Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite vrouwen | Veelvraten Vollering en Kopecky strijden op VAM-berg! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite vrouwen | Veelvraten Vollering en Kopecky strijden op VAM-berg!

Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite vrouwen | Veelvraten Vollering en Kopecky strijden op VAM-berg!

Op de Drentse VAM-berg strijden de vrouwen zaterdag om de Europese titel in de wegrit. Met kampioenen als Demi Vollering en Lotte Kopecky aan de start kan de organisatie rekenen op een prachtig deelnemersveld. Wie mag voor een jaar de Europese kampioenstrui dragen? In de Leiderstrui blikt vooruit!

Praktische informatie EK wielrennen vrouwen 2023

  • Zaterdag 23 september 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: EK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaar EK wielrennen

2022 Lorena Wiebes
2021 Ellen van Dijk
2020 Annemiek van Vleuten
2019 Amy Pieters
2018 Marta Bastianelli
2017 Marianne Vos
2016 Anna van der Breggen

EK wielrennen vrouwen 2023: Parcours, weer en tijden

De start van de koers vindt plaats in Meppel. Vanuit de stad beginnen de rensters aan een koers van 131,6 kilometer. De wedstrijd kan in twee strukken worden opgedeeld. Een vlakke aanloop van 62 kilometer en vijf ronden op het circuit rond de VAM-berg. Dankzij de NK's van hebben we een goed beeld van het rondje rond de voormalige vuilnisbelt. Het klimmetje waarop de finish is getrokken is vijfhonderd meter lang en stijgt aan gemiddeld 6,3 procent. Het venijn zit hem in het laatste 150 meter. Het wegdek piekt daar naar vijftien procent én voert over kasseien.

Na het klimmetje is het een kleine kilometer afdalen voordat de rensters aan het tweede klimmetje beginnen. Deze is driehonderd meter lang aan een pittig gemiddelde van 9.7 procent. Wie daarna hoopt op een afdaling komt van een koude kermis thuis. Na een kort vlak stuk gaat het namelijk opnieuw omhoog, naar het nieuw aangelegde Dak van Drenthe. Het extra stuk klimmen is ongeveer 450 meter lang en kent stroken tot boven de tien procent. De toevoeging van het Dak van Drenthe geeft de rensters minder ruimte voor herstel, wat vooral voor de sprintertypes nadelig is. Naast een sterke punch bergop is een goede stuurvaardigheid ook gevraagd. Het circuit rond de VAM-berg is namelijk smal en bochtig.

Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite vrouwen | Veelvraten Vollering en Kopecky strijden op VAM-berg!

Weer
De vrouwen kunnen zaterdag rekenen op prima koersweer. Hoewel er tijdens de koers een bui kan vallen, valt de verwachte neerslag erg mee. De maximale temperatuur ligt rond de 17 graden. De wind komt met een windkracht 3 uit het westen.

Tijden
Start: 13.45 uur
Finish: rond 17.00 uur

Favorieten EK wielrennen vrouwen 2023

We verwachten zaterdag vooral een strijd tussen Nederland en België om de Europese titel. België heeft met Lotte Kopecky misschien wel de topfavoriet. De renster van SD Worx is zeer allround, wat op het parcours rond de VAM-berg uitstekend van pas komt. Kopecky is snel en explosief bergop. Bovendien zijn de hellingen niet lang genoeg om haar in de problemen te brengen, ook de toevoeging van het Dak van Drenthe zou een goede Kopecky geen angst moeten inboezemen. Ze is alvast bezig aan een fantastisch jaar. Zo veroverde ze begin augustus al de regenboogtrui in de wegrit, eerder won ze al de Ronde van Vlaanderen en stuntte ze met een tweede plek in de Tour de France Femmes, waar ze ook lang in de gele trui rondreed.

Het enige nadeel voor Kopecky is haar ondersteuning. Hoewel België net als Nederland acht vrouwen mag opstellen, is de Nederlandse selectie overduidelijk van een hoger niveau in de breedte. Kopvrouw lijkt op papier Demi Vollering. Haar overwinningen dit jaar zijn niet op twee handen te tellen. Vooral in de heuvelklassiekers en de rittenkoersen stond er geen maat op Vollering. Toch zal ze in Drenthe haar handen vol hebben met Kopecky, die op het WK nog duidelijk beter was. Ook is de Belgische in een sprint beduidend sneller. Wel is het een voordeel voor Vollering dat de finish heuvelop is.

Het uitspelen van het overtal lijkt dé tactiek voor Nederland, al heeft de ploeg van bondscoach Loes Gunnewijk met Lorena Wiebes ook een pion voor eventuele eindsprint. Het lijkt echter waarschijnlijk dat Nederland de koers gelijk vanaf de eerste ronde op het circuit zwaar zal willen maken, om Kopecky te isoleren. Onder meer Mischa Bredewold en Loes Adegeest zouden dat vroegere sloopwerk kunnen verzorgen. Beide vrouwen staan immers bekend om hun aanvallende rijden. Mocht het kaf van het koren gescheiden zijn, zouden namens Nederland ook Riejanne Markus en Shirin van Anrooij kunnen toeslaan. Allebei beschikken ze over de hardrijderskwaliteiten om een aanval te kunnen afronden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Voorbeschouwing EK wielrennen 2023 - elite vrouwen | Veelvraten Vollering en Kopecky strijden op VAM-berg!

Moet we ook rekening houden met de overige landen? Zeker wel! Wat te denken van Marlen Reusser? Wanneer er in de finale een kleine groep overblijft, dan is het letten op Reusser. Met haar power op het vlakke haal je haar, eenmaal ontsnapt, niet zomaar meer terug. Ook is het letten op Cecilie Uttrup Ludwig (Denemarken) en Lianne Lippert (Duitsland). Beide vrouwen hebben een indrukwekkende versnelling bergop, wat op de lastige aankomststrook van pas komt.

Bij Italië is het uitkijken naar Silvia Persico en Elisa Balsamo. De tweede is razendsnel en komt na een moeilijk seizoen de laatste tijd steeds beter in vorm. Groot-Brittannië beschikt met Anna Henderson en Pfeiffer Georgi ook over een sterk duo. Juliette Labous is de Franse hoop, maar zij lijkt meer gebaat bij een zwaarder parcours. En ten slotte nog een outsider, al kan je dat de Oostenrijkse Christina Schweinberger na haar vijfde plek op het WK in Glasgow eigenlijk niet meer noemen.

Favorieten EK vrouwen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Lotte Kopecky (België), Demi Vollering (Nederland)
Outsiders: Marlen Reusser (Zwitserland), Lorena Wiebes (Nederland), Cecilie Uttrup Ludwig (Denemarken), Lianne Lippert (Duitsland) en Christina Schweinberger (Oostenrijk)
Longshots: Riejanne Markus, Shirin van Anrooij (beide Nederland), Anna Henderson, Pfeiffer Georgi (beide Groot-Britannië) en Juliette Labous (Frankrijk)

TV EK vrouwen 2023

De kijker heeft zaterdag keuze te over; bij zowel de NOS, Sporza als Eurosport kunt u de vrouwenkoers volgen. De NOS schakelt vanaf 13.30 uur in op NPO1. De uitzending van Sporza op VRT1 begint om 14.30 uur. Eurosport brengt de koers vanaf 13.45 uur op Eurosport 1 en haar online platformen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws