Vollering toont geen medelijden met dappere Chabbey en walst richting ritzege en leiderstrui in Zwitserland Wielrennen
Wielrennen

Vollering toont geen medelijden met dappere Chabbey en walst richting ritzege en leiderstrui in Zwitserland

Vollering toont geen medelijden met dappere Chabbey en walst richting ritzege en leiderstrui in Zwitserland

Demi Vollering heeft - zoals haar coach Anna van der Breggen al voorspelde - gevlamd en de eerste etappe in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen gewonnen. In een korte en regenachtige rit van 58,6 kilometer - met start en finish in Villars-sur-Ollon - was ze ruimschoots de sterkste in een aankomst bergop.

De vrouwen moesten er in natte omstandigheden vroeg aan beginnen op zaterdag. Al om 11.05 uur werd het startschot gegeven voor de ultrakorte bergetappe. Vanuit het vertrek was het meteen klimmen geblazen, richting de top van de Col de la Croix. Een klim van 3,9 kilometer aan 8,8 procent en daarmee dus geen lekkere start voor dames zonder klimmersbenen of een mindere ochtend.

Chabbey rijdt weg onder gezag van SD Worx-Protime en Visma | Lease a Bike

EF Education-Cannondale en Team SD Worx-Protime bepaalden vanaf de voet het tempo, wat meteen ten koste ging van een hele club rensters aan de staart van het peloton. Aanvallen was onder het tempo van vooral SD Worx geen makkelijke opgave, maar Elise Chabbey (Canyon//SRAM Racing) ging er vlak onder de top toch voor. De 31-jarige Zwitserse kwam als eerste boven en greep daarmee zes bergpunten. Ze trok vervolgens alleen door.

In de afzink nam Vollering in de regen geen risico, waardoor ze op kop de achtervolging leidde. Ook Visma | Lease a Bike zagen we onder leiding van Fem van Empel op de voorposten. Dat ging allemaal een stuk gecontroleerder dan bij Chabbey, die - zoals ze voor de start al aankondigde - met een agressieve koersstijl in een korte afdaling beneden kwam met driekwart minuut voorsprong. Dat breidde ze in de vlakke passage en nog een dalende fase erna uit naar meer dan anderhalve minuut en richting de voet van de klim naar Villars-sur-Ollon steeg het verschil zelfs naar een kleine drie minuten.

Plan A van ploeg Vollering werkt niet, plan B wel

SD Worx-Protime had door dat het peloton op hen zat te wachten, en dus stuurde het Marie Schreiber op twintig kilometer van de finish - toen de voorsprong nog rond de twee minuten hing - vooruit. De Luxemburgse kwam uiteindelijk op zo'n 1.20 minuten te hangen van Chabbey, maar slaagde er niet in dichterbij te komen. Visma | Lease a Bike werd zodoende op de slotklim weer van de voorposten gestoten door SD Worx, dat het gaspedaal weer intrapte. Schreiber zakte terug om een shirtje aan te nemen van Vollering en nog een stevige beurt te doen. De aanval werd aangekondigd.

Chabbey had op zeven kilometer van het einde echter nog wel steeds 2.22 minuten speling, was dat niet te veel? Nadat Mischa Bredewold zich had leeggereden, verhoogde Vollering daarom het tempo en daagde ze anderen uit om nog harder te gaan. Gaia Realini pakte de handschoen op en ging namens Lidl-Trek op de pedalen staan. Vollering kon mee, maar verder haakte iedereen af. Met nog vier kilometer had Chabbey nog een minuut op het tweetal, die besloten samen te werken. Dat was slecht nieuws voor de koploopster, die de laatste twee kilometer inging met 25 seconden voorgift.

De arme Chabbey werd volledig opgebrand voorbij gereden richting de slotkilometer, waarin Vollering en Realini het mochten uitmaken. De Nederlands kampioene schakelde nog een tandje bij en daarmee was de Italiaanse gezien. Met machtige slagen knalde Vollering door naar de ritzege en de leiderstrui, waarbij ze tot op de streep vol door ging voor iedere seconde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws