Voorbeschouwing Elfstedenronde Brugge 2023 | Jakobsen zal net als vorig jaar visitekaartje willen afgeven Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Elfstedenronde Brugge 2023 | Jakobsen zal net als vorig jaar visitekaartje willen afgeven

Voorbeschouwing Elfstedenronde Brugge 2023 | Jakobsen zal net als vorig jaar visitekaartje willen afgeven

Zondag 11 juni 2023 zal de boeken ingaan als de slotdag van het Critérium du Dauphiné, maar ook de openingsrit van de Ronde van Zwitserland en de Elfstedenronde in Brugge staan op het programma. In dit artikel blikt In de Leiderstrui vooruit op die laatste wedstrijd!

Nederland heeft de Elfstedentocht, België de Elfstedenronde. De West-Vlaamse wielerwedstrijd kreeg zijn symbolische naam omwille van de doortocht door evenveel steden. Op de erelijst pronken iconische namen als Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy en Freddy Maertens. Maar ondanks de passage van de grote vedetten verdween de wedstrijd van de kalender.

In 2017 werd de Elfstedenronde na een afwezigheid van bijna 30 jaar van onder het stof gehaald. Met succes. Deze wind- en kasseikoers, met start en aankomst in Brugge, was met een beklijvend duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel meteen een schot in de roos. Met Tim Merlier (2019 en 2021) en Fabio Jakobsen (2022) zitten de winnaars van de laatste drie edities in dezelfde ploeg. Wie mag er dit jaar een gooi doen naar de Brugse bloemen?

Praktische informatie Elfstedenronde 2023

  • Brugge - Brugge (190,3 km)
  • Zondag 11 juni 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Elfstedenronde

2022 Fabio Jakobsen
2021 Tim Merlier
2020 Niet verreden
2019 Tim Merlier
2018 Adam Blythe
2017 Wout van Aert

Parcours, weer en tijden Elfstedenronde 2023

Het parcours van de Elfstedenronde bestaat uit twee lussen. De eerste, grote, lus is iets meer dan honderd kilometer lang en eindigt met de eerste kasseistrook voordat de renners voor de eerste keer de finish in Brugge passeren. De tweede lus is met zestien kilometer een stuk korter, maar moet wel zes keer worden afgelegd.

In de tweede lus liggen drie kasseistroken: de Damsevaart Zuid-Kerkstraat, Brieversweg en de Moerkerkse Steenweg. In totaal zijn er achttien stroken die aangedaan moeten worden door de renners. Hoewel de stroken niet vergelijkbaar zijn met de kasseien van Parijs-Roubaix, bieden ze wel mogelijkheden om het peloton uit elkaar te rijden. De laatste kasseistrook – de Moerkerkse steenweg - ligt met twee kilometer van de finish diep in de finale, wat de aanvallers kansen biedt om een aanval door te zetten richting de aankomst.

Voorbeschouwing Elfstedenronde Brugge 2023 | Jakobsen zal net als vorig jaar visitekaartje willen afgeven

Weer
Hoewel de weersomstandigheden recent goed zijn in de Lage Landen, biedt dat geen garantie voor zondag. De weerstations zijn er nog niet helemaal over uit of het gaat regenen of niet, bij een temperatuur van circa 25 graden Celsius en wind uit het noorden.

Tijden

Start: 12.45 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur

Favorieten Elfstedenronde 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel, dus er kunnen nog wijzigingen doorgevoerd worden.

Hoewel er natuurlijk enkele kasseistroken in het parcours zijn opgenomen, is de Elfstedenronde toch vooral een wedstrijd voor sprinters. In die hoedanigheid is Fabio Jakobsen, afgelopen jaar winnaar van de wedstrijd, namens Soudal Quick-Step de figuur om in de gaten te houden. De Nederlander krijgt met onder meer Yves Lampaert, Casper Pedersen, Tim Declercq en Michael Mørkøv een ongelofelijk sterke ploeg mee.

Intermarché-Circus-Wanty zal zondag willen wedijveren met Jakobsen en co, daar zij met Gerben Thijssen iemand hebben die dit jaar ook al bewezen heeft te kunnen winnen. Door de Letrozole-affaire rondom zijn vriendin Shari Bossuyt zal Thijssen wel een roerige week achter de rug hebben, maar Intermarché-Circus-Wanty heeft met Arne Marit nog een klant achter de hand.

Voorbeschouwing Elfstedenronde Brugge 2023 | Jakobsen zal net als vorig jaar visitekaartje willen afgeven

Alpecin-Deceuninck brengt onder meer lead-outs Jonas Rickaert en Ramon Sinkeldam aan de start, wat een super lead-out betekent voor kopman Jasper Philipsen. Ook onder meer Timo Kielich en Dries De Bondt zijn mee.

Met het Cofidis van Simone Consonni en Davide Cimolai en het Arkéa Samsic van David Dekker en Jenthe Biermans staan er nog twee WorldTour-ploegen aan de start. Ook Israel-Premier Tech zal meedoen, en wel met Giacomo Nizzolo, Sep Vanmarcke en Itamar Einhorn. Bij Uno-X rekent men dan weer op Alexander Kristoff, de sterke beer uit Stavanger.

Verder is het uitkijken naar outsiders als Erlend Blikra (Uno-X, ploeggenoot van Kristoff dus), Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex), Rory Townsend (Bolton Equities), Sasha Weemaes (Human Powered Health), Andrea Pero (Novo Nordisk), Kenneth Van Rooy (Bingoal-WB) en Vito Braet (SportVlaanderen-Baloise).

Favorieten Elfstedenronde 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Alexander Kristoff (Uno-X), Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) en Simone Consonni (Cofidis)

Longshots: Arne Marit (Intermarché-Circus-Wanty), Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), David Dekker (Arkéa Samsic), Erlend Blikra (Uno-X) ,Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Yves Lampaert (Soudal Quick-Step) en Jasper De Buyst (Lotto-Dstnt)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Elfstedenronde 2023

Sporza zal zondag vanaf circa 15.40 uur verslag doen van de Elfstedenronde in de zondagprogrammering op VRT 1. Eurosport biedt de koers aan via de online kanalen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws