Williams verrast met knappe zege in koninginnenrit in Kroatië Wielrennen
Wielrennen

Williams verrast met knappe zege in koninginnenrit in Kroatië

Williams verrast met knappe zege in koninginnenrit in Kroatië

Stephen Williams heeft de vijfde etappe van de CRO Race gewonnen. Na een aanval op een buitencategorie klim halverwege de rit en een lange vlucht was hij de sterkste in een kopgroep van drie. Daarmee pakte de Brit ook de leiderstrui in de voorlaatste etappe van de Kroatische koers.

Op papier was de vijfde rit de zwaarste van deze CRO Race. Met een klim van acht kilometer aan meer dan vijf procent en van dertien kilometer aan 6,6 procent gemiddeld halverwege de etappe was het ogenschijnlijk de beurt aan de klimmers van het peloton. In de slotfase lag nog tweemaal een heuveltje in het verschiet van een halve kilometer aan meer dan elf procent. Op elf en vijf kilometer van de meet kon dat wel eens de beslissing zijn voor deze rit en mogelijk het klassement.

Yates geeft startschot, Jumbo met Oomen en Mick van Dijke in de achtervolging

Op de de klim van de buitencategorie, de Poklon van 13,2 kilometer aan 6,6 procent, ontplofte de koers. Het was Simon Yates die op die klim, zestig kilometer na de start, voor de aanval koos. Uiteindelijk kwam hij samen met Stephen Williams (Bahrain Victorious) aan op de top van de klim. Daarachter volgde een groepje van drie: José Felíx Parra (Kern Pharma), Hermann Pernsteiner (Bahrain) en Torstein Træen (UNO-X). Met nog vijftig kilometer te gaan, wisten zij aan te sluiten bij het duo. Daar kwam even later ook Oier Lazkano nog bij.

Daarachter reed een kleine groep onder leiding van Jumbo-Visma. Sam Oomen en Chris Harper deden het kopwerk voor Mick van Dijke, terwijl een groepje van ongeveer tien renners in het wiel zat. Renners als Mikel Landa en Tobias Foss hadden de slag gemist. De groep zat op minder dan een halve minuut achter Yates en Williams, die door een nieuwe aanval van eerstgenoemde weer samen vooruit waren.

Steile heuvels in finale beslissend, Williams verrassend sterker dan Yates

Terwijl de andere vier oud-koplopers werden ingerekend, maakte Riccardo Zoidl (Felbermayr) de sprong vanuit de achtervolgende groep. Daar moest Jumbo-Visma het gat van 35 seconden dichten. Hoewel Oomen en Harper tien seconden van het verschil af kregen, was er nog heel wat werk aan de winkel voor de Nederlandse formatie in de laatste twintig kilometer. Daarom ging ook Van Dijke meedraaien.

Dat bleek echter niet genoeg, want het verschil steeg tot meer dan veertig seconden. In de laatste tien kilometer moesten de renners nog tweemaal een heuveltje van 500 meter aan elf procent overwinnen, waar eventueel een verschil te maken was. Daar viel Williams aan en die pakte ene klein gat op Zoidl en Yates, maar ze konden hem weer terugpakken. In de achtervolgende groep werd ook aangevallen en ging Træen meewerken met Oomen, waardoor het verschil daalde tot twintig seconden.

Op de laatste steile heuvel was het opnieuw Williams die de sterkste bleek. Hij loste Zoidl en ook Yates kon niet volgen. Daarachter was het Markus Hoelgaard (UNO-X) die met Santiago Buitrago (Bahrain) bij Yates aansloot. Zij werden vervolgens echter weer ingerekend door de groep Jumbo-Visma. Zo ging Williams aan de haal met de ritzege. Op negen seconden volgde de groep, waar Hoelgaard de sprint won voor Van Dijke.

Uitslag etappe 5 en klassementen CRO Race 2021

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws