'Perfecte dag om Gino te eren', aldus Bilbao, die met zege welkome bevestiging (maar nog geen leiderstrui) krijgt Wielrennen
Wielrennen

'Perfecte dag om Gino te eren', aldus Bilbao, die met zege welkome bevestiging (maar nog geen leiderstrui) krijgt

'Perfecte dag om Gino te eren', aldus Bilbao, die met zege welkome bevestiging (maar nog geen leiderstrui) krijgt

Pello Bilbao heeft vierde etappe in de Ronde van Slovenië gewonnen. In de koninginnenrit op dag vier was hij de sterkste op een zwaar parcours naar Krvavec. Alsof het zo moest zijn, won Bilbao precies een jaar nadat zijn vriend en ploegmaat Gino Mäder crashte en later overleed in Zwitserland. Giovanni Aleotti verdedigde knap zijn leiderstrui, al komt Bilbao richting de slotdag wel gevaarlijk dichtbij in het klassement, op twaalf seconden.

147,2 kilometer stond er op het programma, met onderweg drie gecategoriseerde beklimmingen en daarna steil omhoog naar de meet. De strijd om de kopgroep was daarom groot. Op de eerste klim van de dag - de Golo van 6,2 kilometer - kwam er een groep van acht los. Cyril Barthe (Groupama-FDJ), Johan Meens (Bingoal) en Marcel Camprubi (Q36.5) maakten er deel van uit.

Samen trokken de leiders de Topol (3,7kilometer aan 8,7 procent) en Čepulje (6,3 kilometer aan 4,3 procent) over, met BORA-hansgrohe dat het verschil in het peloton consolideerde voor leider Aleotti. Ook EF Education-EasyPost (Ben Healy) en Bahrain Victorious (Pello Bilbao) deden gedurende de dag hun beurten, waarmee we dezelfde ploegen als vrijdag initiatief zagen nemen. Zo ging het in razende vaart richting de voet van de Krvavec, de slotklim van 11,7 kilometer aan 7,6 procent. Een crash onderbrak daarbij nog wel het ritme. Onder meer Domen Novak van UAE-Team Emirates lag erbij, maar iedereen kon door.

Jayco-AlUla en Bahrain maken het zwaar richting ultra-steile slotfase

Nadat Matej Mohoric voor Bahrain de tank richting de voet had leeggereden, was er van de kopgroep al weinig meer over. Meens bleef er het langste voor, maar was er op negen kilometer van het einde toch ook aan voor de moeite. Bardiani nam nu even de kop voor kopmannen Giulio Pellizzari en Domenico Pozzovivo, maar ook Jayco-AlUla was bij de pinken met Filippo Zana. Door het tempo van de Australische ploeg dacht er niemand aan aanvallen. Toen Alessandro De Marchi leeg was, nam Bahrain Victorious pas over, richting de steilste stroken van de klim.

Op vier kilometer van het einde waren de knechten wel een beetje opgerookt en was het aan de favorieten. Bilbao was degene die bijschakelde, waardoor alleen Pozzovivo én leider Aleotti nog overbleven. Belangrijke namen als Zana en Healy moesten de rol lossen, het was alleen Paul Double van Polti-Kometa die probeerde de oversteek te wagen op een vlakker stukje. Daar slaagde de Brit in, omdat er vooraan wat naar elkaar gekeken werd. Het was alles op de loeisteile slotkilometer en omdat er gepokerd werd, kon Pellizzari de oversteek nog maken. Dat was voor de bühne, want Bilbao punchte overtuigend naar de zege. Aleotti gaf drie seconden toe en behield daarbij z'n leiderstrui.

Voor Bilbao was het in meerdere opzichten een belangrijke dag. Precies een jaar geleden overleed z'n maatje Gino Mäder bij een crash in Zwitserland, waardoor hij de vinger naar de hemel wees. 'We wisten dat dit de perfecte dag was om Gino te eren', zei hij er na afloop over. De ritwinst was echter ook een belangrijke bevestiging richting de Tour de France, nadat Bilbao recent nog aangaf dat hij in de afgelopen weken stoeide met z'n fysiek. 'We wilden ook graag voor de leiderstrui gaan, maar ik vond de ritwinst belangrijker. Daarom heb ik veel gegeven in de finale. Dit geeft me veel vertrouwen richting de Tour. Ik kon door ziekte niet naar de Ronde van Zwitserland, maar hier in Slovenië ontvouwt zich een mooi plan B.'

Uitslag etappe 4 Ronde van Slovenië 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws