Welsford is DSM-firmenich dankbaar, maar kijkt uit naar BORA-hansgrohe-tijd: 'Benieuwd wat dat avontuur me brengt' Wielrennen
Wielrennen

Welsford is DSM-firmenich dankbaar, maar kijkt uit naar BORA-hansgrohe-tijd: 'Benieuwd wat dat avontuur me brengt'

Welsford is DSM-firmenich dankbaar, maar kijkt uit naar BORA-hansgrohe-tijd: 'Benieuwd wat dat avontuur me brengt'

Sam Welsford mag als één van de revelaties van 2023 worden bestempeld. De sympathieke coureur uit Australië snelde afgelopen jaar in het tricot van Team DSM-firmenich immers meerdere keren naar een overwinning. Volgend jaar zal dat niet meer gebeuren, daar de Aussie naar BORA-hansgrohe verkast. In de Leiderstrui wist de spurter te strikken voor een kort interview en daarbij kwam ook zijn transfer ter sprake!

Welsford is van origine een baanwielrenner die zich had gespecialiseerd in de ploegenachtervolging. Op de Olympische Spelen van 2016 wist de atleet zelfs naar een zilveren medaille op dat onderdeel te snellen. Toch begon het voor Welsford steeds meer te kriebelen als het ging om zijn ambities op het asfalt. In dat kader ging het allemaal vrij snel voor de nu 27-jarige sprintbom uit City of Subiaco, een stad op steenworp afstand van Perth. Welsford won in zijn eerste jaar als fulltime prof een rit in de Ronde van Turkije. Ook werd hij destijds al knap derde in de Scheldeprijs. Ook 2023 begon goed voor de sprinter, die na de Vuelta a San Juan met twee etappezeges huiswaarts keerde.

Tour de France was geweldig leerproces voor Welsford

Medio juni spraken we ook al met Welsford, die toen vertelde dat hij heel veel zin had om te beginnen aan zijn eerste grote ronde ooit: de Tour de France. Hij wist zich in 'La Grande Boucle' een paar keer te laten zien, al was het - met een tiende plaats als beste notering - waarschijnlijk niet helemaal wat hij ervan gehoopt had. In augustus won hij dan wel weer een rit in de Renewi Tour (hij klopte onder anderen Olav Kooij en Jasper Philipsen), waardoor zijn jaar als enorm geslaagd omschreven kon worden. 'Het was inderdaad een goed jaar voor me', stelt hij in gesprek met deze website. 'Ik heb meermaals mijn handen in de lucht mogen steken, dus dat is prachtig. Ik denk echt dat ik in alle sprintaspecten flinke stappen gezet heb.'

Lees verder onder de foto!

Welsford is DSM-firmenich dankbaar, maar kijkt uit naar BORA-hansgrohe-tijd: 'Benieuwd wat dat avontuur me brengt'
In de Vuelta a San Juan klopte Welsford wereldtoppers als Fabio Jakobsen en Peter Sagan

Toch nog eventjes over de Tour: in juni had hij er enorm veel zin in, maar is hij er na al die net-niet top tien-plaatsen nog altijd enthousiast over? 'Het was oprecht een ongelooflijk mooie ervaring, een droom die werkelijkheid werd. Ik heb altijd de hoop gehad om die ronde een keer te rijden. Als zoiets dan werkelijkheid wordt, is het simpelweg geweldig', spreekt hij op jubelende toon. 'De resultaten waren dan wel misschien niet helemaal zoals ik ze verwachtte, het blijven leren en het ontwikkelen van mezelf was waarschijnlijk het allerbelangrijkste, vooral met het oog op de komende jaren. Ik weet nu hoe het is om een rittenkoers van 21 etappes in de benen te hebben. Daar merkte ik in de weken na de Tour direct al de voordelen van', doelt hij indirect op zijn Renewi Tour-triomf. 'Ook in de lastigere wedstrijden zal zoiets goed van pas gaan komen.'

Welsford is DSM-firmenich ontzettend dankbaar en kijkt uit naar wat BORA-hansgrohe-periode hem gaat brengen

Eind augustus werd het bericht de wereld in geslingerd dat Welsford per 1 januari 2024 de kleuren van BORA-hansgrohe, waar ze met het vertrek van Sam Bennett nog wel op zoek waren naar een nieuwe sprinter, vertegenwoordigt. De spierbundel - want zo mogen we hem toch wel karakteriseren - kon op lovende woorden rekenen van teammanager Ralph Denk. 'Sam is een pure sprinter, met één van de hoogste sprintsnelheden van het peloton. Hij past perfect bij de topsprinters in ons team en heeft zijn potentie dit seizoen al meermaals getoond', vertelde de besnorde ploegbaas toentertijd in het kader van de transfer.

Ook Welsford zelf heeft er enorm veel zin in om de BORA-hansgrohe-gelederen te gaan versterken. Nerveus is hij in ieder geval niet. 'Ik zou het eerder gezonde spanning noemen, al kijk ik er bovenal gewoon naar uit. Het is een mooie kans en een nieuwe weg in mijn carrière. Ik ben DSM-firmenich enorm dankbaar voor de afgelopen jaren. Het is super dat ze mij als baanrenner een kans hebben gegeven, temeer omdat veel andere teams dat niet deden. Bovendien heb ik me bij DSM-firmenich kunnen ontwikkelen tot de sprinter die ik nu ben. En met het oog op volgend jaar ben ik gewoon heel benieuwd wat dat avontuur me gaat brengen. Ik heb al met een paar jongens van die ploeg gesproken en op basis daarvan kan ik zeggen dat het wel goed zit. Het zijn heel chille jongens. Sommigen van hen kende ik ook al, dus dat is fijn', geeft hij ter afsluiting mee.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws