Baanwielrennen: Ganna pakt goud met Italië, TeamNL succesvol bij Sprint heren en Keirin vrouwen Baanwielrennen
Baanwielrennen

Baanwielrennen: Ganna pakt goud met Italië, TeamNL succesvol bij Sprint heren en Keirin vrouwen

Baanwielrennen: Ganna pakt goud met Italië, TeamNL succesvol bij Sprint heren en Keirin vrouwen

Op de derde dag van het baanwielrennen bij de Olympische Spelen in Tokio was er weer een vol programma. De mannen reden in de Sprint en de finale van de ploegenachtervolging stond op papier. De vrouwen komen in actie in de Keirin. Check hier wat er allemaal gebeurt:

Hoogland en Lavreysen snel in kwalificatie Sprint, Van Riessen door bij Keirin

Het spits op de derde dag werd afgebeten door de mannen in de Sprint. Nederland had grote luxe, door in de kwalificatie op plaatsen één en twee te eindigen. Jeffrey Hoogland won in een olympisch record en zijn landgenoot Harrie Lavreysen reed precies dezelfde tijd! Omdat Hoogland in de laatste honderd meter het snelste was, moest Lavreysen genoegen nemen met plek twee. De Brit Jack Carlin kwam negen hondersten nog het meest in de buurt.

In de eerste ronde van de Keirin was er opnieuw Nederlands succes. Laurine van Riessen kwam keurig als tweede over de streep, achter de ongenaakbare Britse Katy Marchant. Marchant werd door een gevaarlijke move echter gedeklasseerd, waardoor Van Riessen naar de eerste plek ging. Ook de Chinese Zhong Tianshi was nu plots zeker van de kwartfinale. Shanne Braspennincx kwam in de vierde heat in actie, maar eindigde niet bij de eerste twee. Ze werd derde en kon daardoor via de herkansingsronde nog kwalificatie voor de kwartfinales afdwingen.

Nederlanders met twee vingers in de neus naar 1/16e finale, Braspennincx via herkansing door

In de 1/32e finale van de Sprint kwamen Hoogland en Lavreysen in de eerste twee heats weer in actie. Dit keer moest men het opnemen tegen een concurrent. Hoogland reed de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell uit het wiel, Lavreysen had iets meer te duchten van Muhammad Sahrom uit Maleisië. De Nederlander hield echter driekwart fietslengte over.

Na de heats bij de Sprint voor mannen gingen we door naar de herkansingsronde bij de Keirin voor vrouwen. Braspennincx kwam in de vierde en laatste heat in actie en moest bij de eerste twee in haar race rijden om door te gaan. De Nederlandse oogde de hele race ontspannen en in control. Ze ging als winnares van haar heat alsnog naar de kwartfinale.

Ploegenachtervolging: Ganna met Italië in nagelbijter naar goud

Na de Sprint en Keirin was het tijd voor de ploegenachtervolging, een discipline waar Nederland niet een deelnam deze Spelen. Italië reed in de halve finale een wereldrecord en ging zodoende de eindstrijd in als favoriet tegen Denemarken. De Italianen reden met wegrenners Filippo Ganna en Simone Consonni, de Denen traden aan met Lasse Norman Hansen van de weg. De strijd om brons tussen Nieuw-Zeeland en Australië (met INEOS-aanwinst Luke Plapp) werd gewonnen door Australië, nadat Nieuw-Zeeland door een crash uit elkaar werd gescheurd in de laatste rondes.

In de finale voor het goud was het Italië dat het snelst van start ging, maar Denemarken kwam vervolgens per ronde een stukje dichter en sloeg z'n slag in de tweede helft van de race. Italië leek verslagen, gaven zeven tienden toe, maar een ongekende eindversnelling bracht de Italianen in een wereldrecord alsnog naar het goud. Denemarken moest genoegen nemen met zilver.

Uitslag
🥇️ Italië
🥈️ Denemarken
🥉 Australië

Hoogland en Lavreysen sluiten dag in stijl af

De derde dag op de baan werd afgesloten met 1/16e finales bij de Sprint. Het was zodoende de derde keer dat we Hoogland en Lavreysen in actie zagen. Hoogland had opnieuw geen enkel probleem om door te komen, dit keer tegen de Duitser Stefan Boetticher Lavreysen nam het na hem in de tweede heat op tegen de Surinamer Jair Tjon en Fa. Net als Hoogland had Lavreysen aan een paar tussenversnellingen genoeg om soeverein door te gaan naar de achtste finales op donderdag.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news