Wanneer moet Van Aert focus verleggen van klassiekers naar Giro? 'Zou de uitzondering op de regel zijn' Wielrennen
Wielrennen

Wanneer moet Van Aert focus verleggen van klassiekers naar Giro? 'Zou de uitzondering op de regel zijn'

Wanneer moet Van Aert focus verleggen van klassiekers naar Giro? 'Zou de uitzondering op de regel zijn'

De mogelijke Giro-deelname van Wout van Aert heeft al heel wat stof doen opwaaien bij menig wieleranalist. De ene vindt het een unieke kans om eens volledig voor eigen succes te gaan, de andere vertelt dan weer dat hij zijn carrière te grabbel gooit. Kurt Bogaerts, trainer van veldritrivaal Tom Pidcock, weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af in een interview bij de Amerikaanse wielerwebsite GCN en vertelt ook wanneer Van Aert zijn focus moet verleggen van de klassiekers naar zijn voorbereiding op de Ronde van Italië.

Voor Van Aert zou het zijn allereerste grote ronde zijn waarin hij van start gaat als klassementsman. Van Aert won wel al in 2021 een bergrit met een dubbele beklimming van de Mont Ventoux, maar consistent presteren bergop is toch iets anders. 'We hebben gezien dat Van Aert echt goede klimdagen kan hebben in de Tour de France', vertelt Bogaerts. 'Volgend jaar zijn er in de Giro d'Italia tienduizend minder hoogtemeters dan dit jaar, dus dat is gunstig, maar er zijn nog steeds een aantal echt moeilijke etappes, zoals die over de Stelvio, en een aantal echt kritieke dagen waar hij op de top van zijn kunnen zal moeten zijn. In zulke etappes, die boven de tweeduizend meter gaan, zijn de pluimpjes in het voordeel. Anderzijds zitten er ook veel tijdritkilometers in deze editie.'

Bogaerts: 'Van Aert zal een topklimmer moeten zijn om de Giro te winnen'

Ondanks zijn nakende keuze voor de Giro wil Van Aert sowieso schitteren in de voorjaarsklassiekers en eindelijk eens de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix winnen. Maar moet de 29-jarige Belg geen keuze maken en enkele klassiekers laten schieten om kiplekker aan de start te staan in Turijn? Er zit immers nog geen maand tussen de Hel van het Noorden (7 april) en de Grande Partenza (4 mei). 'Het is interessant om te volgen: doet hij het volledige voorjaar en kan hij de overgang maken in de weken na Parijs-Roubaix om een topklimmer te worden? Dat is wat hij moet zijn om de Giro te winnen', voegt Bogaerts toe.

'Hij zou een uitzondering op de regel kunnen zijn en we hebben twee jaar geleden gezien dat hij Pogačar kon lossen toen hij voor zijn kopman (Jonas Vingegaard) ging rijden, en hij werd die dag nog steeds derde. Wout heeft soms van die extreem goede dagen in de bergen. Ik weet niet genoeg over zijn echte data en of hij het allemaal kan herhalen voor 21 dagen, maar zijn overgang van de klassiekers naar de Giro zal interessant zijn om te volgen', sluit Bogaerts af, die met zijn renner Tom Pidcock ook op een eindklassement mikt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws