Voorbeschouwing BK tijdrijden 2022 | Wolfpack-duo duelleert op 'put van Dikkelvenne' Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing BK tijdrijden 2022 | Wolfpack-duo duelleert op 'put van Dikkelvenne'

Voorbeschouwing BK tijdrijden 2022 | Wolfpack-duo duelleert op 'put van Dikkelvenne'

Donderdag 23 juni vindt in en rondom Gavere het Belgisch kampioenschap tijdrijden plaats. Pakt Yves Lampaert zijn tweede titel op een rij? Of neemt Remco Evenepoel revanche met zijn eerste titel? In de Leiderstrui blikt vooruit!

Vorig jaar ging de winst naar Lampaert. Het was zijn eerste nationale driekleur in het tijdrijden bij de profs. Lampaert versloeg toen verrassend Evenepoel. Wout van Aert laat dit jaar net als vorig jaar verstek gaan. Hij bereidt zich in Tignes voor op de Tour de France. De coureur van Jumbo-Visma won de Belgische tijdrittitel al in zowel 2019 als 2020. Victor Campenaerts – die won in 2016 en 2018 – is er wel bij. Als inwoner van Gavere zal hij alvast gemotiveerd zijn.

Laatste winnaars BK tijdrijden 2022

2021 Yves Lampaert
2020 Wout van Aert
2019 Wout van Aert
2018 Victor Campenaerts
2017 Yves Lampaert
2016 Victor Campenaerts
2015 Jurgen Van den Broeck
2014 Kristof Vandewalle
2013 Kristof Vandewalle
2012 Kristof Vandewalle

Parcours, weer en tijdrijden BK tijdrijden mannen 2022

Het BK tijdrijden wordt verreden in en omtrent Gavere. Daar is een circuit uitgetekend van 11,6 kilometer dat de elite mannen drie keer moeten afleggen. Dat brengt het totaal af te leggen kilometers op 34,8. Het zal neerkomen op een inspanning van rond de veertig minuten.

Het lokale circuit kent meerdere stukken waar de snelheid flink kan worden opgeschroefd. Toch moeten de renners rekening houden met af en toe wat meer technische passages. Het is echter de ‘put van Dikkelvene’ die volgens thuisrijder Campenaerts de grootste uitdaging vormt. De ‘put van Dikkelvene’ is een kort hellend stuk aan zo’n vijf procent dat vlak voor de aankomst ligt en dus drie keer zal moeten worden aangedaan. ‘Dat wordt een beslissend deel van de rit, je kan er snel tien seconden winnen of verliezen’, aldus Campenaerts in Het Nieuwsblad.

Voorbeschouwing BK tijdrijden 2022 | Wolfpack-duo duelleert op 'put van Dikkelvenne'

Weer
De deelnemers aan het BK tijdrijden moeten rekening houden met warme temperaturen. Gedurende de middag wordt het zo’n 25 graden. Verder zou er een lichte bui kunnen vallen. De wind waait in de middag uit het oosten en zal met een windkracht 2 geen belangrijke rol spelen.

Tijden
Start: 13.47 uur (eerste renner)
Finish rond 16.15 uur (laatste renner)

Favorieten BK tijdrijden mannen 2022

Wat de topfavorieten betreft kijken we naar Quick Step-Alpha Vinyl. Met Yves Lampaert en Remco Evenepoel hebben ze de nummers één en twee van de vorige editie in huis. Toen was de eerste verrassend twintig seconden sneller dan de tweede. Evenepoel reed dit jaar vier tijdritten en met twee zeges en twee tweede plekken behoort hij tot de absolute wereldtop van het tijdrijden.

Hoewel hij de slottijdrit in de Ronde van Zwitserland won, waren zijn overige prestaties niet geweldig. Zelf gaf hij aan toe te zijn aan een rustperiode. Het biedt kansen aan Lampaert, die in tegenstelling tot Evenepoel alsmaar beter in vorm komt richting een mogelijke Tourselectie. Hij knalde in de voorbije Baloise Belgium Tour nog naar de winst in de tijdrit.

Van wie kan het Quick Step-duo concurrentie verwachten? Die komt met Victor Campenaerts en Thomas De Gendt uit de hoek van Lotto Soudal. Beide renners rijden als inwoner van Gavere een thuiswedstrijd. Hoewel zowel Campenaerts (omscholing tot klassieke renner) als Thomas De Gendt niet meer de tijdritprestaties leveren van weleer, inspireren de thuiswegen hen mogelijk tot grootse daden.

Voorbeschouwing BK tijdrijden 2022 | Wolfpack-duo duelleert op 'put van Dikkelvenne'
Kan Campenaerts stunten?

Campenaerts stelde bij Sporza al dat hij zich anderhalve maand heeft voorbereid op het BK tijdrijden. 'Ik ken het parcours door en door. Maar vooral de innerlijke motivatie zal groot zijn omdat ik in mijn regio rijd. Of ik favoriet ben? Ja, maar geen topfavoriet. Remco is topfavoriet, met Yves er net naast. Maar als twee honden vechten om een been ... Als ik niet op het podium sta, zal ik teleurgesteld zijn.

De Gendt is normaliter ook een podiumkandidaat, maar hij kampt wel met een verstuikte enkel na een klikpedaal-incident in de Ronde van Zwitserland. Frederik Frison en Florian Vermeersch van Lotto Soudal zouden ook een sterke tijdrit moeten kunnen afleveren. Vermeersch was recent nog zesde in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour.

Een outsider is Rune Herregodts. De 23-jarige liet tijdens de Baloise Belgium Tour aan Het Nieuwsblad weten een groot doel te hebben gemaakt van het BK tijdrijden. Hij sprak zelfs over het podium. De generale verliep echter belabberd met een 51ste plek in de tijdrit van de Belgium Tour. En wat kan Cian Uijtdebroeks? De 19-jarige behoorde bij de junioren tot de betere tijdrijders, bij de profs ontbreekt vooralsnog enig referentiemateriaal.

TV BK tijdrijden mannen 2022

U kunt het BK tijdrijden donderdag live volgen op televisie. Sporza schakelt vanaf 14.00 uur in op zender Eén.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws