Voorbeschouwing Chrono des Nations 2021 | Küng versus Evenepoel, na afzegging Ganna Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Chrono des Nations 2021 | Küng versus Evenepoel, na afzegging Ganna

Voorbeschouwing Chrono des Nations 2021 | Küng versus Evenepoel, na afzegging Ganna

De wedstrijd krijgt ieder jaar eigenlijk weinig aandacht, maar de Chrono des Nations is voor de tijdritkanonnen uit het peloton een belangrijke krachtmeting, aan het einde van het seizoen. In een echte, lange en ouderwetse tijdrit knallen de grote namen van de race tegen de klok nog één keer alles uit de kast. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Met Jos van Emden, Filippo Ganna en Primoz Roglic als laatste podium, kunnen we wel stellen dat dit geen wedstrijd is voor de tweede rij. De Nederlands kampioen was in 2019 sterker dan Ganna, die anno 2021 bij iedere tijdrit topfavoriet is. Roglic groeide in de afgelopen twee jaar verder uit tot echte specialist. In de afgelopen tien jaar won ook Tony Martin de wedstrijd drie keer.

Dit jaar stelde de deelnemerslijst andermaal niet teleur. Van Emden is er als titelverdediger helaas niet bij, maar Ganna stond wel aan het vertrek. Helaas viel hij tijdens een training en brak hij daarbij een rib. Met het WK baanwielrennen in het achterhoofd, zegde hij de tijdrit van zondag af. Gelukkig zijn er met Remco Evenepoel en Stefan Küng nog twee tijdritkanonnen over.

Praktische informatie Chrono des Nations 2021

  • Les Herbiers - Les Herbiers (44,5 kilometer)
  • Zondag 17 oktober 2021
  • Deelnemers
  • Classificatie: 1.1

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en starttijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Chrono des Nations 2021

2020 Niet verreden
2019 Jos van Emden
2018 Martin Toft Madsen
2017 Martin Toft Madsen
2016 Vasil Kiryienka
2015 Vasil Kiryienka
2014 Sylvain Chavanel
2013 Tony Martin
2012 Tony Martin
2011 Tony Martin

Voorbeschouwing Chrono des Nations 2021 | Küng versus Evenepoel, na afzegging Ganna
Het podium van de Chrono des Nations 2019

Parcours en weerbericht Chrono des Nations 2021

We rijden van Les Herbiers naar Les Herbiers en de heren leggen in totaal 44,5 kilometer af. Dat is heel flink voor een individuele tijdrit en zien we vandaag de dag weinig meer in rittenkoersen. Het zal bovendien de hele dag heuvelachtig zijn, vanuit de start in Les Herbiers tot het keertpunt halverwege bij Saint-Prouant. Via Mouchamps koersen we vervolgens terug naar de startplaats.

Echte cols of stevige heuvels beklimmen we niet, maar er moet onderweg toch regelmatig een tandje worden teruggeschakeld. Het zal misschien de reden zijn dat iemand als Evenepoel aan het vertrek staat, want het kan lastiger zijn dan vooraf gedacht.

Voorbeschouwing Chrono des Nations 2021 | Küng versus Evenepoel, na afzegging Ganna

Weer:
De 25 deelnemers aan de Chrono des Nations vertrekken tussen 14.45 uur en 15.33 uur vanuit Les Herbiers. In de start- en finishplaats van de tijdrit is het zondag heerlijk koersweer, met een graadje of 20 en de zon die er misschien zelfs nog even doorheen steekt. Twintig kilometer verderop in Saint-Prouant noteren we hetzelfde weerbeeld. Ook belangrijk: er zal de hele middag een zuid/zuidwestelijke wind staan die met windkracht 2 niet al te sterk zal zijn. De heenweg blaast dit windje dus tegen, op de terugweg hebben de renners 'm in de rug.

Voorbeschouwing Chrono des Nations 2021 | Küng versus Evenepoel, na afzegging Ganna

Starttijden Chrono des Nations 2021

14.45 uur: Bradeddin Wais (Kuwait Pro Cycling Team)
14.47 uur: Tom Thill (Xspeed United Continental)
14.49 uur: Julian Braun (Team SKS Sauerland NRW)
14.51 uur: Emilien Jeanniere (Team TotalEnergies)
14.53 uur: Felix Ritzinger (Equipe Nationale d'Autriche)
14.55 uur: Ilic Ognjen (Equipe Nationale de Serbie)
14.57 uur: Polychronis Tzortzakis (Kuwait Pro Cycling Team)
14.59 uur: Frederik Muff (ColoQuick Cycling)
15.01 uur: Florian Maitre (Team TotalEnergies)
15.03 uur: Anthony Delaplace (Team Arkéa Samsic)
15.05 uur: Julien Duval (AG2R Citroën Team)
15.07 uur: Justin Wolf (Bike Aid Pro Cycling)
15.09 uur: Stéphane Rossetto (Saint Michel - Auber 93)
15.11 uur: Aaron Gate (Black Spoke Pro Cycling)
15.13 uur: Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB)
15.15 uur: Martin Toft Madsen (BHS - PL Beton Bornholm)
15.17 uur: Miguel Heidemann (Leopard Pro Cycling)
15.19 uur: Rune Herregodts (Sport Vlaanderen - Baloise)
15.21 uur: Alessandro de Marchi (Israel Start-Up Nation)
15.23 uur: Rein Taaramäe (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux)
15.25 uur: Pierre Latour (Team TotalEnergies)
15.27 uur: Ben Hermans (Israel Start-Up Nation)
15.29 uur: Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick Step)
15.31 uur: Stefan Küng (Groupama FDJ)

Favorieten Chrono des Nations 2021

Het niveauverschil zal zondag in de tijdrit enorm zijn, zo is de verwachting. Renners uit het continentale en procontinentale circuit nemen het op tegen de grote sterren uit de WorldTour. We kunnen ons bij de favorieten voor de winst dus beperken tot een handjevol renners. Filippo Ganna was van hen de grootste naam, maar de Italiaan heeft zich dus geblesseerd teruggetrokken. Hij was ongetwijfeld in goede vorm, met het WK baanwielrennen dat op 20 oktober op de agenda staat. De Chrono des Nations kon dienen als laatste test voor het tijdritkanon van INEOS Grenadiers, maar dat loopt nu dus in de soep.

De overgebleven topfavorieten zijn Stefan Küng en Remco Evenepoel. Küng rijdt stiekem een ijzersterk seizoen, waarin hij vier tijdritten won. Zo was hij de sterkste in de Ronde van Valencia en de Ronde van Zwitserland én werd hij Zwitsers kampioen tijdrijden. De grootste prijs won hij bij het EK tijdrijden, waar hij Ganna klopte in een rechtstreeks duel. Het lukte echter ook een paar keer net niet voor de man van Groupama-FDJ. Zo werd hij tweede in tijdritten in de Tirreno en de Tour de France en greep hij bij de Olympische Spelen en het WK nipt naast de medailles. Zit er zondag meer in het vat?

Voorbeschouwing Chrono des Nations 2021 | Küng versus Evenepoel, na afzegging Ganna
Stefan Küng

Evenepoel is sinds zijn bekkenbreuk in Il Lombardia van vorig jaar een grote verrassing. Hij zakte er dit seizoen al een paar keer finaal doorheen, maar reed ook al enkele keren de stenen uit de straat. In de tijdritten wilde het nog niet altijd echt vlotten, mede door de rugblessure uit 2020. Toch won hij tijdritten in de Baloise Belgium Tour en Ronde van Denemarken. Bij de Olympische Spelen werd hij negende, op het EK pakte hij brons en bij het WK tijdrijden werd het andermaal plek drie. Volgt in Frankrijk wel die eerste stek?

Outsiders voor deze wedstrijd zijn toch wel Pierre Latour en Alessandro de Marchi. De Fransman van TotalEnergies was tot voor kort een echte specialist in dit werk, maar na blessureleed is dat wat weggezakt. Als hij de benen aan het einde van het jaar nog heeft, is Latour in potentie wel iemand voor in ieder geval het podium. De Marchi is dat in principe niet, maar de Italiaan van Israel Start-Up Nation is wel in topvorm. Hij won de Tre Valli Varesine en was één van de motoren achter de gouden plak van Italië bij het EK Mixed Team Relay.

TV Chrono des Nations 2021

De Chrono des Nations is zondag niet live op televisie te zien, maar gelukkig biedt TV Vendée wel een gratis stream aan via Youtube. Uiteraard doet In de Leiderstrui na afloop ook uitgebreid verslag van deze laatste krachtmeting tussen de tijdritkanonnen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws