Caruso kan peloton op het nippertje voorblijven in Circuito de Getxo Algemeen nieuws

Caruso kan peloton op het nippertje voorblijven in Circuito de Getxo

Door Jannick van der Hooft 02 augustus 2020 | 16:03


Damiano Caruso heeft de Circuito de Getxo gewonnen. In een chaotische finale wist hij over te blijven, nadat de kopgroep uitgedund werd door een val. Hij bleef het peloton op slechts één seconde voor.

Een dag na de Strade Bianche waren de ogen gericht op het Baskenland, waar de Circuito de Getxo verreden werd. Door de geringe mogelijkheden tot het opdoen van koersritme hadden enkele WorldTour-ploegen voor de gelegenheid deze wedstrijd opgezocht. Zij roerden zich echter niet in het begin van de wedstrijd en lieten een kopgroep met renners van (Pro-)continentaal niveau ontsnappen. De grootste naam in deze groep was die van Ángel Madrazo, vorig jaar nog winnaar van een etappe in de Vuelta a Espana.

De kopgroep pakte enkele minuten op het peloton, maar groot werd de voorsprong nooit. Met nog een uur koers te gaan, was het duidelijk dat de mannen van UAE Team Emirates en Trek-Segafredo hun verantwoordelijkheden wilden nemen. Zij plaatsten renners vooraan in de jacht op de kopgroep. Deze wist op haar beurt goed samen te werken. Het kon echter niet voorkomen worden dat zij teruggepakt werden.

Fedeli ruikt zijn kans, peloton jaagt

In de laatste ronde regende het aanvallen vanuit alle kanten. De organisatie in het peloton leek zoek te zijn, waar Alessandro Fedeli van kon profiteren. De Italiaan sloeg in een afdaling een klein gaatje en reed à la Matej Mohoric naar beneden. Bahrain McLaren en Euskatel-Euskadi probeerden de orde te herstellen, maar stuitten op de weerstand van Fedeli. Intussen werd het peloton ook nog opgeschrikt door een val, waar Mikel Landa bij betrokken was.

Wachten op Landa was er niet bij. In volle vaart bleef het peloton op Fedeli jagen. Met nog zo'n twintig kilometer te gaan, was het mogelijke sprookje voor hem wel afgelopen. Op één van de vele steile stukken in het Baskenland werd hij teruggepakt. Vanaf daar was het wachten op de volgende renner die het durfde om aan te vallen.

Bahrain McLaren schakelt succesvol

Het werken van de renners van Euskatel bleek niet voor niets, want zij openden de debatten op de volgende beklimming. Een klein groepje renners wist zich af te scheiden. Onder wie Pello Bilbao en Juan Pedro López. Met Caruso had Bilbao een handige renner mee om het tempo vooraan hoog te houden. Dat gebeurde dan ook.

Lees ook: IDL Neo | Wie is Juan Pedro López?

Het was de hele dag regenachtig in het Baskenland en het wegdek was daarom glad. In volle afdaling schoven onder meer López, maar ook medevluchters Biniam Ghirmay en Gonzalo Serrano onderuit. Plots bleef men bij Bahrain met twee man over in de uitgedunde kopgroep. Nelson Oliveira werd vakkundig uitgespeeld door aanvallen van Bilbao en vervolgens Caruso. Die laatste mocht proberen de laatste acht kilometer solo af te werken.

Achter Caruso wist het peloton, of wat daarvan restte, zich te formeren in de jacht op Caruso. De Italiaan wist echter dapper stand te houden. Het peloton kwam te laat en Caruso soleerde op die manier naar de overwinning. Giacomo Nizzolo eindigde op een enkele seconde op de tweede plaats. (foto: Sirotti)

Video Circuito de Getxo 2020

Uitslag Circuito de Getxo 2020

1. Damiano Caruso
2. Giacomo Nizzolo +0.01
3. Eduard Prades "
4. Jon Aberasturi +0.03
5. Jasper Stuyven "
6. Pello Bilbao ''
7. Charles Planet ''
8. Mauro Finetto + 0.07
9. Eliot Lietaer ''
10. Miguel Eduardo Flórez


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws