Voorbeschouwing Elfstedenronde 2022 | Jakobsen en Ewan treffen elkaar op de Brugse kasseien Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Elfstedenronde 2022 | Jakobsen en Ewan treffen elkaar op de Brugse kasseien

Voorbeschouwing Elfstedenronde 2022 | Jakobsen en Ewan treffen elkaar op de Brugse kasseien

Zondag 12 juni raast een peloton in de Elfstedenronde over de kasseien in de omgeving van Brugge. Rijden de klassieke renners het peloton op de keien aan gort? Of houden de sprintersploegen het bij elkaar voor een zinderende sprint? In de Leiderstrui blikt vooruit!

De Elfstedenronde keerde in 2017 na een jarenlange afwezigheid weer terug op de UCI-kalender. Sindsdien kon de koers enkel in 2020 niet plaatsvinden vanwege het coronavirus. Vorig jaar werd de koers weer opgepakt, toen ging Tim Merlier er met de overwinning vandoor.

De overwinning van Merlier toont aan dat de sprinters zich thuisvoelen op het parcours van de Elfstedenronde. In de laatste honderd kilometer liggen dan wel de nodige kasseistroken; een sprint van een grote groep heeft het in de afgelopen drie edities niet weten te voorkomen. Ook dit jaar lijkt een massasprint waarschijnlijk, daar de sterkere ploegen een topsprinter in de gelederen hebben. Onder andere Fabio Jakobsen en Caleb Ewan tekenen present.

Praktische informatie Elfstedenronde 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Elfstedenronde

2021 Tim Merlier
2020 Niet verreden
2019 Tim Merlier
2018 Adam Blythe
2017 Wout van Aert

Parcours, weer en tijden Elfstedenronde 2022

Het parcours van de Elfstedenronde bestaat uit twee lussen. De eerste, grote, lus is 97 kilometer lang en eindigt met de eerste kasseistrook voordat de renners voor de eerste keer de finish in Brugge passeren. De tweede lus is met veertien kilometer een stuk korter, maar moet wel zes keer worden afgelegd.

In de tweede lus liggen drie kasseistroken: de Damsevaart Zuid-Kerkstraat, Brieversweg en de Moerkerkse steenweg. In totaal moeten deze stroken achttien keer worden aangedaan door de renners. Hoewel de stroken niet vergelijkbaar zijn met de kasseien van Parijs-Roubaix, bieden ze wel mogelijkheden om het peloton uit elkaar te rijden. De laatste kasseistrook – de Moerkerkse steenweg - ligt met twee kilometer van de finish diep in de finale, wat de aanvallers kansen biedt om een aanval door te zetten richting de aankomst.

Voorbeschouwing Elfstedenronde 2022 | Jakobsen en Ewan treffen elkaar op de Brugse kasseien

Onverharde wegen
73,4 km: Lettenburgstraat (100 meter)
94,3 km: Ezelstraat - Sint-Jakobstraat - Markt - Wollestraat (1300 meter)
101,5 km: Damsevaart Zuid - Kerkstraat (1000 meter)
106,1 km: Brieversweg (1900 meter)
110,8 km: Moerkerkse steenweg (300 meter)
117,5 km: Damsevaart Zuid - Kerkstraat (1000 meter)
122,1 km: Brieversweg (1900 meter)
126,8 km: Moerkerkse steenweg (300 meter)
133,5 km: Damsevaart Zuid - Kerkstraat (1000 meter)
138,1 km: Brieversweg (1900 meter)
142,8 km: Moerkerkse steenweg (300 meter)
149,5 km: Damsevaart Zuid - Kerkstraat (1000 meter)
154,1 km: Brieversweg (1900 meter)
158,8 km: Moerkerkse steenweg (300 meter)
165,5 km: Damsevaart Zuid - Kerkstraat (1000 meter)
170,1 km: Brieversweg (1900 meter)
174,8 km: Moerkerkse steenweg (300 meter)
181,5 km: Damsevaart Zuid - Kerkstraat (1000 meter)
186,1 km: Brieversweg (1900 meter)
190,8 km: Moerkerkse steenweg (300 meter)

Weer
De renners kunnen zondag rekenen op heerlijk weer. Het blijft droog en het wordt maximaal zo’n 19 graden. Wel staat er met een windkracht 4 uit het westen een stevige wind.

Tijden
Start: 14.00 uur
Finish: Tussen 18.20-18.45 uur

Favorieten Elfstedenronde 2022

Hoewel er in totaal negentien kasseistroken op het programma staan, is het maar de vraag in hoeverre deze voor verschillen gaan zorgen. De voorbije edities hebben al uitgewezen dat de sprinters de stroken goed aankunnen om vervolgens voor de winst te sprinten. Dat scenario lijkt ook voor dit jaar waarschijnlijk, daar de sterkste ploegen met een topsprinter aan de start staan. Zo reist Quick Step-Alpa Vinyl met Fabio Jakobsen af naar Brugge. De Nederlander won dit seizoen al sprints en behoort zodoende tot de topfavorieten. Ondanks alle zeges is Jakobsen nog niet helemaal zeker van een Tourselectie. Zet Jakobsen met een nieuwe zege een uitroepteken achter zijn naam? Hij kan alvast rekenen op de meester van de lead-outs Michael Mørkov.

De voornaamste concurrent voor Jakobsen komt met Caleb Ewan uit de hoek van Lotto Soudal. De Australiër heeft nog geen geweldig jaar. Ondanks vijf overwinningen dit seizoen, kwam hij er in de sprints van de Giro d'Italia - mede door pech - niet aan te pas. Daarmee is de druk voor de komende Tour de France groot, doet Ewan in België weer wat vertrouwen op? Tim Merlier is namens Alpecin-Fenix de derde aanwezige topsprinter. UAE Team Emirates brengt met Pascal Ackermann en Fernando Gaviria twee sprinters aan de start. Cofidis rekent op de rappe benen van Simone Consonni. Arkéa Samsic zal bij een sprint Daniel McLay uitspelen, en Israel Start-up Nation heeft met Rudy Barbier een outsider. Intermarché-Wanty-Gobert stelt sprinter Gerben Thijssen op. Verder kan Sasha Weemaes namens Baloise Sport Vlaanderen voor een verrassing zorgen.

Voorbeschouwing Elfstedenronde 2022 | Jakobsen en Ewan treffen elkaar op de Brugse kasseien

Er is natuurlijk altijd de kans dat de koers wordt opengebroken op de kasseien. In dat geval kijken we naar de klassieke renners, zoals een Yves Lampaert en Florian Sénéchal van Quick Step, of Dries De Bondt van Alpecin. Van Thibau Nys mag ook het nodige verwacht worden. De 19-jarige werd immers al derde in de Antwerp Port Classic. Bij Uno-X is de sterke Rasmus Tiller dé coureur die zich het meeste thuisvoelt op de kasseien. Verder moet er bij Intermarché gelet worden op Tom Devriendt en Taco van der Hoorn. De laatste volmaakte recent weer een kunststukje in de Brussels Cycling Classic. Slaat de Nederlander weer toe via de vroege vlucht? Of wacht hij deze keer tot de finale?

TV Elfstedenronde 2022

Vanaf 17.00 uur kunt u de Elfstedenronde live volgen bij Sporza op zender Eén. Om 18.00 uur schakelen ze met de koers, vanwege het nieuws, echter over naar Canvas. Verder komt Eurosport vanaf 17.00 uur met een livestream op de Eurosport Player.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws