Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2022 | Tada, de opener van het wegseizoen! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2022 | Tada, de opener van het wegseizoen!

Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2022 | Tada, de opener van het wegseizoen!

Daarrrr zijn we weer! Natuurlijk was er de cross, maar stiekem zijn er veel wielerliefhebbers die heel erg uitkijken naar de eerste wegkoers van het jaar. In 2022 is dat de Clàssica Comunitat Valenciana, een Spaanse koers voor sprinters. In de Leiderstrui blikt vooruit.

De Clàssica Comunitat Valenciana maakte afgelopen jaar zijn rentree na vijftien jaar afwezigheid. Waar er voorheen nog namen als Óscar Freire, Alessandro Petacchi en Mario Cipollini op de erelijst prijkten, moesten we het in 2021 doen met de Franse sprinter Lorrenzo Manzin. Wie is er in de mogelijkheid om hem in de seizoensopener van 2022 op te volgen?

Praktische informatie Clàssica Comunitat Valenciana 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Clàssica Comunitat Valenciana 2022

2021 Lorrenzo Manzin
2006 - 2020 Niet verreden
2005 Alessandro Petacchi
2004 Óscar Freire
2003 Alessandro Petacchi

Parcours, weer en tijden Clàssica Comunitat Valenciana 2022

Het 175 kilometer lange parcours, een stuk langer dan afgelopen jaar, van de eendagswedstrijd kan grofweg verdeeld worden in twee stukken. In de eerste negentig kilometer moeten er de nodige hoogtemeters afgewerkt worden, alvorens het in dalende en vlakke lijn naar provincieparel Valencia gaat, waar de meet getrokken ligt na een lange laatste rechte strook asfalt.

Beginnen doen we echter in het winter-trainingsgebied van de profs. De Coll de Rates, vanuit Tarbena zo'n 14 kilometer á 4,5 procent, moet namelijk beklommen worden, een heuvel waar het gros van het professionele peloton in de winter de tests uitvoert om de vorm te testen. Na deze Rates volgen er nog enkele strookjes bergop, maar het gaat toch voornamelijk in vlakke lijn naar de Alto de Barx, een klim van 3,2 kilometer aan 6,8 procent.

Na deze Alto de Barx moet er nog 85 kilometer verreden worden, ruim genoeg voor de sprintersploegen om zichzelf te hergroeperen en op te maken voor de eerste spurt van het seizoen in Valencia.

Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2022 | Tada, de opener van het wegseizoen!

Beklimmingen
11 km: Coll de Rates (14,2 km aan 4,6%)
88 km: Alto de Barx (3,2 km aan 6,8%)

Weer
Lenteweer: dat is het in Valencia en omstreken zondag. Twaalf graden, lekker zonnetje, miniem briesje: ideaal koersweer voor de aanwezige renners.

Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2022 | Tada, de opener van het wegseizoen!

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: 16.30 uur

Favorieten Clàssica Comunitat Valenciana 2022

Titelverdediger Lorrenzo Manzin staat niet op de lijst van deelnemers, maar het is niet dat TotalEnergies daar direct heel zwakker op wordt. Met de intrinsiek misschien wel snelste man hier, Niccolo Bonifazio, en de Brit Chris Lawless beschikken zij over twee prima opties om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. Grote vraag luidt: wat gebeurt er met hen als ze vroeg in de race onder druk worden gezet op de beklimmingen?

Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2022 | Tada, de opener van het wegseizoen!
Kan Niccolo Bonifazio aanhaken op de Coll de Rates en Alto de Barx?

De boosdoener zou dan wel eens het eveneens Franse Arkéa Samsic kunnen zijn. Zij kunnen beschikken over de nummer drie van vorig jaar, Amaury Capiot, die 2021 heel goed afsloot met ereplaatsen in Parijs-Tours en Parijs-Roubaix, en Clément Russo. Daarnaast willen we de jonge Alan Riou niet uitvlakken: die man zou weleens voor een verrassing kunnen zorgen met een vroege of late uitval.

Brengt ons bij de overige rappe mannen. Antonio Jésus Soto (Euskaltel-Euskadi) reed zich vorig jaar enkele malen in de top tien van een Vuelta-rit en bij diezelfde ploeg vinden we ook ex-LottoNL-Jumbo-sprinter Juan José Lobato. Vanuit Italië komt het Bardiani van Giovanni Visconti en Filippo Fiorelli: zij hopen ongetwijfeld op een harde wedstrijd, want na zo'n race beschikken zij nog over een snel sprintje.

Een andere Italiaanse ploeg, EOLO-Kometa, komt ook met enkele kandidaten op de proppen. Vincenzo Albanese en Giovanni Lonardi beschikken beiden over een aardige spurt na een lastige koers. Ditzelfde geldt voor de Portugees Iúri Leitão, een baanwielrenner uitkomend voor Caja Rural. Die ploeg kan ook nog op David González of Orluis Aular mikken, als het op een strijd tussen de snelle mannen uitloopt.

Bij Equipo Kern Pharma zullen ze niet direct voor een massasprint gaan. Die Spaanse formatie heeft met Roger Adriá, Hector Carretero en Fransisco Galván wel genoeg slagkracht om er een zware race van te maken. Die laatste beschikt vroeg in het seizoen wel nog over een prima finish na een afmattende race, zo bewees hij met een vierde plek in GP la Marseillaise vorig jaar.

Er doen met Jetse Bol en Alex Molenaar, beiden van Burgos-BH, twee Nederlanders mee. Voor hen zou een ereplaats een welkome opsteker zijn zo vroeg in het seizoen.

TV Clàssica Comunitat Valenciana 2022

Wat hebben wij wielerliefhebbers toch geluk! De Clàssica Comunitat Valenciana wordt zondag vooralsnog niet live op TV uitgezonden, maar wel via onderstaande YouTube-livestream. Die uitzending begint om 14.00 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws