Wout Poels na mispakken van Giro: 'Als ik nu naar de Tour ga, dan maakt het niet zo veel uit, hè?' Wielrennen
Wielrennen

Wout Poels na mispakken van Giro: 'Als ik nu naar de Tour ga, dan maakt het niet zo veel uit, hè?'

Wout Poels na mispakken van Giro: 'Als ik nu naar de Tour ga, dan maakt het niet zo veel uit, hè?'

Geen Giro d'Italia, maar vermoedelijk wel de Tour de France: dat is 2024 tot dusver in een notendop voor Wout Poels. De Noord-Limburger stelde zich na zijn ritzeges in de Tour en Vuelta van vorig jaar in op een nieuw kunststukje in de Giro van dit jaar, maar werd door zijn ploeg toch maar gesommeerd om zich op de Tour te focussen. Zonder wrok werkt de vriendelijke Nederlander toe naar de belangrijkste koers van het jaar.

In de Leiderstrui sprak Poels in de Ronde van Zwitserland, wat toch wel een speciale koers is en zal blijven voor zijn ploeg Bahrain Victorious. Gino Mäder, ploeggenoot en kameraad van Poels, liet vorig jaar in die wedstrijd het leven na een onfortuinlijke val in de afdaling. Zodoende stond de editie van 2024 deels in het teken van Mäder.

Namens Bahrain Victorious maakte aanwinst Torstein Traeen in de vierde etappe een mooie ode aan Mäder, door de rit met aankomst op de Gotthardpas te winnen. 'Het is wel mooi voor ons als ploeg, maar voor Torstein was het op een bepaalde manier wellicht wel een beetje raar. Hij heeft niet bij Gino in de ploeg gereden, maar aan de andere kant wordt hij er nu wel bij betrokken. Het was in ieder geval heel mooi dat hij zoiets kon doen in deze Ronde van Zwitserland', aldus Poels, die altijd mooie woorden uitsprak over zijn overleden ploegmaat.

Lees verder onder de foto.

1152028536

De Limburger sprak eerder dit jaar in zijn podcast In Koers ook over zijn band met Traeen, wat hij nu herhaalde. ‘Torstein is een jongen waar ik heel goed mee kan. Ik lig nu toevallig niet bij hem op de kamer, maar ik vond het wel heel mooi om te zien hoe hij won. Hij is wellicht een laatbloeier, hij is nu een jaar of 27. Al is dat ook weer niet zo oud. Het is in ieder geval een heel sterke gast, maar ook een aardige jongen.’

Net op dat moment komt Traeen, bij wie in 2022 teelbalkanker aan het licht kwam door een dopingcontrole, aanzetten met grote glimlach. 'Hij vroeg net nog naar je', speelde Poels hem toe. 'Waarover? Mijn one ball?', reageerde Traeen ludiek. 'Nee, geintje. Wout is een goede gast. Ik zet graag koffie voor hem', gaf de ploegmaat van Poels nog gauw mee voordat hij de bus instapte.

Poels richtte vizier na niet-selectie voor Giro al snel op Tour

Voor wie eraan twijfelde: met de sfeer zit het bij Bahrain Victorious dus wel goed. Ook na de voor de buitenwereld toch wel opvallende keuze om Poels niet mee te nemen naar de Giro. 'Als ik nu naar de Tour ga, dan maakt het niet zo veel uit, hè? Voor mijzelf had ik er een mooi doel van gemaakt om een rit te winnen, maar goed: proberen om voor een nieuwe rit in de Tour te gaan is ook leuk', blijft Poels er het positieve van inzien.

Zo werkt het nu eenmaal in de wielerwereld, weet de door de wol gefeverde Poels inmiddels. ‘Kijk, ik heb natuurlijk altijd de Tour in mijn achterhoofd gehad. Soms maakt de ploeg dan keuzes. Ik vond het natuurlijk heel jammer, want ik was er graag naartoe gegaan. Maar ze wilden een iets jongere ploeg in de Giro en uiteindelijk hebben ze met Antonio Tiberi zijn witte trui en vijfde plaats ook gewoon heel goed gereden', complimenteert hij zijn ploegmakkers.

Lees verder onder de foto.

wout poels

In hoeverre is de Tour dan een zekerheid? 'Het is nog niet helemaal zeker, maar ik gok wel wel voor tachtig procent. Als ik daar niet naartoe ga, dan stort het wel eventjes in', aldus Poels. 'Ik ga er eigenlijk wel vanuit. Ik voel me goed en het gaat elke dag beter. Na de Giro moest ik mijn plannen een beetje omgooien, wat ik dan gedaan heb via de Ronde van Hongarije. Daarna heb ik wat rust genomen en na tweeënhalve week trainen ben ik dan naar Zwitserland getrokken. Het is nog niet helemaal top, maar het gaat telkens een stuk beter', aldus de uiteindelijke nummer zestien van het eindklassement.

De 36-jarige Limburger kent zijn plek en rol bij een deelname aan de Ronde van Frankrijk. 'Als ik ga, dan zal het op dezelfde manier als vorig jaar zijn. We hebben natuurlijk ook Santiago Buitrago, Pello Bilbao en Jack Haig. De ploeg helpen en dan zelf wellicht voor een rit gaan, dat zal het dan zijn. Santiago reed vorig jaar al goed, maar heeft ook nog wel een stappie gemaakt. In Parijs-Nice reed hij bijvoorbeeld heel goed, maar daar had ie net even pech dat hij viel. Ik ben wel benieuwd hoe hij nu voor de dag gaat komen', zegt Poels.

Tot slot nog een vraag die in ons opkwam: Bahrain Victorious won vorig jaar drie ritten in de Tour, waarvan er twee (Pello Bilbao en Matej Mohoric) uitgebreid aan het licht kwamen in het recent verschenen tweede seizoen van de Netflix-serie rondom de Tour. Wij vroegen ons dus af: waar was die van onze eigen Nederlander? 'Volgens mij volgen ze enkele ploegen van heel dicht bij, maar daar zaten wij niet helemaal bij. Maar waarom mijn zege niet mee werd genomen, weet ik niet', antwoordde Poels met glimlach, verradend dat het hem niet zo heel veel interesseerde of hij Netflix-ster wordt/is of niet. Als alles meezit, is het binnen anderhalve week weer nieuwe ronde, nieuwe kansen...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws