Voorbeschouwing Coppa Sabatini 2022 | Bernal maakt opwachting in kletsnatte najaarskoers Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Coppa Sabatini 2022 | Bernal maakt opwachting in kletsnatte najaarskoers

Voorbeschouwing Coppa Sabatini 2022 | Bernal maakt opwachting in kletsnatte najaarskoers

Donderdag 15 september is het tijd voor de Coppa Sabatini - Gran Premio città di Peccioli. De eendagskoers is een van de eerste van een waslijst aan Italiaanse najaarswedstrijden. In de Leiderstrui neemt je mee naar het prachtige, maar regenachtige Toscane, waar Egan Bernal weer wat wedstrijdritme op zal doen.

De Coppa Sabatini is een koers met enige historie. 69 edities gingen de koers van dit jaar voor, waar een aantal prachtige namen op de erelijst staan. Zo wonnen onder anderen Jan Ullrich, Paolo Bettini, Philippe Gilbert en Sonny Colbrelli de Coppa Sabatini, evenals de titelverdediger Michael Valgren. Dit jaar staat Egan Bernal aan de start, die sinds zijn verschrikkelijke valpartij weer voorzichtig begon met koersen.

Vorig jaar werd de najaarskoers gewonnen door Valgren. De Deen was, na sluw samenspel met teamgenoot Neilson Powless, op de lastige finishstrook te sterk in de sprint voor Sonny Colbrelli. De Fransman Mathieu Burgeaudeau werd derde. De finish is dus duidelijk voor de mannen met een sterke punch, of de sprinters met inhoud.

Praktische informatie Coppa Sabatini 2022

  • Donderdag 15 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Coppa Sabatini

2021 Michael Valgren
2020 Dion Smith
2019 Alexey Lutsenko
2018 Juan José Lobato
2017 Andrea Pasqualon
2016 Sonny Colbrelli
2015 Eduard Prades
2014 Sonny Colbrelli
2013 Diego Ulissi
2012 Fabio Duarte

Coppa Sabatini 2022: Parcours, weer en tijden

De renners moeten donderdag in totaal 202 kilometer afleggen. Eerst worden er vijf plaatselijke ronden gereden, met drie korte beklimmingen. Deze zijn niet lang, maar wel steil en zullen er dus toch inhakken na een aantal rondes. Eerst moet de Lajatico worden bedwongen voordat men het rondje opdraait. Met 2,8 kilometer aan drie procent is dit de makkelijkste. Ook de Terriciola is niet lastig, met 3,7 kilometer aan eveneens drie procent. De Muro di Peccioli en Montefiscoli zijn korter, maar veel lastiger, met respectievelijk 800 meter aan 10,4 procent, en 800 meter aan 11,3 procent.

De Terriciola, Muro di Peccioli en Montefiscoli zitten samen in het plaatselijke rondje van vijftien kilometer, die vijf keer wordt afgelegd. In de laatste veertig kilometer wordt nog één heuvel twee keer beklommen, een hellende strook richting de finishlijn in Peccioli: met 1,4 kilometer aan 5,6 procent niet heel lastig, maar toch genoeg om verschillen te maken. Deze klim ligt in de laatste plaatselijke ronde, die drie keer wordt gedaan.

Voorbeschouwing Coppa Sabatini 2022 | Bernal maakt opwachting in kletsnatte najaarskoers

Weer
Het weer zal de koers extra zwaar maken. Qua temperatuur zit het nog wel goed, tussen de 23 en 27 graden. Er is echter onweer op komst in Toscane, en er zal veel regen vallen. Geen mooie Italiaanse nazomer dus, maar gewoon keihard banjeren in hondenweer.

Tijden
Start: 11:20 uur
Finish: 16:00 uur

Favorieten Coppa Sabatini 2022

Let op: de deelnemerslijst is nog verre van compleet en kan onderstaand overzicht dus nog veranderen.

Lang niet alle ploegen hebben hun selectie al bekendgemaakt, maar zeker is alvast dat INEOS Grenadiers, UAE Team Emirates en BORA-hansgrohe met interessante namen aan het vertrek staan. Bij INEOS is het Egan Bernal die zijn weg naar hoogvorm vervolgt. De Colombiaanse klimmer is na de Ronde van Denemarken en de Ronde van Duitsland terug in koers. Kan hij misschien al een beetje om de knikkers meedoen?

Bij UAE is de blik in principe gericht op Marc Hirschi, die op de explosieve klimmetjes in staat moet worden geacht om een goede klassering te rijden. Met Alessandro Covi is er ook een goed klimmende sprinter van de partij. Bij BORA-hansgrohe ook genoeg explosief klimgeweld. Wat te denken van Lennard Kämna, de man die eerder dit jaar in de Giro en de Tour al indruk maakte en nu zijn najaar begint. Felix Großschartner toonde al aardige benen in de Tour of Britain, net als Emanuel Buchmann in de Ronde van Duitsland.

Voorbeschouwing Coppa Sabatini 2022 | Bernal maakt opwachting in kletsnatte najaarskoers
Quinten Hermans

Daarmee zijn we er nog niet, want BORA heeft met Cian Uijtdebroeks de kersverse winnaar van de Tour de l'Avenir aan boord. Moet de jonge Belg werken voor anderen of mag hij voor eigen kans? Aleksandr Vlasov start de motor weer op, nadat de Tour in juli zijn laatste wedstrijd was. Hoe gaat de Rus met die lange break om? Kan hij meteen uithalen?

Kijken we verder op de lijst, dan zijn we benieuwd naar de vorm van enkele outsiders. Movistar heeft met Matteo Jorgenson en Iván Ramiro Sosa twee interessante namen, Cofidis stuurt Guillaume Martin en Victor Lafay. Alex Aranburu zou met deze finale ook iemand kunnen zijn, daar er in de laatste veertig kilometer niet veel extreem klimwerk meer is. Om die reden schrijven we ook Quinten Hermans op, een goed klimmende rappe man namens Intermarché-Wanty-Gobert, waar ook Lorenzo Rota een sterke man voor in de finale kan zijn.

De nummer drie van vorig jaar, Mathieu Burgeaudeau, is de enige man van het vorige podium die aan de start staat. Logischerwijs zal hij in de gaten moeten worden gehouden. EOLO- Kometa zet in op Vincenzo Albanese, die op soortgelijke aankomsten al sterk is gebleken. Bij Bardiani-CSF-Faizanè staat drievoudig giro-etappewinnaar Enrico Battaglin aan de start, evenals de veelzijdige sprinter Filippo Fiorelli. Hoewel Andreas Kron van Lotto-Soudal net hersteld is van een luchtweginfectie, willen we de Deen toch noemen bij een aankomst als deze.

TV Coppa Sabatini 2022

De Coppa Sabatini is te volgen op de Eurosport Player. De uitzending begint om 15:10 uur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws