[Update] Kogel nu al door de kerk: Geen Parijs-Roubaix in 2020 De Klassiekers

[Update] Kogel nu al door de kerk: Geen Parijs-Roubaix in 2020

Door Bram van der Ploeg 09 oktober 2020 | 11:07


(25 september 2020) Corona rukt weer op en dat kan ook een streep door de rekening worden van de komende wielerkoersen. De Tour heeft laten zien dat drie weken koersen zonder het virus binnen te laten sluipen kan, maar voor verschillende klassiekers is het nog afwachten of ze definitief plaats kunnen vinden.

VeloNews komt met het bericht dat Parijs-Roubaix (25 oktober) wel in het gedrang zou kunnen komen. De Hel van het Noorden start in Compiégne, onder de rook van Parijs, en finisht in Roubaix, net onder Lille. Beide streken zijn met rood aangemerkt door de Franse overheid. Dat ziet ook ASO-voorman Thierry Gouvenou. 'Volgende week weten we waarschijnlijk meer, maar de situatie wordt er niet beter op. Idealiter creëer je bubbels zoals bij de Tour, maar waarschijnlijk moeten we ons aanpassen.'

Update - 2 oktober 2020 (09.27 uur): Parijs-Roubaix nog steeds op losse schroeven

Er is nog geen duidelijkheid over of Parijs-Roubaix op 25 oktober kan doorgaan, meldt Het Nieuwsblad. Organisator ASO en het verantwoordelijke departement Le Nord zijn met elkaar in gesprek geweest, maar hierin zijn geen harde besluiten genomen. De ASO zou wel een plan hebben voorgelegd, waarbij de kasseistroken en het Velodrome in Roubaix vrijwel leeg zullen blijven.

De omgeving waar Parijs-Roubaix wordt verreden heeft op het moment van schrijven code rood. Volgens Het Nieuwsblad kan het nog twee gradaties erger. Over tien dagen zal worden besloten of de regio naar code 'rouge écarlate' gaat.

Update II - 8 oktober 2020 (08.50 uur): Parijs-Roubaix zonder publiek en mogelijk afgelast

Oh, oh, oh, het zal toch niet... Parijs-Roubaix is met zijn startdatum op 25 oktober zo dichtbij, maar tegelijkertijd nog zo ver weg. Het Nieuwsblad meldt op donderdag 8 oktober dat de wedstrijdorganisatie er alles aan doet om de kasseienklassieker door te laten gaan. Een wedstrijd zonder publiek is om die reden niet langer uit den boze. De ASO is ongerust, omdat het coronavirus snel over Frankrijk verspreidt. In startplaats Compiègne test op het moment van schrijven één op de drie studenten positief op het virus.

ASO-woordvoerder Fabrice Tiano houdt hoop, ondanks dat alle seinen op rood staan. 'Het klopt dat de huidige coronatoestanden niet gunstig evolueren, maar voorlopig gaat Parijs-Roubaix nog door. Ook met start in Compiègne. Of er publiek wordt toegelaten, daar zijn we nog niet uit', zo klinkt het. Een definitieve afgelasting behoort zeker tot de mogelijkheden...

Update III - 9 oktober 2020 (11.05 uur): Parijs-Roubaix afgelast

Parijs-Roubaix 2020 is afgelast, zo heeft de organisatie in een persbericht laten weten. Nu heel Frankrijk bijna rood kleurt in deze coronatijden, is er niet langer draagvlak om de race te organiseren. De organisatie laat weten dat het zich richt op 2021, als Parijs-Roubaix op 11 april verreden wordt.

De UCI liet tevens van zich horen. Door het coronavirus en de scherpe maatregelen van de Franse overheid, is het organiseren van de populaire kasseienklassieker niet mogelijk. Dat betekent ook dat de vrouwen een half jaar langer moeten wachten op hun debuut. Parijs-Roubaix voor vrouwen zou dit jaar voor het eerst verreden worden.

In gesprek met Het Laatste Nieuws legt ASO-baas Christian Prudhomme uit waarom de beslissing is genomen: 'De verandering van code naar maximale alertheid in Lille Métropole heeft de beslissing ingeleid. Dat bericht viel donderdagavond. De prefectuur van la Région des Hauts-de-France hebben ons gecontacteerd en gevraagd om Parijs-Roubaix niet te organiseren.' Daar ging de ASO in mee. 'De gezondheidstoestand van het land gaat nu voorop. De cijfers die we kregen over het aantal besmettingen van het coronavirus zijn niet goed. Alles evolueert heel snel in de foute richting.' (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws