Voorbeschouwing Veneto Classic 2021 | Driemaal scheepsrecht voor Trentin/UAE Team Emirates? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Veneto Classic 2021 | Driemaal scheepsrecht voor Trentin/UAE Team Emirates?

Voorbeschouwing Veneto Classic 2021 | Driemaal scheepsrecht voor Trentin/UAE Team Emirates?

Staan we aan de wieg van een nieuwe vaste waarde op de kalender? Als het aan de flamboyante koersdirecteur Filippo Pozzato ligt wel: de Italiaan wil van de nieuw te verrijden Veneto Classic een WorldTour-klassieker maken. In de Leiderstrui blikt alvast vooruit op editie één.

Wie Pozzato nog kent uit zijn koersloopbaan, weet wat voor een trots Pippo uitstraalt. De man wiens haren altijd goed zaten, huid altijd gebronsd en die een Ferrari kocht nadat hij op 24-jarige leeftijd Milaan-Sanremo won heeft nu een levensdoel gemaakt van het opbouwen van kekke koersen in zijn thuisregio, Veneto.

De door Xandro Meurisse gewonnen Giro del Veneto van afgelopen woensdag was daar koers één van, gevolgd door de spectaculaire Serenissima Gravel-wedstrijd van vrijdag, die jammer genoeg niet live te volgen was. De Veneto Classic op zondag moet echter het paradepaardje worden van de 'Ride to the Dreamland'-wedstrijdreeks.

Praktische informatie Veneto Classic 2021

  • Venezia - Bassano del Grappa (207 kilometer)
  • Zondag 17 oktober 2021
  • Deelnemers
  • Classificatie: 1.1

In dit artikel:

  • Parcours, beklimmingen weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, beklimmingen, weerbericht en tijden Veneto Classic 2021

De Veneto Classic valt in haar eerste editie grofweg op te delen in drie stukken. De eerste 130 kilometer vanuit startplaats Venezia zijn grotendeels vlak. Hierin doemt wel de Muro di Ca'del'Poggio op, niet te verwarren met de Poggio uit Milaan-Sanremo. De klim in deze wedstrijd is 1,1 kilometer lang en heeft een duizelingwekkend stijgingspercentage van 12,3 procent, maar zal toch vooral dienen als shine-moment voor de vroege vlucht.

Na 130 kilometer doemt de Rossina-klim voor de eerste maal op, die in de absolute finale eveneens centraal zal staan. Ook de La Tisa-klim moet nog tweemaal bedwongen worden, voordat het peloton de plaatselijke ronde betreedt. Deze heuvel is slechts 330 meter lang, maar heeft wel een gemiddeld stijgingspercentage van 15,5 procent.

Na 168 van de 207 kilometer komt het peloton op de plaatselijke ronde van 13 kilometer terecht, die dan nog driemaal bedwongen moet worden. Hierin zit die Rossina-heuvel (2,2 kilometer aan 6,5 procent) dus, die voor de laatste keer bedwongen wordt op zeven kilometer van de meet in Bassano del Grappa.

Voorbeschouwing Veneto Classic 2021 | Driemaal scheepsrecht voor Trentin/UAE Team Emirates?

Beklimmingen
56,7 km: Muro di Ca'del Poggio (1,1 km aan 12,3%)
135,8 km: La Rosina (2,2 km aan 6,5%)
147,4 km: La Tisa (0,33 km aan 15,2%)
161,7 km: La Tisa (0,33 km aan 15,2%)
173,2 km: La Rosina (2,2 km aan 6,5%)
186,9 km: La Rosina (2,2 km aan 6,5%)
200,4 km: La Rosina (2,2 km aan 6,5%)

Weer
Medio oktober hebben de aanwezige renners niets, maar dan ook werkelijk niets te vrezen van de weergoden in Veneto. Het is de gehele dag tussen de 15 en 18 graden, het zonnetje schijnt heerlijk en er is een zeer zacht briesje aanwezig volgens Buienradar.

Voorbeschouwing Veneto Classic 2021 | Driemaal scheepsrecht voor Trentin/UAE Team Emirates?

Tijden (zondag 17 oktober 2021)
Start: 11.30 uur
Finish: Tussen 16.00 en 16.30 uur

Favorieten Veneto Classic 2021

Net als in de meest recente Italiaanse najaarsklassiekers geldt UAE-Team Emirates als dé te kloppen ploeg. Matteo Trentin piste in de Coppa Agostoni en Giro del Veneto iets minder ver dan respectievelijk Alexey Lutsenko en Xandro Meurisse, maar zal op die manier alleen maar gemotiveerder zijn voor zijn laatste koers van dit jaar.

Naast Trentin verschijnt de ploeg uit de Emiraten met Alessandro Covi, Davide Formolo, Marc Hirschi en Diego Ulissi aan de start: stuk voor stuk mannen die goed bergop kunnen en over een goed eindschot beschikken. Opties te over dus!

Voorbeschouwing Veneto Classic 2021 | Driemaal scheepsrecht voor Trentin/UAE Team Emirates?

De grootste concurrentie komt misschien wel van Astana-Premier Tech, dat in zijn laatste wedstrijd met het Canadese merk als sponsor Alexey Lutsenko naar voren schuift. Ook Samuele Battistella moet op een goede dag tot iets moois in staat zijn.

EOLO-Kometa stelt Lorenzo Fortunato en Vincenzo Albanese op, terwijl Jan Bakelants één van de aanwezige renners namens Intermarché-Wanty-Gobert is. De Belgische ploeg heeft nog meer schoon volk, in de personen van Lorenzo Rota, Andrea Pasqualon en Odd Christian Eiking.

Namens Cofidis kan Guillaume Martin een wat zwaardere finale zeker aan, maar de vraag is of hij de snellere mannen in dit veld ook kan kloppen als het richting de finish gaat. at dat betreft heeft Bardiani met Enrico Battaglin en Filippo Fiorelli twee snellere mannen in huis, die beiden wel weten hoe ze een heuveltje over moeten.

TV Veneto Classic 2021 

De Veneto Classic is zondag vanaf 15.00 uur te zien op de Eurosport Player. In de Leiderstrui voorziet u van een uitgebreid verslag en de reacties na afloop.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws