Voorbeschouwing Veneto Classic 2022 | Afsluiting Europees najaar bij laatste koers Rebellin Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Veneto Classic 2022 | Afsluiting Europees najaar bij laatste koers Rebellin

Voorbeschouwing Veneto Classic 2022 | Afsluiting Europees najaar bij laatste koers Rebellin

We duiken bijna het bekende zwarte gat in na het wegseizoen, maar zondag is er nog een heerlijk Italiaans toetje: de tweede editie van de Veneto Classic staat op het programma. In Treviso begint de 51-jarige Davide Rebellin aan zijn allerlaatste koers in het profpeloton. In de Leiderstrui neemt je mee naar het noorden van Italië en beschouwt de koers voor.

Vorig jaar werd de Veneto Classic voor het eerst gehouden. Samuele Battistella werd de eerste winnaar van de Italiaanse eendagskoers, nadat hij samen met Matteo Trentin was weggereden. Onderweg reed Trentin tegen het achterwiel van de renner van Astana Qazaqstan, waardoor Battistella begon aan een solo van twintig kilometer. Hij wist de achtervolgers nipt voor te blijven en behaalde zo zijn eerste overwinning in zijn profcarrière.

Praktische informatie Veneto Classic 2022

  • Treviso - Bassano del Grappa (190 km)
  • Zondag 16 oktober 2022
  • Deelnemers
  • Classificatie: 1.1

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Veneto Classic

2021 Samuele Battistella

Parcours, weer en tijden Veneto Classic 2022

Koersen in Italië betekent meestal flink op en af fietsen. Ook in de Veneto Classic is dat het geval. Van Treviso tot Bassano del Grappa moeten de renners in 190 kilometer ruim 2500 hoogtemeters overbruggen. De heuvels zijn kort, maar listig. De eerste die de renners onderweg tegenkomen is de Muro di ca' del Poggio. Deze is slechts 1,1 kilometer lang, maar met een gemiddelde aan 12 procent is hij zeer lastig. Daarna is het glooiend terrein, tot en met zo'n zeventig kilometer voor de streep. Hier komen de renners La Rosina tegen: een heuvel die de renners in iets meer dan 25 kilometer drie keer moeten doen. Met 2,7 kilometer aan 5,9 procent is La Rosina niet heel lastig, maar lastig genoeg om schiftingen te creëren en de sprinters te lossen.

Na dit circuit rond La Rosinawordt er een nieuwe ronde gedaan, waar een glooiend parcours thuis is van La Tisa. Slechts driehonderd meter lang is deze pukkel, maar hij is lastig genoeg om genoemd te worden in het routeboek. Een stijgingspercentage van 12,3 procent maakt het noemenswaardig. Als ook dit circuit is afgelegd moeten de renners nog maar vijftien kilometer afleggen. Het klimwerk is dan nog niet klaar: de scherprechter naar Diesel Farm ligt op zo'n elf kilometer van de aankomst. Dit is een onverharde klim, waardoor er een extra dimensie aan vast zit. Het is opnieuw geen lange beproeving, te weten 1,3 kilometer. Maar het stijgingspercentage van 9,6 procent, gecombineerd met het gravel, maakt dit een lastige beproeving. Na deze klim ligt er nog een onbenoemde helling van 500 meter aan elf procent, waar nog een laatste demarrage geplaatst kan worden. Daarna is het richting de finish in Bassano del Grappa.

Voorbeschouwing Veneto Classic 2022 | Afsluiting Europees najaar bij laatste koers Rebellin

Weer:
Een perfecte dag om het wielerseizoen af te sluiten. 21 graden bij de start in Treviso. Het kwik zal nog iets verder stijgen naar 23 graden in de loop van de middag. Wind staat er amper: er wordt een noordenwind met windkracht 1 verwacht.

Tijden:
Start: 11:40 uur
Finish: rond 15:30 uur

Favorieten Veneto Classic 2022

De deelnemerslijst is nog incompleet: de favorieten worden later aangevuld

Als men kijkt naar het profiel van de Veneto Classic is het duidelijk dat het een koers voor de veelzijdige renners is. Jongens met veel inhoud, die goed een heuvel over komen. Explosiviteit is een pre door de korte, steile hellingen. Andreas Kron (Lotto Soudal) past perfect in dat plaatje. De Deen rijdt een degelijk najaar en zal goed willen afsluiten. UAE Team Emirates staat, zoals dit hele najaar, met een ijzersterke ploeg aan de start.

Matteo Trentin won de Giro del Veneto en zat in gewonnen positie vorig jaar in de Veneto Classic voor zijn val. Davide Formolo, Diego Ulissi en Marc Hirschi hebben ook al laten zien over goede benen te beschikken. Alessandro de Marchi (Israel-Premier Tech) won bijna de Giro del Veneto en zal dus de kopman van zijn ploeg zijn.

Jay Vine staat voor Alpecin-Deceuninck aan de start. De Australiër was eerder deze week actief in de Giro del Veneto en wil doorstoten naar zondag. Alexis Vuillermoz is de man bij TotalEnergies om in de gaten te houden, waar ook Matteo Vercher rondrijdt, die derde werd in de Giro del Veneto eerder dit jaar. Lorenzo Fortunato moet voor EOLO-Kometa de kastanjes uit het vuur slepen, net als Davide Bais.

Drone Hopper-Androni Giocattoli heeft met Jonathan Restrepo de nummer drie van vorig jaar in de gelederen, evenals Natnael Tesfatsion. Uiteraard moet Davide Rebellin genoemd worden. 51 jaar en rijdend voor het kleine Work Service Vitalcare Vega, maar nog altijd een degelijk niveau. Winnen zal hij waarschijnlijk niet, maar het is mooi om hem in de gaten te houden.

TV Veneto Classic 2022

Zoals eerder vermeldt is de Veneto Classic de aflsuiting van het Europese wielerseizoen. Daarom vindt Eurosport het belangrijk genoeg om de koers uit te zenden. De uitzending begint om 14:20 uur en is te zien. Het is echter alleen te zien op de Eurosport Player.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws