Alberto Dainese (Team DSM) stunt met ritwinst na razendsnelle etappe in Giro d'Italia Wielrennen
Wielrennen

Alberto Dainese (Team DSM) stunt met ritwinst na razendsnelle etappe in Giro d'Italia

Alberto Dainese (Team DSM) stunt met ritwinst na razendsnelle etappe in Giro d'Italia

Alberto Dainese heeft verrassend de elfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een rappe etappe - met wind in de rug en veel nervositeit in het peloton - kwam het in Reggio Emilia aan op een massasprint. Dainese was daarin verrassend rapper dan de grote namen.

203 kilometer voor de wielen en niet één heuveltje, de wielerfans vreesden al met grote vrezen voor een lange middag. Dat gebeurde niet, want bij de start werd het hoofd van de renners gek gemaakt met de boodschap dat er onderweg wel wat wind stond. Zodoende was het honderd kilometer kijken naar een kopgroep van twee, om vervolgens honderd kilometer aan een flink tempo naar de finish te racen.

Kopgroep van twee, Cavendish klopt Nizzolo en Démare

De kopgroep van de dag was voor Filippo Tagliani (Androni) en Luca Rastelli (Bardiani). Zij dachten met een voorsprong van maximaal vijf minuten wel een veilige voorgift te hebben. In het peloton was er ook niet echt sprake van koers, men schrok alleen even van een val in de openingsfase. Onder meer Mattias Skjelmose van Trek-Segafredo lag erbij, maar iedereen kon verder.

Pas na 75 kilometer kwam er wat gang in het pak, waar Groupama-FDJ tot die tijd had gecontroleerd. De eerste tussensprint van de dag kwam eraan en daar werd gestreden om plek drie, met broodnodige punten voor het puntenklassement. Mark Cavendish klopte Giacomo Nizzolo en Arnaud Démare en gaf zo al een signaal af. Daarna viel het niet meer stil. Er waren nog vier minuten over en de klassementsploegen kwamen al naar voren.

Carapaz pakt seconden, De Bondt probeert het

INEOS, DSM, Movistar, Cofidis, Bahrain Victorious; ze wilden allemaal van voren zitten, richting de laatste honderd kilometer. Vanaf daar was het een open vlakte en werd het gaspedaal ingetrapt. Achteraan zaten er wel renners te huilen om hun moeder, maar lossen deed niemand. Tagliani en Rastelli waren er op 93 kilometer van de streep wel al aan voor de moeite. Het zorgde ervoor dat het peloton als eerste bij de tweede tussensprint kwam en Richard Carapaz van INEOS was de enige die oplette. Hij pakte drie bonificatieseconden.

Na een tempoversnelling van INEOS en Alpecin-Fenix en later ook één van Quick Step-Alpha Vinyl bleef het tempo verder hoog, maar de ploegen hadden door dat er geen verschillen mogelijk waren met deze stand van de wind. Lang dacht er geen renner aan om nog iets te proberen in een vlucht, totdat Dries De Bondt er bij het ingaan van de laatste vijftig toch voor ging. De Belg van Alpecin-Fenix kreeg maximaal anderhalve minuut voorsprong, met in het peloton nog steeds constant de klassementsploegen op de eerste rij, gecombineerd met enkele sprinttreinen.

Wie wint de vierde massasprint in de Giro?

De laatste twintig kilometer werd aangevangen met een voorsprong van twintig seconden voor De Bondt. De Belg hield knap vol, maar wist natuurlijk ook wel dat hij lokaas was voor de laatste kilometers. Toch was het pas in de laatste twee kilometer dat De Bondt werd ingerekend door de aanstormende meute en dus was er weinig tijd meer voor positiewisselingen en uitgebreide leadouts.

Groupama-FDJ nam vol overtuiging het initiatief voor de laatste kilometer, met een leadout van drie man voor Démare. Op de brede weg was er voldoende ruimte om eruit te komen en de verrassing van de dag kwam over rechts. Démare en Gaviria leken het uit te gaan maken, maar vanuit het zog kwam Dainese met een enorme vaart eroverheen. Een verrassende en schitterende zege voor DSM.

Uitslag etappe 11 Giro d'Italia 2022

LIVE etappe 11 Giro d'Italia 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws