Giro dell'Emilia op schitterende wijze prooi voor Roglic na zinderende finale Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Giro dell'Emilia op schitterende wijze prooi voor Roglic na zinderende finale

Giro dell'Emilia op schitterende wijze prooi voor Roglic na zinderende finale

De Giro dell'Emilia is op naam gekomen van Primoz Roglic. Na een harde koers met veel aanvallen in de finale, was de Sloveen de sterkste door op de steilste strook weg te rijden bij de andere favorieten. Zo won hij op spectaculaire wijze de koers.

Jacopo Mosca (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (Astana) en Umberto Orsini (Bardiani – Csf) sprongen er in het begin van de koers met zijn drieën vandoor. Het peloton vond dat prima, dus de voorsprong was na ruim twintig kilometer al meer dan tien minuten. Dat mocht lang duren, want toen ze eenmaal ruim over de helft waren hadden ze nog altijd negen minuten over.

Jumbo-Visma, Team INEOS en Movistar hadden op een gegeven moment toch andere plannen, ze verzetten wat werk op kop van het peloton, en halveerden de voorsprong. De drie vooraan hadden op vijftig kilometer van de streep nog vijf minuten over. Ook AG2R La Mondiale stak een handje toe, en zo nam het verschil gestaag af.

Rosa en Bennett openen de aanval

Nog 35 kilometer moesten de mannen, toen hun voorsprong nog minder dan vier minuten werd. Tegen beter weten in gingen de mannen door. Bij de eerste beklimming van San Luca was het Diego Rosa die namens Team INEOS de slag in het peloton opende. Namens Jumbo-Visma, die andere grootmacht, ging George Bennett in de achtervolging.

De versnelling van Rosa zorgde ervoor dat Orsini en Ballerini werden teruggepakt. Mosca werd door Rosa achtervolgd, waarachter een groepje met onder andere Bennett en Sepp Kuss zich vormde. De echte favorieten lieten zich nog niet zien. Dat deden ze een paar kilometer later wel. Giulio Ciccone en Pierre Latour gingen er vandoor en reden een halve minuut weg bij de andere favorieten.

Gesink rijdt het peloton terug, finale geopend

Ondertussen reed Mosca, een ploeggenoot van Ciccone, nog altijd vooruit. In het peloton nam Robert Gesink de kop, zoals hij dat zo goed kan. Ciccone nam in de afdaling wat voorsprong op Latour. Toch reed Jumbo-Visma het gat op de twee gestaag dicht. Toen Giovanni Visconti de sprong waagde, zat Antwan Tolhoek meteen op zijn wiel. Zij kwamen meteen bij Ciccone en Latour, terwijl Mosca nog een seconde of vijftien had.

De vier achtervolgers kwamen bij Mosca, maar het gat op het peloton was niet zo groot meer. Ciccone probeerde het nog maar, en de anderen konden niet direct volgen. Uiteindelijk kwam Latour toch terug, en nu waren de twee oude bekenden opeens de kop van de koers. Het peloton deed het even wat rustiger aan, dus kregen de Italiaan en de Fransman een wat groter gaatje.

Alles bij elkaar op steilste strook

Met veertig seconden voorsprong gingen de mannen de laatste vijftien kilometer in. Tolhoek zwom er tussen, maar kon de aansluiting niet maken. Daarom zette Jumbo-Visma zich in het peloton weer op kop. Op tien kilometer van de streep was er van de voorsprong niet veel meer over, vijftien seconden om precies te zijn.

Egan Bernal opende de aanval, en kreeg onder andere Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Primoz Roglic, Michael Woods en Alejandro Valverde mee. Samen reden zij het gat naar de koplopers dicht, en de echte finale kon beginnen. Op de top had Nibali het wat moeilijk, maar Roglic nam de koppositie in de afdaling, met Fuglsang in zijn wiel.

Sterk groepje valt aan

Valverde plaatste een aanval, en kreeg Woods mee. Toen die aanval stil viel waren het Gianluca Brambilla, Rudy Molard en Diego Ulissi die het gat sloegen. Daarachter wilden de kleppers niet voor elkaar werken, dus kregen de drie een gat. Esteban Chaves en Sergio Higuita reden er naar toe, en met zijn vijven gingen ze de laatste kilometers in.

Aan de voet van de laatste San Luca-beklimming had het groepje vijftien seconden, maar dat bleek niet veel te zijn. Een elitegroepje van acht mannen kwam terug, met daarin Roglic, Valverde, Bauke Mollema en Bernal. Op het steilste stuk viel Woods aan, en Roglic probeerde het gat te dichten. Toen Woods parkeerde was het Roglic die doortrok. Niemand kwam er meer bij, dus won Roglic voor Woods en Higuita. (Foto: Sirotti)

Uitslag Giro dell'Emilia

1. Primoz Roglic
2. Michael Woods
3. Sergio Higuita
4. Bauke Mollema
5. Alejandro Valverde
6. Diego Ulissi
7. Pierre Latour
8. Jakob Fuglsang
9. Egan Bernal
10. Gianluca Brambilla

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws