Higuita klopt Bernal en Alaphilippe in spannende rit Tour Colombia Algemeen nieuws

Higuita klopt Bernal en Alaphilippe in spannende rit Tour Colombia

Door Tom van der Salm 14 februari 2020 | 20:10


De vierde rit van de Tour Colombia is gewonnen door Sergio Higuita. De compacte Colombiaan klopte na een zeer spannende finale Egan Bernal en Julian Alaphilippe. Richard Carapaz werd in het zicht van de finishboog ingerekend na een late uitval. Higuita pakt ook de leiderstrui.

In het verre Colombia zagen we in het begin van de rit warempel de enige Nederlander aan de start, Etienne van Empel, in beeld. De renner van Vini Zabu-KTM sprong namelijk mee in de strijd om de vlucht van de dag, en slaagde in die missie. Simon Pellaud was net als gisteren van de partij, terwijl er ook vijf Zuid-Amerikanen meesprongen.

Pellaud was duidelijk mee voor één doel, het sprokkelen van bergpunten. Hij kreeg hier alle gelegenheid toe van zijn metgezellen, maar hij moest dan uiteraard wel vol mee aan het werk om de samensmelting zo lang mogelijk uit te stellen. Dit deed de Zwitser net als de overige vluchters vol overgave, waardoor het peloton serieus moest investeren om ze terug in te rekenen.

Van Empel stribbelt tegen, INEOS krachtig

Het harde werk van met name Deceuninck-Quick-Step en EF Education First loonde, daar de ontsnapping op goed tien kilometer van de finish terug werd gepakt. Van Empel probeerde dit nog even uit te stellen, maar zonder succes. Vanaf dat moment kon de focus op de heuvel waar de finish getrokken lag.

Team INEOS stoomde in blok richting de laatste kilometers. Op zeven kilometer van de meet werd het peloton opgeschrikt door een valpartij, veroorzaakt door het geduw van een Androni-renner. De Britse miljoenenformatie keek hier echter niet van op en bleef stug doorduwen, met Bob Jungels en Alaphilippe in het spoor. Leider Juan Sebastián Molano kon het tempo niet aan.

Spannende strijd in Colombia

Op vier kilometer van de meet kwam de aanval van Carapaz, maar Alaphilippe en de EF Education First-Colombianen volgden in zijn spoor. Daniel Felipe Martínez viel even later letterlijk weg door het wiel van Carapaz aan te tikken, maar kon de aansluiting weer vinden met enkele andere mannen in zijn luwte.

Carapaz probeerde het even later weer, en deze keer sloeg de Giro-winnaar wel een gat. EF Education First moest in de achtervolging met Alaphilippe op het vinkentouw. De ploeg slaagde in deze opzet, waarna de sprint ingezet werd door de Fransman van Deceuninck-Quick-Step. Alaphilippe kon het echter niet bolwerken, waardoor Higuita en Bernal vanuit de achtergrond ook nog verrassend om de zege konden strijden. Higuita bleek hierin net wat sterker dan de Tourwinnaar, na een zinderende finale. 

Uitslag etappe 4 Tour Colombia 2020

1. Sergio Higuita
2. Egan Bernal ''
3. Julian Alaphilippe ''
4. Daniel Felipe Martínez ''
5. Torstein Traeen ''
6. Richard Carapaz ''
7. Miguel Eduardo Flórez ''
8. Jonathan Caicedo ''
9. Esteban Chaves ''
10. Fredy Montana ''

Klassement na etappe 4 Tour Colombia 2020

1. Sergio Higuita 
2. Jonathan Caicedo + 0.10
3. Daniel Felipe Martínez ''
4. Egan Bernal + 0.50
5. Richard Carapaz + 0.56
6. Fredy Montana + 1.10
7. Aldemar Reyes + 1.28
8. Gavin Mannion + 1.30
9. Sergio Henao + 1.31
10. Fabio Aru ''

(Foto: Sirotti, 2019)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Roland
14 Feb 2020 om 21:24

Het jaar van de jeugd

Reageer


Meer nieuws