Kittel onder de indruk: 'Jumbo-Visma de beste plek voor Dumoulin' Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Kittel onder de indruk: 'Jumbo-Visma de beste plek voor Dumoulin'

Kittel onder de indruk: 'Jumbo-Visma de beste plek voor Dumoulin'

Marcel Kittel werkte jaren samen met Tom Dumoulin en Merijn Zeeman en maakte veel successen mee met het duo. De wegen gingen echter uit elkaar: de Nederlanders gingen naar Jumbo-Visma en Kittel is tegenwoordig student. Het Algemeen Dagblad sprak de Duitser voor een openhartig interview, een jaar na zijn beslissing om te stoppen met wielrennen.

Het scheelde niet veel of Kittel zelf reed ook bijna voor Jumbo-Visma. De sprintbom had een aanbieding van de ploeg op zak, maar wilde uitvinden wat hij écht wilde. Een leven als topsporter behoorde daar niet meer bij: 'Het was voor mij helder dat die ploeg vorig jaar de enige optie was als ik door wilde gaan. Ik had de beste optie op tafel liggen.' Kittel sloeg het aanbod af en koos voor een leven in de luwte, zonder de druk van de topsport.

Hij volgt de koers nog wel van een afstandje. 'Ze onderkennen wat nog meer nodig is om topprestaties te leveren. Dat gaat verder dan fysieke kracht, maar ook psychologie', vertelt Kittel. Hij ziet dat Zeeman één van de sleutelfiguren in het proces is, zeker als hij met Tony Martin praat: 'Hij stelt iedereen tevreden, maar is ook degene die eerlijk antwoordt of feedback geeft. Hij probeert renners te begrijpen en beter te maken. Zo heb ik hem ook in 2011 leren kennen.'

Kittel: 'Dumoulin zit nu in de juiste ploeg'

Het mentale aspect is enorm van belang, dat ziet Kittel ook als hij kijkt naar zijn ex-ploeggenoot Dumoulin. 'Het winnen van een grote ronde is nog van een ander niveau dan wat ik heb bereikt', stelt hij nederig. 'Als ik observeer hoe hij zich heeft ontwikkeld, wat hij heeft bereikt en wat er met hem is gebeurd, dan is het uit menselijk perspectief volstrekt normaal dat je emotioneel uitgeput raakt.' Om die reden heeft Kittel er ook begrip voor dat zijn voormalig teamgenoot koos voor een andere ploeg: 'Tom zit nu in de juiste ploeg. Dat is voor hem de beste plek.' (Foto: Sirotti, 2019)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws