Jeffrey Hoogland faalt na twee recordpogingen wel op 200 meter met 'vliegende start' Baanwielrennen
Baanwielrennen

Jeffrey Hoogland faalt na twee recordpogingen wel op 200 meter met 'vliegende start'

Jeffrey Hoogland faalt na twee recordpogingen wel op 200 meter met 'vliegende start'

Jeffrey Hoogland is er woensdagavond niet in geslaagd om ook het wereldrecord op de 200 meter in de wacht te slepen. De 30-jarige Nederlander legde de afstand op de wielerbaan Aguascalientes in Mexico af in 9,130 seconden met een gemiddelde snelheid van 78,856 kilometer per uur. Daarmee eindigde de baanwielrenner 0,030 seconden boven het huidige record van Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago, die dat in 2019 vestigde.

De renner begon letterlijk met een 'vliegende start'. Dat houdt in dat hij eerst even wat rondjes maakt om vervolgens op 200 meter alles uit zijn lijf te persen. De 'vliegende start' is geen officiële discipline, maar zulke 200 meters worden wel gebruikt als kwalificatie bij sprinttoernooien. Na zijn poging van 9,130 seconden zou Hoogland volgens De Telegraaf ruim een uur later een tweede keer hebben geprobeerd, maar ook die mislukte. Met een tijd van 9,201 seconden was hij ongeveer zeventig honderdsten trager dan zijn eerste poging.

Hoogland deed wel beter dan het Nederlandse record, dat hij zelf op de Olympische Spelen in Tokio vestigde. De renner sprintte toen naar een tijd van 9,215 seconden. Dinsdagavond brak Hoogland wel het record op de Kilometer. In een tijd van 55,433 verpulverde Hoogland het tien jaar oude record van 56,303 seconden van de Fransman François Pervis.

Achteraf besefte Hoogland nog niet goed dat hij het gedaan had. 'Ik moet eerst even bijkomen. Het was echt vet dat toen ik over de finish kwam, ik direct gejuich hoorde. Ik wist zelf helemaal niet of ik het gehaald had, maar dankzij dat gejuich kon ik wel raden dat het goed nieuws was. Uiteindelijk is het bijna één seconde sneller. Het is echt onwijs vet', aldus de spierbundel.

'Je verwacht wonderen op zo'n hooggelegen baan', reageerde een stikkapotte Hoogland Zelfs tijdens de Kilometer zelf dacht ik dat ik ging vliegen. Maar het deed zó veel pijn, niet normaal. En toen moest ik nog twee ronden! Ondanks alles was het dus gewoon kneitershard fietsen. Maar gelukkig is het me gelukt en heb ik het wereldrecord op mijn naam staan!'

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws