Wellens overwin(d)t vanuit kopgroep alle natuurlijke elementen in derde etappe Ruta del Sol Wielrennen
Wielrennen

Wellens overwin(d)t vanuit kopgroep alle natuurlijke elementen in derde etappe Ruta del Sol

Wellens overwin(d)t vanuit kopgroep alle natuurlijke elementen in derde etappe Ruta del Sol

Tim Wellens heeft de derde etappe van de Ruta del Sol weten te winnen. De Belg van UAE-Team Emirates overwon naast de Spaanse kuitenbijters ook de keiharde wind en sprintte naar de zege. UAE heeft daardoor nog steeds alle etappes gewonnen in de vijfdaagse rittenkoers. Ploeggenoot Tadej Pogacar behield ondanks de hectiek op simpele wijze zijn leiderstrui.

Al voor de start was het raak. De weersomstandigheden en vooral de harde wind zouden zodanig een hoofdrol pakken dat de organisatie besloot om de finish 400 meter te verplaatsen. De loodzware slotklim werd vervangen door een kasseiklimmetje van 350 meter. Toen de etappe eenmaal goed en wel begonnen was, reed een grote kopgroep van 21 renners weg uit het peloton. De bekendste namen waren Wellens, Pierre Latour (TotalEnergies), Gorka Izagirre (Movistar), Connor Swift, Salvatore Puccio (beide INEOS Grenadiers en Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck). De groep pakte al snel vijf minuten voorsprong en UAE leek het allemaal welletjes te vinden.

Bahrain Victorious zet Pogacar al vroeg onder druk, wind zorgt voor gevaarlijke taferelen

De windstoten van soms wel 75 kilometer per uur zorgden naarmate de rit vorderde voor flink wat nervositeit in het peloton. Bahrain Victorious deed er werkelijk alles aan om Pogacar te lossen en een waaier te vormen, maar de Sloveen was alert en reed zelf bijna harder. Achterin werden in de hectiek renners zelfs de berm ingeblazen, zo hard waaide het. De steekspelletjes zorgden uiteindelijk niet voor breuken in het peloton.

De kopgroep behield ondanks het verschroeiende tempo meer dan vijf minuten voorsprong en mocht gaan uitmaken wie de dagzege ging opeisen. Je zou door de gekte rondom de wind bijna vergeten dat er nog geklommen moest worden. Op de Alto de Medina Sediona (3,1 kilometer aan 5,9 procent) begon het ook nog eens licht te regenen en door de forse tegenwind loonde het niet om al aan te vallen. Niemand zag het zitten om aan een solo van dertig kilometer te beginnen.

In de afdaling bleek pas hoe gevaarlijk de finale eigenlijk was. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan Team) had moeite om zijn fiets onder controle te houden en werd tijdelijk uit de kopgroep weggeblazen. De Italiaan kon bepaalde bochten haast niet halen door de windstoten. Gevaar en een afdaling waren het signaal voor Matej Mohoric (Bahrain Victorious) om druk te zetten, al kwam de Sloveen door de weersomstandigheden snel van een koude kermis thuis. Het was simpelweg niet mogelijk om als een waaghals te gaan dalen.

Knappe coup brengt beslissing, hegemonie Pogacar (zonder dat het hem deert) doorbroken

In de laatste twintig kilometer stond er tegenwind en daardoor begonnen de koplopers naar elkaar te koekeloeren. Cyril Barthe (Burgos-BH) was één van de pechvogels die aan de achterkant van de kopgroep in de berm terechtkwam. Gelukkig kon hij zijn weg vervolgen. Wegrijden leek echt onmogelijk, maar het werd toch geprobeerd. Laurenz Rex (Intermarché Circus-Wanty) en De Bondt pakten kortstondig een gaatje. Toen Wellens met grote overmacht het gat dichtreed grepen Battistella, Hugo Houle (Israel Premier Tech) en José Manuel Díaz (Burgos-BH) de onoverzichtelijke situatie aan om hun aanval te plaatsen. Alleen de slotklim wachtte nog.

Daar was het Díaz die gelijk de druk opvoerde en Houle loste. Rex en Wellens kwamen echter als een komeet voorbijvliegen. Wellens kreeg het zelfs voor elkaar om nóg een versnelling te plaatsen. Zijn overwinning kwam geen moment meer in gevaar. Latour finishte op een tweede plaats, voor de onfortuinlijke Battistella. In het peloton ontstonden geen verschillen meer. Pogacar won eens niet, maar mag vanavond toch nog aan de champagne.

Uitslag etappe 3 Ruta del Sol 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws