Zelden vertoonde overmacht: Pogacar perst er een solo van 30 kilometer uit en geeft eindzege glans met nieuwe ritzege Wielrennen
Wielrennen

Zelden vertoonde overmacht: Pogacar perst er een solo van 30 kilometer uit en geeft eindzege glans met nieuwe ritzege

Zelden vertoonde overmacht: Pogacar perst er een solo van 30 kilometer uit en geeft eindzege glans met nieuwe ritzege

De loodzware zesde etappe in de Ronde van Catalonië is een prooi geworden voor Tadej Pogacar. De superster van UAE Team Emirates was solo de beste op de klim naar Queralt, nadat hij al op de voorlaatste col was weggereden bij de andere klassementsmannen. Pogacar kwam geen moment in gevaar en verstevigde zijn groen-witte leiderstrui, daar de rest op grote achterstand binnen kwam.

De zesde etappe in de Ronde van Catalonië gold als de zwaarste van de zeven in totaal. In het begin lagen twee langere cols aan een niet al te zwaar stijgingspercentage, gevolgd door de loeistijle Coll de Pradel. In de slotfase moesten de renners nog over de Sant Isidre van bijna negen procent gemiddeld. De finish lag op de klim van Queralt, een zes kilometer lange col met een gemiddelde van meer dan zeven procent. Verraderlijk, slopend en lastig. Hét terrein voor Pogacar om op te gaan voor een derde etappezege, zo leek het.

Op de Coll de la Batallola, de eerste van vijf cols, kozen Hugh Carthy en Bauke Mollema voor een ontsnappingspoging. Het tweetal fietste in een minuut of tien een kleine driekwartminuut bij elkaar. Het peloton bleef zodoende op kleine achterstand, dat weerhield beide klimmers er niet van om door te zetten. Met gedegen inspanningen groeide de voorsprong van Mollema en Carthy naar 1.40 minuut. Mollema liet de bergpunten op de eerste cols aan Carthy.

Monsterklim Pradel brengt keiharde koers, mede door Gesink en Kruijswijk, die Kuss juist in problemen zien

Bij het begin van de live uitzending werd duidelijk dat Marijn van den Berg en Marrtijn Tusveld niet meer in koers waren. Een tegenvaller vanuit Nederlands perspectief. Vlak voor de Pradel, een ware monsterklim, met name in het tweede deel, werden Carthy en Mollema bij de lurven gevat. We zagen Robert Gesink vanaf dan op kop sleuren, met in zijn wiel de mannen van UAE nog in een groot een geruststellend aantal. Was Sepp Kuss iets van plan?

Met Esteban Chaves zagen we een oude bekende een aanval wagen op de smalle en steile paden van de Pradel. Zijn poging bleek echter een losse flodder, mede door het straffe tempo van Visma en UAE. Gunde Pogacar dan echt niemand de ruimte? Ondertussen moest Simon Yates lossen, voor de oud-Vueltawinnaar ging het zaterdag simpelweg te hard. Steven Kruijswijk toonde op de Pradel ook zijn vorm. Hij kwam af en toe brutaal het tempo bepalen tussen het UAE-bolwerk, in dienst van Kuss.

Nog geen vijf minuten later was het echter de Amerikaan die moest lossen. Op een van de steilste stroken bleek dat Kuss de benen simpelweg niet had, waar Kruijswijk en Cian Uijtdebroeks wel stand hielden. Nog maar tien man konden in deze fase mee, onder meer klassementsleider Pogacar, nummer twee Mikel Landa en Wout Poels konden nog mee. Pogacar pakte stilaan af en toe de kop al over en gaf hiermee aan andermaal uitstekend in orde te zijn.

Slagveld op laatste twee cols wordt duidelijk, Pogacar

Met nog vijftig kilometer te gaan hadden we een serieuze schifting gehad. Pogacar had Joao Almeida en Marc Soler nog tot zijn beschikking. Aleksandr Vlasov, Egan Bernal, Landa, Lenny Martinez en Chris Harper waren ook nog van de partij. Geen Visma | Lease a Bike meer vooraan en ook Poels reed inmiddels op achterstand. Zij bivakkeerden al snel op 1.20 minuut, maar konden in de lange afdaling van de Pradel nog een keer terugkomen. De laatste twee cols moesten echter nog komen. Op de San Isidre moesten een hoop teruggekeerde renners meteen weer lossen.

Dit was het signaal voor de Movistarmannen Enric Mas en Einer Rubio om het tempo brutaal te verhogen. Zij werden echter snel overtoept door Pogacar, die halverwege de Isidre versnelde. Voor een minuutje konden Martinez, Landa en Vlasov mee, maar al gauw reed de Sloveen weer alleen. Het was indrukwekkend hoe snel de rest moest afhaken. Pogacar ging andermaal op een solo-missie, die nog 29 kilometer moest gaan duren.

Pogacars voorsprong was bovenop de col al opgelopen tot een halve minuut op de eerste achtervolgers. De ster van UAE Team Emirates blies de concurrentie zo weer omver en begon met een ruime marge aan de slotklim naar Queralt. Achter Pogacar klitten Bernal en Landa samen, terwijl Mas zijn goede benen had gevonden en rap oprukte in de wedstrijd. Kuss bungelde als beste namens Visma | Lease a Bike op een ontluisterende achterstand van meer dan twee minuten. Dat alles gebeurde simpelweg in de schaduw van de ongenaakbare klassementsleider. Pogacar freewheelde de laatste klim omhoog en kon uitgebreid zijn derde ritzege vieren. Bernal werd op een kleine minuut tweede, in zijn kielzog eindigde Landa als derde. De Spanjaard verstevigde zijn tweede plaats algemeen, terwijl Bernal naar de derde podiumplaats steeg.

Uitslag etappe 6 Ronde van Catalonië 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws