Why so serious? Andrea 'The Joker' Vendrame soleert naar Giro-ritzege, Pogacar en co houden zich koest Wielrennen
Wielrennen

Why so serious? Andrea 'The Joker' Vendrame soleert naar Giro-ritzege, Pogacar en co houden zich koest

Why so serious? Andrea 'The Joker' Vendrame soleert naar Giro-ritzege, Pogacar en co houden zich koest

Andrea Vendrame heeft op knappe wijze de negentiende etappe in de Giro d'Italia naar zich toegetrokken. De Italiaanse coureur van Decathlon AG2R La Mondiale was vanuit een omvangrijke maar bovenal sterke kopgroep de allerbeste. The Joker kwam solo over de meet (met een immense voorsprong) en gaf het nu al fantastische seizoen van zijn broodheer nóg meer glans. In de groep met klassementsrenners gebeurde niets, waardoor het voor een laatste GC-krachtsexplosie wachten is tot zaterdag.

Deze negentiende Giro-etappe was qua parcours veelbelovend. Na een vrij lange en vlakke openingsfase - van om en nabij de 80 kilometer - zouden de dienstdoende coureurs immers de heuvels in trekken. Tussen startplaats Mortegliano en finishplaats Sappada moesten flink wat hoogtemeters bedwongen worden. Hoogtemeters die allemaal in de tweede helft van de 157 kilometer lange rit verstopt zaten, waardoor de strijd om in de vlucht van de dag te geraken zomaar eens een spannende kon gaan worden.

Strijd om in de kopgroep te kopen was spectaculair, Visma | Lease a Bike toonde zich in openingsfase

De hierboven geschetste verwachting bleek inderdaad te kloppen. Het leek namelijk - en dat was gezien het feit dat er zaterdag en zondag achtereenvolgens een zware bergetappe en de welbekende uitrijetappe volgen niet heel gek - alsof het halve peloton wel mee wilde in de vlucht. Verscheidene coureurs probeerden het, vaak tevergeefs. We zagen in de prille openingsfase heren als Attila Valter, Edoardo Affini, Tim van Dijke (allen Visma | Lease a Bike), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) en Daan Hoole (Lidl-Trek) het proberen. Geen van alle pogingen was echter een lang leven beschoren.

Op een zeker moment leek het dan toch alsof de vlucht van de dag - met een tiental renners - vertrokken was, ware het niet dat enkele ploegen de slag hadden gemist en dan toch weer gingen achtervolgen. Vooral Alpecin-Deceuninck en Bahrain Victorious wilden koste wat kost iemand mee hebben, met als gevolg dat de initiële kopgroep bij de lurven gevat werd. Op het moment dat die inrekening officieel een feit was, besloot Julian Alaphilippe om het vanuit het peloton te proberen. De ultra-aanvallende renner - de kans is groot dat Loulou de prijs voor meest strijdlustige renner van de Giro gaat winnen - ging over alles en iedereen heen, met een aantal andere puncheurs in zijn wiel.

Lees verder onder de foto!

Narváez en Alaphilippe ogen het sterkste in kopgroep die uit vrijwel louter toppers (en ritwinnaars) bestaat

Een nieuwe kopgroep werd gevormd. Eerst bestond die uit vijf renners, later kwamen er via tegenaanvallen veel meer jongens aansluiten. Toen de tête de la course uit negentien man bestond, werd er in het peloton het blok erop gelegd en kon de kopgroep beginnen aan een onderlinge strijd. De voorsprong van de omvangrijke groep liep niet voor niets in een mum van tijd op tot zo'n vijf minuten (en snel ook meer). Belangrijke namen in de kopgroep waren Alaphilippe, Vendrame, Georg Steinhauser, Pelayo Sanchez, Narváez, Luke Plapp, Quinten Hermans en Jan Tratnik.

Toen eenmaal de heuvelfase begon, dat was om precies te zijn aan de voet van de lastige Passo Duron (4,4 km aan 9,6%), was dat voor Alaphilippe reden genoeg om ervandoor te gaan. Dat zorgde meteen voor een grootse schifting, waarbij snel duidelijk werd wie de sterksten waren. Daartoe konden we naast de tweevoudig wereldkampioen ook Narváez, Hermans, Steinhauser en Sanchez toe rekenen. Kortom, vrijwel alleen maar heren die eerder in de ronde ook al een rit naar zich toe hadden getrokken.

Vendrame valt aan in afzink en pakt groot gat

Op de klimmetjes die daarna volgden, was het doorlopend koers. Niet in het peloton, want dat volgde op bijna een kwartier. Wel in de kopgroep, waar vooral Alaphilippe op zijn typerende wijze zenuwachtig aan het doen was (onderweg zagen we overigens ineens ook ex-prof Johnny Hoogerland mee rennen!). In de lastige, maar bovenal natte afzink van de Sella Valcalda (6,5 km aan 5,9%) ging Vendrame ervandoor. Narvaez en Alaphilippe begonnen eerst gezamenlijk aan een achtervolging, niet veel later kwamen ook de andere sterkhouders aansluiten.

Lees verder onder de tweet!

Aan de voet van de Cima Sappada (7,4 km aan 5,4%) - de klim kon als een soort drietrapsraket gezien worden - had Vendrame, die ook wel The Joker genoemd wordt, een voorsprong van precies één minuut. Vendrame stond te boek als spurter, maar wel eentje die héél goed ging klimmen. Het was dus nog maar de vraag of Alaphilippe en co dat gat konden dichten. Steinhauser en Narvaéz waren de eersten die de kloof wilden dichten, terwijl Alaphilippe het nogal lastig leek te hebben. Misschien ook niet gek, als je zag wat voor inspanningen de immer nerveuze Fransman had geleverd.

The Joker triomfeert in eigen regio: Vendrame zet nu al kroon op topjaar Decathlon AG2R, groep-Pogacar houdt zich koest

Een spannend kat-en-muisspel tussen Vendrame en de niet perfect samenwerkende achtervolgers ontvouwde zich. Spannend was echter misschien niet het meest passende woord, daar Vendrame - die overigens ook in zijn thuisregio koerste - amper iets van zijn voorsprong verloor. Steinhauser probeerde in zijn uppie het gat te dichten, maar ook hij kwam niet veel dichter. Het resulteerde er tevens in dat de samenwerking nóg slechter verliep, dit alles ten voordele van Vendrame.

Vendrame verloor simpelweg niets van zijn pluimen, zelfs niet op de meest steile stroken. Daarmee mocht hij zich uiteindelijk dus de verdiende en meer dan terechte winnaar van Giro-rit numero negentien noemen. Na een ferme solo kwam hij zegevierend over de meet, op meer dan gepaste afstand werd Sanchez tweede, kort daarna vervolledigde Steinhauser het podium. De groep met Pogacar en co kwam op meer dan tien minuten na Vendrame over de meet. Aldaar gebeurde dus niets en was het alle ballen op zaterdag, wanneer er een uiterst zware bergetappe volgt!

Uitslag etappe 19 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het verslag van etappe 19 in de Giro d'Italia terug in ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws