Toptalent Vauquelin zet man-in-vorm Powless een hak in eerste rit Tour des Alpes Maritimes du Var Wielrennen
Wielrennen

Toptalent Vauquelin zet man-in-vorm Powless een hak in eerste rit Tour des Alpes Maritimes du Var

Toptalent Vauquelin zet man-in-vorm Powless een hak in eerste rit Tour des Alpes Maritimes du Var

Kévin Vauquelin heeft de eerste etappe van de Tour des Alpes Maritimes du Var weten te bemachtigen. De jonge coureur was de beste van een elite groepje na een vermakelijke finale.

Niet alleen in Spanje en Portugal wordt er deze week gekoerst, maar ook in Frankrijk. Daar stond vrijdag de eerste rit van de Tour des Alpes Maritimes du Var op de rol, een driedaagse Franse koers met onder meer Romain Bardet, Mattias Skjelmose en David Gaudu aan de start.

Op dag één stond er een 187 kilometer lange rit tussen Saint-Raphäel en Ramatuelle op het programma, waarin er in de finale enkele venijnige klimmetjes aan niet al te hoge stijgingspercentages bedwongen moesten worden.

WorldTour-renner Bernard op pad met continentale jongens

In de openingsfase muisden vijf man er vanonder, waarvan Julien Bernard (Trek-Segafredo) de grootste naam was. Verder waren Mads Kristensen (Leopard), Maël Guegan (Cic U Nantes Atlantique), Jean-Louis Le Ny (Nice Métropole) en Florian Rapiteau (Auber 93) mee. Bernard raapte onderweg het gros van de te vergeven bergpunten op.

Onder meer Team DSM bemoeide zich met de achtervolging, waarna Bernard het nutteloze van zijn poging inzag. Hij liet zich uitzakken tot in het peloton om op die manier nog een helpende hand te kunnen bieden aan zijn ploeggenoten.

Toptalent Vauquelin zet man-in-vorm Powless een hak in eerste rit Tour des Alpes Maritimes du Var

Powless aanjager in vermakelijke finale

Op vijftien kilometer van de eindstreep nam EF Education-EasyPost de koers in handen, wat de aanleiding was voor een demarrage van Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). De kleine Fransman kreeg onder meer man-in-vorm Neilson Powless en enkele AG2R Citroën-mannen mee. Ook Vauquelin (Arkéa Samsic) en Kevin Geniets (Groupama-FDJ) volgden.

Powless was overduidelijk de man die de gang er in hield vooraan, waar het groepje op de bochtige Franse wegen snel uit zicht was. Uiteindelijk bleven Powless, Geniets, Vauquelin en Aurélien Paret-Peintre met vier over, maar daar was de Amerikaan nog altijd niet tevreden mee. Dat zette echter kwaad bloed bij de drie mannen van de Franse ploegen, die zich in zijn wiel vastbeten.

In het peloton trok Trek-Segafredo de boel nog op gang, maar tevergeefs: de mannen voorin doken met 25 seconden voorsprong de laatste oplopende kilometer in. Vauquelin deed de eerste move, die Paret-Peintre te machtig was. Ook Powless en Geniets kwamen te laat in de listige laatste honderden meters, waarmee Vauquelin op machtige wijze zijn eerste profzege boekte.

Uitslag etappe 1 Tour des Alpes Maritimes du Var 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws