Vollering met lege handen na de Ardennen, want Grace Brown legt iedereen erop vanuit de vlucht in Luik Wielrennen
Wielrennen

Vollering met lege handen na de Ardennen, want Grace Brown legt iedereen erop vanuit de vlucht in Luik

Vollering met lege handen na de Ardennen, want Grace Brown legt iedereen erop vanuit de vlucht in Luik

Grace Brown heeft Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen gewonnen. De 31-jarige Australische van FDJ-SUEZ anticipeerde en kwam vanuit de vlucht bij de besten terecht in de sprint. Daarin legde ze Elisa Longo Borghini en Demi Vollering erop.

152,9 kilometer, zulke afstanden zien we bij de vrouwen nog niet vaak! Geen lange inleiding, maar vrijwel meteen klimmen op de Côte de Saint-Roch. Het was Sarah Gigante die namens AG-Insurance solo over de top kwam. Ze bouwde een mooie voorsprong op, maar had toch echt versterking nodig om deze vast te houden. Stina Kagevi van Coop-Repsol wilde wel een poging wagen, maar Gigante was niet van plan de benen stil te houden.

Gigante lang alleen, maar versterking richting La Redoute

Terwijl Kagevi op een dikke minuut van de solist bungelde, gaf het peloton al een kleine drie minuten toe na vijftig kilometer koers. Reden voor Sara Martín (Movistar) en Kim Cadzow (EF Education-Cannondale) om het te proberen. Op de top van de tweede klim van de dag - de Côte de Mont-le-Soie na zestig kilometer - kwam het duo bij Kagevi, maar de kloof naar Gigante was alleen maar gegroeid naar dik twee minuten.

Dat werd niks voor de achtervolgers, helemaal niet toen het peloton op de Côte de Wanne en Côte de Stockeu op stoom raakte. Gigante bleef er als enige voor en kreeg na de Stockeu nieuwe dames achter zich aan. Élise Chabbey (Canyon//SRAM) liet de boel ontbranden en kreeg Mischa Bredewold (SD Worx-Protime), Lucinda Brand (Lidl-Trek), Eva van Agt (Visma | Lease a Bike), Mikayla Harvey (UAE Team ADQ), Grace Brown (FDJ-SUEZ), Flora Perkins (Fenix-Deceuninck) en Kim Cadzow (EF Education-Cannondale) mee.

Met acht achtervolgers was de kans om Gigante bij te halen ineens een stuk realistischer. Op de top van de Côte de la Haute-Levée was het gat nog maar een minuut en op de Col du Rosier waren ze erbij. De voorsprong naar het peloton groeide naar een mooie twee minuten, maar het ergste moest nog komen. Team dsm-firmenich PostNL leidde het pak en hoewel Brand voorin zat, ging ook Lidl-Trek gasgeven richting de Côte de la Redoute. Op deze klim bleven er met Chabbey, Cadzow en Brown drie dames over.

Drie leiders en drie achtervolgers na laatste klim

Hoewel er bij de achtervolgers nog wel werd geprobeerd om het trio terug te halen, werden de meesten van hen opgeslokt door het peloton. Richting de loeisteile La Roche-aux-Faucons had Lidl-Trek het peloton met favorieten teruggebracht tot op een minuut van Chabbey, Cadzow en Brown. Er moest dus nog wel wat gebeuren. Elisa Longo Borghini volgde het geweld van Lidl-Trek op met een stevige aanval. Demi Vollering en Kasia Niewiadoma konden volgen richting de top. Verschil tussen de twee trio's: 33 seconden!

Op de vervelende uitloper van La Roche-aux-Faucons reden Longo Borghini, Vollering en Niewiadoma uiteindelijk naar de voorste drie. Zes vrouwen, met 38 seconden voor op een achtervolgende groep met Marianne Vos aan boord. Een uitgemaakte zaak, met heerlijk gepoker in de laatste tien kilometer. Longo Borghini en Chabbey reden weg, ook omdat Niewiadoma in het wiel van Vollering plakte en Brown op een rotonde uit de bocht vloog met Cadzow.

Canyon//SRAM speelde het overtal in de laatste kilometers uit door met Niewiadoma en Chabbey om en om aan te vallen. Longo Borghini reed het dicht, maar door het hollen en stilstaan kwamen Brown en Cadzow terug. sprinten met zes, al bleven Niewiadoma en Chabbey om-en-om proberen. Niewiadoma pakte in de slotkilometer nog een kloofje, maar Longo Borghini reed het wéér dicht. Iedereen keek vanaf daar naar de Italiaanse en Vollering, maar het was Brown die plots keihard kwam opzetten en de twee verraste.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2024 - vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Lees Luik-Bastenaken-Luik 2024 bij de mannen en vrouwen terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news