Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2022 | Wereldtop trekt massaal naar generale in Brabant! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2022 | Wereldtop trekt massaal naar generale in Brabant!

Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2022 | Wereldtop trekt massaal naar generale in Brabant!

Zo heel veel crossen in Nederland kennen we niet, maar de veldritten die er ieder worden georganiseerd, zijn van hoge kwaliteit. Na Rucphen is het zondag de beurt aan cross in Hoogerheide. Helaas geen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar de deelnemerslijst bij de mannen en vrouwen is verder om je vingers bij af te likken. Niet zo gek, met het WK over een week op de agenda...

Praktische informatie Wereldbeker Hoogerheide 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Wereldbeker Hoogerheide

2021 Afgelast door coronavirus
2020 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2017 Lars van der Haar / Marianne Vos
2016 Mathieu van der Poel / Sophie de Boer
2015 Mathieu van der Poel / Eva Lechner
2014 Niet verreden
2013 Kevin Pauwels / Marianne Vos
2012 Niels Albert / Marianne Vos

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Hoogerheide 2022

De cross in Hoogerheide is de laatste jaren gegroeid tot een niet te missen veldrit in het seizoen. De wedstrijd in Noord-Brabant heeft in principe alles, met draaien en keren op de weide, op en neer door de bossen, heel veel snelle bochten, balkjes, een klimmetje op de weide op de macht, een lange looptrap en een stukje schuine kant. Als het droog is, is het een vrij snel parcours, maar als het nat ligt, wordt een technisch hoogstandje.

Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2022 | Wereldtop trekt massaal naar generale in Brabant!

Weer
Niets te klagen in veldritland op zondag! Het kwik zal stijgen naar een aangename 6 à 7 graden, met eigenlijk geen kans op regen en het zonnetje dat de overhand zal nemen. Wind staat er eigenlijk niet, waardoor we normaliter een snelle cross zullen zien.

Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2022 | Wereldtop trekt massaal naar generale in Brabant!

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.40 uur
Start mannen: 15.05 uur
Finish mannen: 16.15 uur

Favorieten mannen Wereldbeker Hoogerheide 2022

Eigenlijk zijn alle WK-gangers, die een week later in Fayetteville aan de start staan, aanwezig in Brabant. Dat betekent dat we de Brit Tom Pidcock aan het vertrek zien. Hij kwam begin januari voor het laatste in actie in het veld en koos daarna weer voor een stage. Hij won twee van zijn laatste drie crossen en lijkt op papier de man voor dit parcours. Toch kijken we met het thuisvoordeel ook naar Lars van der Haar, die op zo'n snel parcours goed uit de voeten moet kunnen. Hij werd recent Nederlands kampioen en won in 2017 nog in Hoogerheide.

Pidcock en Van der Haar zullen concurrentie krijgen uit Belgische hoek. Eli Iserbyt won de Wereldbekercross in Flamanville en toonde daar aan dat hij nog wel wat in de tank heeft voor de laatste crossen van het seizoen. Toon Aerts is nu al een aantal weken op de afspraak, maar de vorm is eigenlijk al die tijd net niet goed genoeg om te winnen. Komt daar in Hoogerheide verandering in? Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout rijden eigenlijk het hele jaar al bij de top vijf, maar ook zij hebben moeite om veel te winnen.

Outsiders zijn er zondag niet in overvloed, ondanks het feit dat er alleen wedstrijden voor de elite worden georganiseerd en daardoor ook de beloften van start mogen gaan bij de profs. Thibau Nys laat de cross in Hoogerheide aan zich voorbij gaan, maar de Nederlandse beloftetopper Ryan Kamp is er wel bij. Kan de Europees kampioen beloften zich smijten tussen de elite? Om het Wereldbekerklassement hoeft het in ieder geval niet meer te gaan, die is al lang en breed op zak van Iserbyt.

Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2022 | Wereldtop trekt massaal naar generale in Brabant!

Favorieten vrouwen Wereldbeker Hoogerheide 2022

Ook bij de vrouwen is het Wereldbekerklassement reeds beslist, in het voordeel van Lucinda Brand. De wereldkampioene rijdt het beste seizoen uit haar carrière en is ook in Hoogerheide favoriet. Toch zal ze dat misschien niet zelf zo zien, want op een snel parcours heeft ze het doorgaans lastig tegen Marianne Vos. Die is er na een trainingsstage bij in Brabant, waardoor we alvast kunnen zien hoe de krachtsverhouding is tussen deze twee, richting het WK. Bij het NK in Rucphen was Vos de sterkste, nu ook?

De podiumplekken worden - als iedereen van de partij is - eigenlijk al het hele seizoen verdeeld tussen de Nederlanders. Naast Brand en Vos zijn het daarbij vooral ook de jonkies die opvallen. Fem van Empel won al twee wedstrijden, in Val di Sole en in Flamanville. Ze is zodoende in vorm en zal het gevecht wel aan willen gaan. Dat geldt ook voor Puck Pieterse, die nog geen zege wist te behalen, maar wel een heel constant en goed seizoen rijdt.

Andere kanshebbers voor de zege zijn - als ze een goede dag hebben - Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado. Betsema heeft in dat opzicht een streepje voor, ze staat er heel vaak tussen bij de toppers. Maar voor Alvarado kan het ook zomaar eens een keertje goed vallen, als alles eens meezit. Is er dan nog een beetje concurrentie te bespeuren buiten de landsgrenzen? We zijn zeker benieuwd hoe goed Sanne Cant is richting het WK.

TV Wereldbeker Hoogerheide 2022

Wie de cross in Hoogerheide live op televisie wil zien, kan helaas niet de hele middag terecht bij Eurosport. De vrouwenwedstrijd wordt vanaf 13.35 uur alleen op de Eurosport Player uitgezonden, vanwege de Australian Open tennis. Vanaf 14.15 uur is de sportzender er ook live bij via Eurosport 1. Vanaf 15.00 uur is de mannenwedstrijd op beide kanalen live te zien. Wie liever niet schakelt - of met reclames zit - kan ook afstemmen op Sporza, dat vanaf 13.30 uur via Eén verslag doet van beide races.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws