Wiebes sprint op de Champs-Élysées naar het eerste geel in Tour de France Femmes Wielrennen
Wielrennen

Wiebes sprint op de Champs-Élysées naar het eerste geel in Tour de France Femmes

Wiebes sprint op de Champs-Élysées naar het eerste geel in Tour de France Femmes

De openingsetappe van de Tour de France is gewonnen door Lorena Wiebes. Op de Champs-Élysées in Parijs klopte de renster van Team DSM Marianne Vos in de sprint, waarna ze vanzelfsprekend ook de eerste gele trui in ontvangst mocht nemen. Daarnaast legde Femke Markus beslag op de eerste bolletjestrui.

De grote dag was dan eindelijk daar: de vrouwen mochten gaan beginnen aan hun eerste échte Tour de France. In de openingsfase werd er volop aangevallen vanuit alle hoeken. De eerste dame die het probeerde was Amandine Fouquenet (Arkéa Pro Cycling Team), gevolgd door Nina Buijsman (Human Powered Health) en Laura Asencio (Ceratizit-WNT Pro Cycling). Zij kregen echter geen vrijgeleide van het peloton.

Vos grijpt de volle buit bij de eerste tussensprint

Wie dat wel kregen, waren Mischa Bredewold en Emily Newson. De rensters van respectievelijk Parkhotel Valkenburg en EF-Education kregen de vrijheid en pakten zo’n veertig seconden. Toen de eerste tussensprint in zicht kwam, trapte het peloton het gaspedaal echter hard in. Binnen no-time was het duo weer teruggehaald, waarna er gesprint werd om de punten. Het waren Vos (25 punten), Wiebes (20 punten) en Alexandra Manly (17 punten) die zich mengden.

Lang was het peloton niet bij elkaar, want dankzij de versnelling van Pauline Allin (Arkéa Pro Cycling Team) waren we getuige van een nieuwe aanval. Henrietta Christie kwam de Française even later vergezellen, maar ook zij zag in dat het niet voor lang zou zijn. De tweede tussensprint diende zich immers aan, waardoor het duo kansloos was. Daar was het Lotte Kopecky die de volle buit pakte, voor Manly en Maria Giulia Confalonieri.

Markus pakt de bergpunten en grijpt zo de bolletjestrui

Femke Markus, Anne Dorthe Ysland en Marta Lach kleurden de volgende aanvalspoging. De drie dames roken hun kans op de bolletjestrui, daar er de eerste bergpuntjes van de ronde op te rapen waren. Markus was de gelukkige die de sprint wist te winnen, waardoor de dame van Parkhotel Valkenburg de eerste draagster van de bergtrui zal worden!

Lees verder onder de Tweet.

Toen alle tussensprints achter de rug waren, greep Gladys Verhulst haar moment om weg te snellen. Het peloton liet haar begaan, waarna de dame uit Frankrijk hard doorfietste. Met nog tien kilometer voor de wielen pakte ze bijna een minuut voorsprong! Er moest dus nog even flink bijgeschakeld worden om de dame van Le Col-Wahoo weer bij te halen.

Verhulst blijft vechten, maar massasprint lijkr onvermijdelijk

Ondertussen deed zich in het peloton een crash voor van Christine Majerus (Team SD Worx) en Alana Castrique (Cofidis). Majerus kon haar weg vervolgen, maar voor Castrique was doorgaan helaas geen optie meer. Ze moest de race verlaten. Even later ging het alweer flink mis. Deze keer waren Amanda Spratt en Laura Süßemilch de ongelukkigen. Beide dames konden hun weg vervolgen.

Op vijf kilometer van de meet bedroeg de voorsprong van Verhulst nog altijd vijftien seconden. Haar aanvalslust werd in elk geval beloond met de prijs van de strijdlust. Toch leek het een moeilijk verhaal te gaan worden voor Verhulst, daar de sprintersploegen zich aan het front begonnen te melden. Movistar Team was present (Emma Norsgaard), terwijl ook Team Jumbo-Visma (Vos) en Trek-Segafredo (Elisa Balsamo) naar voren schoven. Het treintje van Team DSM liet wat langer op zich wachten.

Sprinten maar! De spurt werd aangezet door Anna Henderson, die de rode loper voor Vos probeerde uit te rollen. De dame van Team Jumbo-Visma werd perfect gelanceerd, maar vanuit de zijkant kwam daar Lorena Wiebes aan. Zij aan zij snelden Vos en Wiebes richting de meet, maar het was Wiebes die haar favorietenrol waar wist te maken. Zodoende mocht ze ook de eerste gele trui in ontvangst nemen! Kopecky legde beslag op de derde plek.

Uitslag etappe 1 Tour de France Femmes 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 1 Tour de France 2022 hier terug in ons liveblog!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws