vandoor. Door een afwachtende houding bij de favorieten kon de Rus vlotjes uitlopen naar tien seconden. Kelderman nam intussen het achtervolgende werk voor zijn rekening, in functie van Jorgenson.

Het verschilde groeide naar bijna twintig seconden. Voor Evenepoel was dat het signaal om opnieuw te demarreren. Jorgenson, Roglic en Buitrago waren mee. McNulty niet, net als Skjelmose. De laatste sprong er echter nog snel naartoe. Vlasov begon met tien seconden voorsprong aan de slotkilometer. Dat bleek voldoende. De samenwerking was namelijk ver te zoeken bij de achtervolgers. Vlasov boekte een knappe zege. Evenepoel sprintte naar de tweede plek, Primoz Roglic kwam als derde over de finish. McNulty kwam op achterstand binnen, maar wist de gele trui met vier seconden te behouden.

Uitslag etappe 7 Parijs-Nice 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws