Katie Archibald legt beslag op Europese titel Omnium, Lotte Kopecky pakt het brons Baanwielrennen
Baanwielrennen

Katie Archibald legt beslag op Europese titel Omnium, Lotte Kopecky pakt het brons

Katie Archibald legt beslag op Europese titel Omnium, Lotte Kopecky pakt het brons

Katie Archibald heeft het Omnium op het EK Baanwielrennen in Grenchen (Zwitserland) op haar naam geschreven. De Britse maakte haar favorietenrol daarmee meer dan waar. In de puntenkoers, het laatste onderdeel, ging de 28-jarige renster als leidster van start. Zij beging in deze tachtig rondjes tellende puntenkoers geen fouten en mocht zodoende haar handen in de lucht steken en het 'God Save The Queen' meeneuriën. De Poolse Daria Pikulik mocht het zilver mee naar huis nemen, Lotte Kopecky het brons.

Na de eerste drie onderdelen, zijnde de Scratch, Temporace en Afvalkoers, ging Archibald met een riante voorsprong aan de leiding. Zij had namelijk in alle drie de onderdelen victorie gekraaid. Pikulik en de Nederlandse Maike van der Duin, respectievelijk de nummers twee en drie, keken tegen een flinke achterstand aan. Er moest zodoende iets wonderbaarlijks gebeuren, wilden deze twee dames nog kans maken op de eindoverwinning. Het bleek gedurende de puntenkoers dan ook slechts ijdele hoop, daar Archibald ook in het laatste onderdeel over alles en iedereen heen walste. Archibald bewees daarmee dat eenieder die nog zou twijfelen of haar eindoverwinning wel verdiend was, het niet bij het juiste eind had.

Kopecky, die een dag eerder nog Europees kampioen op de Afvalkoers werd, begon als vijfde aan de Puntenkoers. Zij kende echter een sterk slotstuk en sprokkelde ook de nodige punten bijeen. Dit resulteerde uiteindelijk zelfs in een derde plaats. Toch zal de 27-jarige Belgische niet al te tevreden zijn, daar zij in de laatste sprint het zilver nog uit handen gaf. Kopecky reed lange tijd virtueel op de tweede plaats, maar in de eindsprint wist Pikulik haar te verschalken. Kopecky en Pikulik sloten het Omnium met evenveel punten af, maar het wedstrijdreglement schreef voor dat de Poolse in de strijd om het zilver aan het langste eind trok. De 21-jarige Van der Duin, die op de door Kopecky gewonnen Afvalkoers als derde eindigde, sloot het Omnium af met een vijfde plaats.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws