Alberto Dainese

Dit is de pagina over Alberto Dainese. Deze Italiaanse sprinter is vanaf 2024 wegrenner bij Tudor Pro Cycling. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Dainese en houdt tevens zijn biografie bij.

alberto dainese

Dainese via Hollandse opleidingsploeg naar Team Sunweb

Dainese begon zijn wielercarrière in eigen land, Italië. Door zijn sterke optredens voor de Italiaanse opleidingsploeg Zalf, door onder meer een rit in de Baby Giro van 2018 te winnen, kwam er een andere opleidingsploeg in het zicht. Een Nederlandse dit keer: SEG Racing Academy. Na een stageperiode vanaf 1 augustus 2018 reed de rappe man in 2019 een volledig seizoen voor de beloftenploeg. 

In dat jaar liet de renner uit de Italiaanse provincie Padua zich het hele jaar zien. Vanaf de Tour de Normandie in maart (een etappezege) tot aan een tweede plek achter Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) in de Gooikse Pijl (UCI 1.1). Daartussen volgde nog drie etappes (van de zeven) in Tour de Bretagne, zijn eerste profoverwinning in de Czech Tour (UCI 2.1) en een Europese titel bij de U23 in Alkmaar. Meerdere profploegen hadden genoeg gezien en boden deze een meter 76 centimeter lange coureur een contract aan. 

Ook bij Team Sunweb begint Dainese meteen met winnen

Uiteindelijk had Team Sunweb de beste papieren. Bij die ploeg was het in februari al raak, door de massasprint in de eerste etappe van de Australische etappekoers Herald Sun Tour te winnen, voor zijn voormalig ploeggenoot bij SEG Racing Kaden Groves. De grote doorbraak van de snelle man uit het jaar 1998 kwam echter pas enkele jaren later.

In 2021 wist Dainese desalniettemin al korte noteringen te boeken, waaronder in de Ronde van Spanje: zijn eerste grote ronde. Drie keer haalde hij het podium, maar zonder winst. Daarvoor moeten we naar de elfde etappe in de Giro d'Italia van 2022. In de massasprint versloeg Dainese Fernando Gaviria, Simone Consonni, Arnaud Démare, Caleb Ewan, Mark Cavendish en Edward Teuns. Zijn eerste zege in een grote ronde. In hetzelfde jaar reed de Italiaan ook zijn eerste Tour de France uit. 

Het jaar 2023 zou het laatste jaar bij het voormalige Team Sunweb (inmiddels Team DSM) zijn. De kleine sprinter bleef echter wel winnen. In de Giro was het weer raak: Dainese won verrassend etappe 17, vlak bij zijn woonplaats. Ook in de Vuelta was het raak. Nadat hij met zijn ploeg al de snelste was in de ploegentijdrit op dag een, zegevierde hijzelf in etappe 19. Het zou de laatste overwinning zijn voor het Nederlandse WorldTour-team. Vanaf 2024 komt Dainese op een niveau lager uit, bij het Zwitserse Tudor Pro Cycling. 

Alberto Dainese Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties