Van der Poel zegeviert in sensationele slotkilometer Tirreno-Adriatico Algemeen nieuws

Van der Poel zegeviert in sensationele slotkilometer Tirreno-Adriatico

Door Jannick van der Hooft 13 september 2020 | 15:49


Mathieu van der Poel heeft de zesde etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlander was de sterkste in een sensationele slotkilometer. Hij versloeg een arme Matteo Fabbro, die op het laatst werd ingelopen.

Terwijl in de Tour de France een lastige bergrit op het programma stond, konden de renners in de Tirreno-Adriatico zich opmaken voor een parcours dat meer op het lijf van de klassiekerspecialisten geschreven was. In de finale van de zesde etappe stond voor de renners onder meer drie keer de Loreto (2,6 km aan 4,5% op het programma), waarvan de laatste keer ook direct de aankomst was. Ideaal voor renners met een goede punch dus.

Van der Poel animeert in grote kopgroep

Vooraf konden we daarom Van der Poel al als één van de favorieten van de dag rekenen. De renner van Alpecin-Fenix liet het lot echter niet bepalen of hij er in de finale nog bij zou zitten, want al vroeg trok hij ten aanval. De Nederlands kampioen maakte onderdeel uit van een kopgroep van dertien renners, waarbij ook zijn ploeggenoot Dries De Bondt zat. Met Silvan Dillier, Sergio Samitier, Victor Campenaerts, Julien Bernard en Martijn Tusveld zaten er meer sterke namen voorin. Zij verzamelden een voorsprong van zo'n vijf minuten.

Met nog 35 kilometer te rijden hielden de koplopers niet veel van hun voorsprong meer over. Nog anderhalve minuut was het verschil dat bleef staan en het tempo in het peloton bleef hoog. Het was het sein voor Ruben Guerreiro, ook vertegenwoordigd vooraan, om een aanval vanuit de kopgroep te plaatsen. Van der Poel counterde direct en sprong op het wiel. Zij kregen Matteo Fabbro mee en konden met zijn drieën hun weg vervolgen. Erg lang duurde dat verhaal echter niet.

Nieuwe aanvallen volgden, ook Van der Poel bleef zich roeren. Onder aanvoering van de vele tempoversnellingen nam het verschil met het peloton ook weer wat toe. Fabbro bleek tot één van de sterksten in de kopgroep te behoren en probeerde het opnieuw. Dit keer kon de Italiaan wél een aanzienlijke voorsprong pakken. Kilometers lang mocht hij een gat van dertig seconden verdedigen op zijn vijf achtervolgers. Naast Van der Poel en Guerreiro waren dat Sergio Samitier, Martijn Tusveld en Giovanni Visconti.

Fuglsang op komst, Fabbro lijkt te winnen

In het peloton brak het inmiddels ook. Daar was het Jakob Fuglsang met een poging om zijn concurrenten af te schudden. Matthews Holmes en Benjamin Thomas slopen mee in zijn wiel. Deze groep wist in een rap tempo de groep-Van der Poel te naderen, maar konden nét niet de aansluiting vinden. Fabbro werd op zijn beurt zijn voorsprong in stand te houden. In aanloop naar de laatste kilometers had hij nog altijd een halve minuut.

De voorsprong van Fabbro leek genoeg te zijn, maar Van der Poel deed alles om de Italiaan nog in te lopen. Onder de boog van de laatste kilometer kwamen het peloton, de groep-Fuglsang én de achtervolgers samen, maar Van der Poel had nog wat over. Samen met Guerreiro opende hij de aanval en naderde hij meter voor meter de zwoegende Fabbro.

De arme Italiaan verloor al zijn snelheid en werd ingelopen door een ontketende Van der Poel. Deze ging op zijn beurt in volle vaart op de dagzege af. Guerreiro kon zijn wiel evenmin houden en moest genoegen nemen met de tweede plek. De treurende Fabbro moest het doen met de derde plaats op het podium.

Ook Kelderman sterk, Yates houdt leiding

Vanuit het peloton wist verder ook Wilco Kelderman nog goede zaken te doen in de strijd om het algemeen klassement. De Nederlander van Team Sunweb kwam binnen op de vierde plek, op negen seconden van Van der Poel. Hij sloop daarmee iets dichter bij de leiderstrui van Simon Yates, maar de Brit bleef de leiding in het klassement houden in aanloop naar de slottijdrit van maandag.

Uitslag etappe 7 Tirreno-Adriatico 2020

1. Mathieu van der Poel
2. Ruben Guerreiro +0.04
3. Matteo Fabbro "
4. Wilco Kelderman +0.09
5. Alex Aranburu +0.10
6. Simon Yates "
7. Michael Woods "
8. Geraint Thomas "
9. Aleksandr Vlasov "
10. Rafal Majka "

Klassement na etappe 7 Tirreno-Adriatico 2020

1. Simon Yates
2. Rafal Majka +0.16
3. Geraint Thomas +0.39
4. Aleksandr Vlasov +0.49
5. Fausto Masnada +0.57
6. Wilco Kelderman +0.59
7. Michael Woods +1.22
8. James Knox +1.26
9. Gianluca Brambilla +2.33
10. Jack Haig +2.47

(foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws