Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022 | Van Aert vs. pure sprinters vs. vluchters? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022 | Van Aert vs. pure sprinters vs. vluchters?

Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022 | Van Aert vs. pure sprinters vs. vluchters?

Waarom er zo weinig echte sprinters aan de start staan van de Dauphiné? Nou, omdat er weinig kansen zijn. Op dag één zal het al een dubbeltje op zijn kant worden voor de rappe mannen, maar ze hebben nog kans. In de Leiderstrui bekeek de rit.

Parcours etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022

Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022 | Van Aert vs. pure sprinters vs. vluchters?

In de eerste etappe van de Dauphiné rijden we twee lussen; één langere en één kortere met de finishlijn daarin getrokken. In de lange lus zitten een hele hoop hoogtemeters en gaan we bijna klimmen vanuit de start. De top van de Col de Leyrisse bereiken we al na 19,5 kilometer en hij begint na 10 kilometer koersen al. Daarna blijven we op hoogte en beginnen we na een kleine 40 kilometer aan de Côte des Baraques. Het zijn klimmetjes waar de kopgroep van de dag kan worden gevormd. De sprinters in het peloton zullen hopen dat de strijd om de vlucht niet al te lang zal zijn.

We wensen de sprinters veel succes met een openingsuur bergop...

Na deze twee klimmetjes koersen we lang in licht dalende lijn en draaien we na 88 kilometer koers het twee lokale lusje op. Hierin staat de beklimming van de Côte du Chambon de Bavas centraal. Het is met 4,7 kilometer aan 5,2 procent geen steil monster en bovendien is er na de laatste keer klimmen nog meer dan 30 kilometer te rijden. Aanvallen vanuit het peloton loont dus niet meteen en dus maken de sprinters zeker kans. In finishplaats Beauchastel ligt een brede weg klaar, met alle ruimte om eruit te komen voor een harde spurt.

De klim op het lokale circuit is niet al te zwaar.

Tijden:
Start: 10.20 uur
Finish: rond 14.48 uur

Weer etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022

Het wordt warm op zondag! Bij de start om 10.20 uur is het in La Voulte-sur-Rhône zo'n 25 á 27 graden en het kwik zal in de uren erna alleen maar oplopen, richting de 30 graden. Met een windje aan windkracht 1 á 2 uit het noordoosten zal die normaliter geen rol spelen. Aan de finish in Beauchastel wordt 30 graden en windkracht 2 voorspeld voor zondag, met in de middag nog wel kans op een onweersbui.

Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022

Hoezeer we het de vlucht van de dag ook gunnen, in een eerste etappe zijn er altijd te veel ploegen met belangen. Bovendien leent het parcours zich voor een achtervolging, waarbij het natuurlijk wel van belang is dat de rappe mannen nog aan boord zijn. In dat opzicht is deze sprint wel iets voor Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma wil in de Tour de France voor het groen gaan en dus kan hij hier de sprintbenen al eens testen. De heuveltjes onderweg spelen hem in de kaart.

Grote uitdager van Van Aert is Dylan Groenewegen, die als één van de weinige topsprinters heeft gekozen voor de Dauphiné. De Nederlander heeft bij Team BikeExchange-Jayco z'n sprinttrein (minus Luka Mezgec) mee en zo heel veel kansen zijn er deze ronde niet voor types zoals hij. BikeExchange zal er dus wel voor willen gaan. Andere echte massasprinters op de deelnemerslijst zijn Juan Sebastián Molano (UAE), Phil Bauhaus (Bahrain) en Matthew Walls (BORA-hansgrohe). Molano won vorige week nog een rit in Boucles de la Mayenne en kan net als Van Aert ook wel een klimmetje over. Bauhaus komt uit de Giro d'Italia, dus de vraag is hoe fris hij nog is.

Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022 | Van Aert vs. pure sprinters vs. vluchters?
Juan Sebastián Molano

Wordt het zwaarder en is er sprake van een selectie in het peloton op het klimmetje in de finale, dan schuiven we Ethan Hayter naar voren bij INEOS Grenadiers. De jonge Brit heeft al veel vaker bewezen dat hij een sprintje van een uitgedunde groep kan winnen. Ook mannen zoals Clément Venturini (AG2R) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) zullen zich er in zo'n situatie wel tussen willen smijten.

Tot slot de vluchters, die traditioneel ook kans maken in de eerste rit van de Dauphiné. Enkele interessante namen: Rémi Cavagna en Josef Cerny (Quick Step-Alpha Vinyl), Franck Bonnamour (B&B), Kobe Goossens (Intermarché), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Bruno Armirail (Groupama-FDJ).

Favorieten lezers etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022

Poll

Wie wint de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws