[Update] NK 2021 ook in Drenthe, KNWU plant (nog) geen datum voor 2020 Algemeen nieuws

[Update] NK 2021 ook in Drenthe, KNWU plant (nog) geen datum voor 2020

Door Bram van der Ploeg 24 april 2020 | 09:28


(17 oktober 2019) De Nederlandse kampioenschappen wielrennen van 2020 worden in Drenthe gehouden. De nieuwe organisator Courage Events maakte donderdag bekend dat de finish zal zijn op de VAM-berg. Dit is een voormalige vuilnisbelt, met een lengte van 2,1 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 10%.

Met de uitverkiezing van de VAM-berg en het dorp Wijster komt er een einde aan een soap omtrent het NK Wielrennen. Met name de klassementsmannen waren de afgelopen jaren massaal afwezig op het nationale kampioenschappen, wat er zelfs voor zorgde dat de Oostenrijkse regio Tirol benaderd werd als mogelijke locatie. Voorlopig blijft het NK in ieder geval wel in eigen land, en de VAM-berg-finish lijkt de mannen die goed bergop kunnen in ieder geval het komende jaar een kans op de driekleur te geven. 

De VAM-berg wordt in de plaatselijke rondes van 14,7 kilometer tweemaal per ronde aangedaan, inclusief de eindstreep. Organisator Thijs Rondhuis kijkt bij het Dagblad van het Noorden in ieder geval al uit naar de passages. 'Als je bovenop de heuvel staat, heb je een fantastisch uitzicht.' Naast de elite profs, zullen ook de vrouwen, beloften, junioren en nieuwelingen hun wedstrijden in hetzelfde weekend op hetzelfde parcours afleggen.

De afgelopen jaren was het NK voornamelijk spek naar de bek van de sprinters en klassieke renners. Dit jaar toonde Fabio Jakobsen zijn snelle benen in Ede, terwijl de jaren daarvoor ook Niki Terpstra, Mathieu van der Poel en Dylan Groenewegen een jaar lang in het rood-wit-blauw mochten rondfietsen.

Update - 5 februari 2020 (09.57 uur): Programma NK wielrennen 2020 bekend

Het NK wielrennen wordt verreden van 19 tot en met 21 juni 2020, zo heeft de KNWU bekend gemaakt. Alle categorieën rijden rondjes op een lokaal parcours van 14,7 kilometer. De elite vrouwen- en mannen starten in Westerbork en finishen op de VAM-berg. De vrouwenwedstrijd is op zaterdag, de mannenwedstrijd op zondag.

Bij beide categorieën bestaat de finaleronde in de laatste 35 kilometer uit een rondje van 7,3 kilometer, met maar liefst twee keer de VAM-berg. Er moet dus flink geklommen worden. De vrouwen doen de VAM-berg twintig keer aan, de mannen zelfs 34 keer. 

Update II - 24 april 2020 (09.25 uur): Drenthe gastheer van NK in 2021

Mocht het NK wielrennen dit jaar niet meer plaatsvinden door het coronavirus, dan hoeft Drenthe zich geen zorgen te maken. De KNWU heeft vrijdag in een persbericht aangegeven dat de organisatie van het NK ook in 2021 naar Drenthe gaat. Het zou kunnen dat een NK ook in 2020 nog zal plaatsvinden, zoals gepland op de VAM-berg, maar de KNWU heeft voorlopig geen datum gepland.

Grote evenementen zijn tot 1 september verboden in Nederland en dus wacht de wielerbond af of er nog ruimte is voor een NK in 2020. 'Een NK is pas aan de orde wanneer de gezondheidssituatie in Nederland onder controle is en wanneer de maatschappij weer meer kan functioneren. Mocht de situatie in Nederland zich dusdanig positief ontwikkelen én blijken dat de daarvoor benodigde ruimte op de kalender beschikbaar is, dan wordt er tegen die tijd een afweging gemaakt of een NK mogelijk en wenselijk is om nog dit jaar te organiseren. Het is mooi dat organisator Courage Events, de Provincie Drenthe en de andere partners de bereidheid en de flexibiliteit hebben om ook deze editie te faciliteren', zo vertelt directeur Thorwald Veneberg. (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws