Italië snelt met Ganna en Milan naar Europese titel op de Ploegenachtervolging Baanwielrennen
Baanwielrennen

Italië snelt met Ganna en Milan naar Europese titel op de Ploegenachtervolging

Italië snelt met Ganna en Milan naar Europese titel op de Ploegenachtervolging

Italië is Europees kampioen op de ploegenachtervolging geworden. Op de baan van Grenchen in Zwitserland versloeg de Italiaanse ploeg met wegrenners Filippo Ganna en Jonathan Milan Groot-Brittannië, dat de wereldtitel van 2022 geen vervolg kon geven met de Europese titel. Bij de vrouwen was er een strijd tussen dezelfde landen, maar trokken de Britse dames aan het langste eind.

In de kwalificatie stelde Italië de strijd om de gouden medaille veilig. Nadat ze met Frankrijk hadden afgerekend stopte de klok na 3.48.33 minuten. Hun tegenstander voor de finale werd Groot-Brittannië, dat slechts een kleine twee tienden van een seconde langzamer was dan Ganna en co. Frankrijk en Denemarken mochten voor de bronzen medaille strijden.

Frankrijk had lange tijd de touwtjes in handen in de strijd om het brons, maar in de laatste rondes kregen Benjamin Thomas en co het nog even benauwd. Uiteindelijk hielden de Fransen met een voorsprong van zo’n twee tienden wel stand.

Vervolgens streden Italië en Groot-Brittannië om het goud. Waar bij de Britten – in tegenstelling tot het WK – Ethan Hayter ontbrak, was Soudal-Quick Step sprinter Ethan Vernon er wel bij. De Italianen hadden echter de beschikking over tijdritkanon Ganna en tijdrijder annex sprinter Milan. Die gouden combinatie was te machtig voor de Britten. De Italianen liepen snel uit naar een voorsprong van anderhalve seconde. De Britten kwamen op het einde nog een beetje terug, maar het verschil aan de finish was nog een seconde.

Britse vrouwen verslaan Italië wél

Bij de vrouwen ging de Europese titel naar de Britse dames. Met voormalig wereldkampioen op de weg Elisa Balsamo namen de Italiaanse vrouwen het net als de mannen op tegen Groot-Brittannië, dat met Katie Archibold een sterke motor in de gelederen had. De Britse dames kenden een goede start en hadden halverwege meer dan een seconde voorsprong op de regerend wereldkampioen.

Ze liepen vervolgens verder uit, maar de Britse trein haperde wel. In de laatste rondes viel er een gat achter de eerste renster, die moest wachten. Het zorgde uiteindelijk niet voor een omslag en zodoende lukte het de Britse vrouwen wél om Italië te verslaan. Het brons was voor titelverdediger Duitsland.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws