'Zelfs aan de eettafel leer ik van hen'; toptalent Hagenes op hoogte met Van Aert, Benoot en Tratnik Wielrennen
Wielrennen

'Zelfs aan de eettafel leer ik van hen'; toptalent Hagenes op hoogte met Van Aert, Benoot en Tratnik

'Zelfs aan de eettafel leer ik van hen'; toptalent Hagenes op hoogte met Van Aert, Benoot en Tratnik

Visma | Lease a Bike voerde zondag in Kuurne-Brussel-Kuurne één wissel door ten opzichte van Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag: de jonge Noor Per Strand Hagenes kwam erin voor Edoardo Affini, wat hij allesbehalve slecht deed. Hagenes trekt nu op hoogtestage met zijn drie ploeggenoten Wout van Aert, Jan Tratnik en Tiesj Benoot, waar de stemming zeker niet slecht zal zijn.

Het was zondag na de aankomst een mooi gezicht op de Brugsesteenweg in Kuurne. Hagenes had ons zojuist een interview gegeven en was op weg naar de bus van Visma | Lease a Bike, tot hij plots werd opgehouden door een groep... tienermeiden, die vroegen om zijn nummer. Zo'n shirt van de beste ploeg ter wereld doet toch wonderen zou je denken, maar het bleek om het rugnummer van de Noor te gaan. Zijn 06? 'Die bewaar ik voor de Noorse meiden', grijnsde de altijd lachende Hagenes ons toe in het voorbijgaan.

Even eerder deed Hagenes - net zoals vorig jaar cruciaal in de totstandkoming van de kopgroep - zijn versie van het wedstrijdverhaal. ‘Het was een zware koers. Het duurde volgens mij wel zestig kilometer voordat de ontsnapping definitief wegreed, dus dat was vrij lang. Vervolgens wisten we de boel na ongeveer 95 kilometer onder druk te zetten, waarmee we de boel redelijk uit elkaar wisten te ranselen. Er ontstond een mooie groep met Wout, maar belangrijker nog: door die schifting werd het heel lastig om nog terug te komen voor het peloton.’

Hagenes keek al paar jaar op TV naar Van Aert

Hagenes zat in dat peloton en reguleerde daar aanvallen van mannen als Fred Wright en Victor Campenaerts. ‘Als Wout in een groepje weg is, dan is dat natuurlijk geen slechte kaart om te spelen. Dat was dus een goed scenario voor ons. Hij is zo sterk, maar ook echt een toffe gast. Als jonge gast is het heel leuk om met hem, Tiesj en eigenlijk iedereen in de ploeg te rijden. Ze hebben zoveel ervaring, dus ze kunnen me heel veel leren en vertellen hoe ik dingen moet doen. Want vergeet niet, ik heb nog altijd veel te leren', stelt de bescheiden Noor van twintig jaar oud.

'Zelfs aan de eettafel leer ik van hen'; toptalent Hagenes op hoogte met Van Aert, Benoot en Tratnik

‘Ik was ook blij met mijn eigen prestatie. De benen zijn goed, dus dat is mooi', vertelde de hardrijder, die ook in de Ronde van de Algarve en Clasica Jaén al samen met Van Aert reed. 'Ik ben niet verbaasd door Wout zijn kracht, want ik zag hem al een paar jaar op TV voordat ik bij de ploeg kwam. Voor mij is het gewoon een supermooie kans om met deze ploeg onderweg te zijn en met al deze coureurs te mogen rijden.’

Matteo Jorgenson stond op het moment van het interview naast hem. Hij gaf als aanwinst aan onder de indruk te zijn van de gedetailleerde planning richting wedstrijden toe, maar hoe zit dat bij een jonge gast uit de opleidingsploeg als Hagenes? ‘We krijgen altijd een raceplan, maar voor Kuurne hebben we het definitieve plan pas in de bus voor de wedstrijd te horen gekregen. Maar de echte plannen, vanuit de ploegleiders, stellen ze vermoedelijk al eerder op', geeft hij de aanpak prijs.

Hagenes mag in Volta Limburg Classic voor eigen kans gaan

Goed, voor Hagenes volgt nu een hoogtestage met Van Aert, Benoot en Omloop-winnaar Jan Tratnik. Je zou voor minder. Hij werkt in Tenerife grotendeels hetzelfde programma af, maar krijgt qua koersen wel een andere planning dan de eerder genoemde namen. ‘Het is een gewone hoogtestage, maar mijn programma erna ziet er misschien iets anders uit. Ik doe Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Volta Limburg en dan Roubaix.'

Mogelijk dat we Hagenes, vorig jaar al winnaar van de Münsterland Giro en Ronde van Drenthe, in het laatste weekeinde van maart dus om de zege zien strijden in Nederland. 'In de Volta kan ik dus vermoedelijk mijn eigen kans gaan, want de andere jongens bereiden zich voor op de dag van De Ronde, één dag later. Daar krijgen we dus relatief gezien een minder startveld, maar het zal nog altijd een kwalitatief sterke startlijst zijn. Voor mij is het een mooie koers', stelt hij in gesprek met In de Leiderstrui.

Dat Hagenes met drie van de mannen voor de grote koersen mee mag, is dat een keuze voor nu of ook al deels voor de toekomst? ‘Het is een mix. Ik kan ongelofelijk veel leren van Tiesj, Wout en Jan, maar je hebt ook het voordeel dat de vorm beter zal zijn erna. Het grote doel is om te leren van de grote mannen in de ploeg, zien hoe zij dingen aanpakken en zo ervaring op te doen. Dat probeer ik altijd te doen, ook in racemeetings en zelfs aan de eettafel. Ook dan leer ik van hen. Als zij met elkaar praten, delen ze veel toffe verhalen en weten ze zoveel', besluit de sympathieke, leergierige kerel uit Sandnes.

Registreer je bij Bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde! (Ad)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws