Favorieten Parijs-Roubaix voor vrouwen 2021 | Nederlandse powerhouses bij kletsnat debuut! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten Parijs-Roubaix voor vrouwen 2021 | Nederlandse powerhouses bij kletsnat debuut!

Favorieten Parijs-Roubaix voor vrouwen 2021 | Nederlandse powerhouses bij kletsnat debuut!

Nog nooit zagen we een vrouw in competitieverband over de Franse kasseien richting Roubaix dokkeren, maar in 2021 komt daar ein-de-lijk verandering in. De dames knallen op zaterdag 2 oktober voor het eerst over de stroken, maar wie kroont zich tot allereerste winnares van Parijs-Roubaix? In de Leiderstrui bespreekt hier het parcours, het weer en natuurlijk de favorieten voor de winst.

Parcours Parijs-Roubaix vrouwen 2021

Favorieten Parijs-Roubaix voor vrouwen 2021 | Nederlandse powerhouses bij kletsnat debuut!

Waar de mannen op zondag 257 kilometer voor de kiezen krijgen, daar rijden de vrouwen in hun allereerst editie 116,4 kilometer. Daarin zitten achttien kasseistroken, bij de mannen zijn dat er 38. Eigenlijk is het heel helder: de vrouwen starten vanuit Denain, rijden drie plaatselijke rondes over asfalt en koersen dan richting Hornaing, waar de laatste dik tachtig kilometer uit het mannen-parcours wordt afgewerkt. Deze fase herbergt achttien kasseistroken. Bekende martelingen Haveluy à Wallers en Trouée d’Arenberg laat de organisatie nog links liggen.

Het feest begint met de weg van Hornaing naar Wandignies. Die herbergt 3,7 kilometer aan kasseien en krijgt vier sterren qua moeilijkheid, vooral vanwege de lengte. Veel vrouwen zullen na deze eerste strook al denken waar ze in vredesnaam aan begonnen zijn. Voor hen wordt het een lange middag, want vanaf hier houdt het niet meer op. Na de eerste kennismaking met kasseien volgen met Warlaing à Brillon en Tilloy à Sars-et-Rosières meteen nog twee lange stroken van allebei 2,4 kilometer. De eerste strook van vijf sterren volgt na 68 kilometer koers met Mons-en-Pévèle. Deze verschrikking duurt drie kilometer en de kasseien liggen hier schots en scheef.

Parijs-Roubaix is altijd een afvalkoers, waar de sterksten overblijven. Dat zal helemaal zo zijn in een korte koers van 116 kilometer, waarin de stroken elkaar opvolgen en veel vrouwen weinig tot geen ervaring hebben. Barst de strijd los op dezelfde punten als bij de heren? Dat kan. Maar het kan ook zomaar dat de minder zwaar geachte stroken al voor verschillen gaan zorgen. Na Mons-en-Pévèle volgen zes stroken die geen van allen boven de drie sterren worden ingeschaald. Daarna begint de finale met de Camphin-en-Pévèle, op twintig kilometer van de finish.

Na Camphin-en-Pévèle volgt de tweede en meteen laatste strook van vijf sterren voor de vrouwen. Carrefour de l’Arbre is 2,1 kilometer lang en deze is ongelofelijk zwaar. De koers kan hier beslist worden, met alleen nog Gruson (twee sterren), Willems à Hem (drie sterren) en de klinkers in Roubaix (één ster) voor de boeg. Wie alleen al de beelden ziet van de kasseien op Carrefour de l’Arbre, voelt de vullingen al uit z'n kiezen smelten. Sterke, dames!

Kasseistroken Parijs-Roubaix voor vrouwen 2021

18: ⭐⭐⭐ Hornaing à Wandignies ➖ 3.700 meter
17: ⭐⭐⭐ Warlaing à Brillon ➖ 2.400 meter
16: ⭐⭐⭐⭐ Tilloy à Sars-et-Rosières ➖ 2.400 meter
15: ⭐⭐⭐ Beuvry à Orchies ➖ 1.400 meter
14: ⭐⭐⭐ Orchies ➖ 1.700 meter
13: ⭐⭐⭐⭐ Auchy à Bersée ➖ 2.700 meter
12: ⭐⭐⭐⭐⭐ Mons-en-Pévèle ➖ 3.000 meter
11: ⭐⭐ Mérignies à Avelin ➖ 700 meter
10: ⭐⭐⭐ Pont-Thibault à Ennevelin ➖ 1.400 meter
9: ⭐ Templeuve (L’Épinette) ➖ 200 meter
8: ⭐⭐ Templeuve (Moulin-de-Vertain) ➖ 500 meter
7: ⭐⭐⭐ Cysoing à Bourghelles ➖ 1.300 meter
6: ⭐⭐⭐ Bourghelles à Wannehain ➖ 1.100 meter
5: ⭐⭐⭐⭐ Camphin-en-Pévèle ➖ 1.800 meter
4: ⭐⭐⭐⭐⭐ Carrefour de l’Arbre ➖ 2.100 meter
3: ⭐⭐ Gruson ➖ 1.100 meter
2: ⭐⭐⭐ Willems à Hem ➖ 1.400 meter
1: ⭐ Roubaix ➖ 300 meter

Weer Parijs-Roubaix vrouwen 2021

Terwijl menig wielerfan al dagen op z'n weerapp kijkt om te zien of het zondag gaat regenen, kan het ook op zaterdag zomaar een natte bedoeling worden. Als de vrouwen om 13.35 uur opstappen in Denain is het met 17 graden niet al te warm, maar wel droog. Rond een uur of drie neemt de kans op neerslag flink toe en waait de wind bovendien hard aan windkracht 3 à 4. Onderweg hebben we meerdere punten op het parcours gecontroleerd en het gaat op sommige momenten hard regenen. De regenkans is ook in de finale altijd tachtig procent of hoger, met in Roubaix een verwachte emmer regen rond de finish om 17.00 uur...

Favorieten Parijs-Roubaix voor vrouwen 2021 | Nederlandse powerhouses bij kletsnat debuut!

Favorieten Parijs-Roubaix vrouwen 2021

Zoals gezegd zijn er weinig tot geen vrouwen die in competitieverband ervaring hebben met kasseien. Een referentiepunt is er dus niet echt. Ja, de klassiekerspecialisten lijken hier wel in het voordeel. Hoe groter de bovenbenen en hoe groter de motor, hoe beter je uit de verf komt op de kasseien. Met de verwachte regenval wordt het nog een stuk zwaarder én technischer, waarmee ook de fietsvaardigheid meer dan ooit op de proef zal worden gesteld.

Wie bovenstaande kwaliteiten het meest herbergt? Toch wel Marianne Vos. De Nederlandse is een alleskunner, in het veld en op de weg. De kopvrouw van Jumbo-Visma moet dit aankunnen, helemaal nadat ze op het WK aantoonde met een tweede plek dat haar vorm goed is. De concurrentie komt in eerste instantie uit eigen land. SD Worx heeft met Chantal van den Broek-Blaak een topfavoriete in huis. Ze heeft de inhoud en de skills om Parijs-Roubaix te winnen. Mocht ze ergens tegenaan lopen, dan kan het team ook Jolien D'Hoore en Amy Pieters uitspelen op dit terrein.

Favorieten Parijs-Roubaix voor vrouwen 2021 | Nederlandse powerhouses bij kletsnat debuut!
Chantal van den Broek-Blaak

Bij Trek-Segafredo helaas geen veldrijdster Lucinda Brand, maar wel powerhouse Ellen van Dijk. Op papier is zij misschien wel het meest gemaakt voor deze race, helemaal als die door de regen nog een stukje zwaarder wordt gemaakt. Ze krijgt bij Trek met de Italiaanse Elisa Longo Borghini een sterke vrouw mee. Uiteraard noemen we ook Annemiek van Vleuten als Nederlandse kanshebber. Hoewel ze doorgaans beter klimt, heeft ze wel een enorme motor en zou het ons niet verbazen als ze gewoon met de besten mee rijdt. Verder zijn we heel benieuwd naar de verrichtingen van Lorena Wiebes (DSM) op dit terrein. Ze kan de Vlaamse klassiekers doorgaans goed aan.

Door naar de volgende lading grote namen, want België kan naast D'Hoore (die toch vooral met haar afscheidstournee bezig is) vooral rekenen op Lotte Kopecky bij Liv Racing. De Belgische is sterk en snel, een ideale combinatie. Sterk en snel is ook Emma Norsgaard van Movistar, teamgenote van Van Vleuten. Welke kaart gaan ze daar spelen? Nog twee uit deze categorie: Alison Jackson van Liv en Elisa Balsamo van Valcar. Jackson neemt op papier plaats achter Kopecky, maar in Roubaix geldt bovenal het recht van de sterkste. Balsamo is de wereldkampioene, zij kan met haar power en sprint de regenboogtrui meteen eer aan doen.

In de categorie powerhouses scharen we naast Van Dijk ook de Duitse Lisa Brennauer en de Zwitserse Marlen Reusser. Ze maakten allebei indruk in de WK-tijdrit en kunnen hier hun kracht meer dan kwijt. Ook Mieke Kröger toonde bij de Mixed Team Relay weer aan hoe sterk ze is. De vrouw van Team Coop zal ook weleens willen uitpakken voor eigen gewin.

Volgens IDL

Bram - Marianne Vos
Wilbert - Ellen van Dijk
Jannick - Chantal van den Broek-Blaak
Joëlle - Alison Jackson
Tom - Lisa Brennauer
Pim - Ellen van Dijk
Gabriël - Marianne Vos
Lex - Marlen Reusser

Volgens de lezers

Poll

Wie wint Parijs-Roubaix voor vrouwen?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws