Coquard sprint sneller dan Viviani in eerste etappe Route d'Occitanie Algemeen nieuws

Coquard sprint sneller dan Viviani in eerste etappe Route d'Occitanie

Door Wilbert van der Velde 01 augustus 2020 | 16:34


Bryan Coquard heeft de eerste etappe van La Route d'Occitanie gewonnen en is daarmee ook de eerste leider. In de massasprint troefde hij Elia Viviani af. Verder was Egan Bernal met een zesde plaats opvallend bij de pinken en pakte daarmee tien seconden op meerdere concurrenten.

De eerste etappe van La Route d'Occitanie was op voorhand lastig in te schatten. Het eerste deel van de 187 kilometerlange etappe was met de beklimmingen  Col de l'Hopital (8,7 km aan 5,2%) en Col des Très Vents (3,6 km aan 6,7%) behoorlijk pittig en bood kansen voor sterke renners om weg te rijden. Het tweede deel was dan weer nagenoeg vlak, waardoor de sprintersploegen nog mogelijkheden hadden om zich te organiseren en de vluchters terug te pakken.

Andreas Kron en Marquez duelleren om bergtrui

Tien minuten na de start waren er vijf heren die zich van voren wilden laten zien. Théo Delacroix, Antonio Angulo, Andreas Kron, Lilian Calmejane en Marti Marquez grepen vier minuten bijeen, terwijl niemand in het peloton nog de verantwoordelijkheid nam. De voorsprong werd daarna gewoon constant gehouden.

Bovenop de Col de l'Hôpital werden de intenties van Kron duidelijk. Hij spurtte voor Marquez Roman naar de eerste punten voor de bergtrui, met nog één klim te gaan. Op de tweede klim waren de rollen echter omgedraaid. De Spanjaard Marquez nam op de Col des Très Vents namelijk de punten en ditmaal werd Kron tweede. Beide renners hadden dus evenveel punten, dus de daguitslag zou beslissen wie de bergtrui zou krijgen. Ondertussen was Angulo op het klimgedeelte gelost bij zijn medevluchters en liet zich daarna terugzakken in het peloton. 

Froome stelt zich in dienst van Bernal en Thomas

Na een afdaling begonnen de vier overgebleven vluchters met een voorsprong van 4.40 minuten aan de laatste overwegend vlakke negentig kilometer. In het peloton liet Chris Froome zich in de afdaling van Col des Très Vents op kop van het peloton zien. Hij nam de andere INEOS-renners, waaronder Egan Bernal en Geraint Thomas in zijn zog mee. De verhoudingen binnen de Britse ploeg leken voor de Franse etappekoers dan ook al duidelijk.  

Team INEOS bleef ook na de afdaling het tempo bepalen, waardoor met nog 45 kilometer te gaan de voorsprong van de koplopers was gedaald naar 2.35 minuten. De inspanning van INEOS aan de kop van het peloton was opvallend omdat ze geen snelle man naar Frankrijk hadden meegenomen. Delacroix, Kron, Calmejane en Marquez hielden goed stand, maar de sprintersploegen gingen er vaart achter zetten. 

Voorsprong vluchters daalt rap

Waar de voorsprong eerst lange tijd gelijk bleef, begon die steeds sneller af te nemen. Ondertussen trokken Calmejane en Kron op een ongecategoriseerd klimmetje weg van hun medevluchters. De Fransman en de Deen waren overduidelijk de sterksten vooraan. Samen gaven ze stevig gas, maar met nog twintig kilometer te gaan was de voorsprong geslonken naar veertig seconden.  Vier kilometer verder waren er nog maar vijftien tellen over en nog enkele kilometers verder was het definitief gedaan. 

Het peloton ging vervolgens in volle vaart richting de laatste kilometers. Op voorhand waren Viviani en Coquard de twee grote favorieten voor de eindsprint. Weer was het INEOS dat de leiding nam. Zoals altijd wilden ze hun kopmannen veilig afzetten in de laatste drie kilometer. Het leverde ze zelfs wat op, want door de harde wind werd het peloton in de slotkilometers zelfs nog op een lint getrokken en vielen er meerdere gaten. Bernal zat alvast bij de voorsten. De verwachte sprinters zaten er ook en na zenuwslopende laatste meters was het Coquard die zijn wiel net iets eerder dan Viviani over de streep drukte. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 1 Route d'Occitanie 2020

1. Bryan Coquard
2. Elia Viviani ''
3. Sonny Colbrelli ''
4. Andrea Pasqualon ''
5. Clément Venturini ''
6. Egan Bernal ''
7. Josef Cerný ''
8. Romain Bardet ''
9. Anthony Maldonado ''
10. Nick van der Lijke ''

Klassement na etappe 1 Route d'Occitanie 2020

1. Bryan Coquard
2. Elia Viviani +0.01
3. Lilian Calmejane +0.05
4. Sonny Colbrelli +0.06
5. Andreas Kron +0.09
6. Andrea Pasqualon +0.10
7. Clément Venturini "
8. Egan Bernal "
9. Josef Cerny "
10. Romain Bardet "


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws