Vollering kan ook op Muur van Hoei niet winnen: Niewiadoma jubelt in Waalse Pijl, Longo Borghini derde Wielrennen
Wielrennen

Vollering kan ook op Muur van Hoei niet winnen: Niewiadoma jubelt in Waalse Pijl, Longo Borghini derde

Vollering kan ook op Muur van Hoei niet winnen: Niewiadoma jubelt in Waalse Pijl, Longo Borghini derde

Kasia Niewiadoma heeft de Waalse Pijl bij de vrouwen gewonnen. De Poolse van Canyon/SRAM tekende ein-de-lijk weer eens voor een WorldTour-overwinning, door Demi Vollering en Elisa Longo Borghini in een vrouw-tegen-vrouw-gevecht op de Muur van Hoei uit het wiel te rijden.

146 kilometer, met net als de mannen koude omstandigheden. De ergste sneeuw bleef de vrouwen bespaard, maar in de eerste twintig kilometer reed men wel zo hard om warm te blijven, dat wegkomen lastig was. Pas na een kleine veertig kilometer kwam er een groepje van drie los van het peloton. Sara Martin (Movistar), Julie Van De Velde (AG Insurance) en Elena Hartmann (Roland) pakten snel een minuutje.

Kopgroep rijdt weg, Kopecky en Longo Borghini roeren zich al

Visma | Lease a Bike was in het peloton één van de ploegen die controleerde, maar echt hard ging dat niet. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer was de voorsprong van de kopgroep gegroeid naar 3.45 minuten. Er moest iets gebeuren, met onder meer FDJ-SUEZ en Fenix-Deceuninck die met vrouwen aanvielen. Grace Brown en Pauliena Rooijakkers vonden elkaar.

Het kwam in het peloton aan op de eerste keer Muur van Hoei, op dik dertig van de finish. Het was de plek waar grote namen als Lotte Kopecky, Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma zich al roerden. Terwijl Brown en Rooijakkers de geloste Hartmann opraapten, schoof het qua verschillen langzaam in elkaar. Toen Rooijakkers bij het ingaan van de laatste tien kilometer bij Martin en Van De Velde kwam, was het peloton al niet ver meer.

Markus rijdt weg, alle ogen gericht op Muur van Hoei

Op zes kilometer van de meet kwam alles terug bijeen, en hadden we Kopecky en Longo Borghini al flink zien geven. Het was wachten op de laatste keer Muur van Hoei, maar Riejanne Markus dacht daar anders over. De Nederlandse van Visma | Lease a Bike muisde er slim van weg en reed knap een seconde of twintig weg. In het peloton was niet echt meer sprake van één achtervolging, alle grote ploegen probeerden hun kopvrouw simpelweg vooraan af te zetten. Daardoor ging het loeisnel.

Markus begon met slechts enkele seconden aan de Muur van Hoei en werd meteen bedankt voor de moeite. Vollering was hierna - net als vorig jaar - degene die het tempo meteen heel hoog legde. Niewiadoma en Longo Borghini konden mee, maar velen moesten al lossen. Vollering keek niet om en hield alleen de Poolse en Italiaanse bij zich. Wie durfde te versnellen? Niewiadoma kon als enige op de pedalen gaan staan, en dat bleek genoeg om de zittende Vollering en Longo Borghini uit het wiel te rijden. De Nederlands kampioene werd wel tweede, maar wacht nog steeds op haar eerste seizoenszege.

Uitslag Waalse Pijl 2024 - vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news