Alaphilippe wint Brabantse Pijl na tweestrijd met nummer twee Van der Poel De Klassiekers

Alaphilippe wint Brabantse Pijl na tweestrijd met nummer twee Van der Poel

Door Wilbert van der Velde 07 oktober 2020 | 17:15


Julian Alaphilippe heeft de Brabantse Pijl gewonnen voor Mathieu van der Poel. De twee bestookten elkaar onderweg met vele aanvallen, maar waren zeer aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk was Alaphilippe in een sprint met drie de sterkste. Benoît Cosnefroy werd derde.

Er stonden in de Brabantse Pijl 24 beklimmingen te wachten en het beloofde een strijd te worden tussen de heuvelspecialisten en renners die de kasseien makkelijk verteren. Er ontstond vanaf de start al snel een kopgroep met de volgende namen: Clément Chevrier (AG2R), Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe), Michael Storer (Sunweb), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen) en Andrea Peron (Novo Nordisk). Even later lukte het de Deen Mattias Skjelmose Hensen (Trek-Segafredo) ook om aan te sluiten en snel hadden ze een voorsprong van meer dan vier minuten.

De ploegen van favorieten Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) en Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step) hadden al vroeg een mannetje op kop gezet en maakten daarmee hun ambities kenbaar aan de rest van de favorieten. De voorsprong bleef lang schommelen op vier à vijf minuten, maar bij ingang van de laatste drie ronden was daar nog maar twee minuten van over. Op dat moment moest er nog 65 kilometer worden afgelegd.

Eerste aanval Alaphillipe, Van der Poel sluit aan

Op zestig kilometer van de streep probeerde Alaphilippe al een eerste speldenprik uit te delen aan zijn concurrenten. Hij kwam even los met een aantal renners, maar de andere favorieten waren op hun post. Ook Van der Poel sloot even later aan, maar dit beloofde al wat voor de rest van de finale. Daarna keerde de rust enigszins terug en hadden de koplopers op 45 kilometer nog een voorsprong van dertig seconden.

Vijf kilometer later was het gedaan met die voorsprong en was het wachten welke favoriet er als eerste een snok aan ging geven. Dat deden Zdenek Stybar en Alaphilippe bij een kort steil klimmetje op 34 kilometer van de finish. Van der Poel volgde snel en trok op de top door met Alaphilippe. In de achtergrond kwamen Sonny Colbrelli, Omar Fraille en Cosnefroy steeds dichterbij.

Kopgroep van vijf, Wellens mist slag

De drie achtervolgers werkten goed samen en sloten aan bij Van der Poel en Alaphilippe. In de achtergrond deden de ploegen van Degenkolb/Wellens (Lotto Soudal) en Trentin (CCC Team) kopwerk. De achtervolgende groep reed op maar twaalf seconden. Michal Kwiatkowski wilde echter niet wachten op het werk van Lotto Soudal en CCC en maakte knap alleen de sprong naar de vijf leiders. Even later wisten nog meerdere renners de aansluiting te maken. Het ging om onder andere Jelle Vanendert, Dries Devenyns, Tosh Van der Sande en Warren Barguil. 

Na de laatste keer Hertstraat (700 meter aan 4,5 procent) werd de groep door een hoog tempo uitgedund door Van der Sande, maar hij moest die inspanning bekopen nadat Van der Poel en Alaphilippe op de top aanvielen. Uiteindelijk kwamen er nog wat renners terug en ontstond een kopgroep van zeven. De namen: Van der Poel, Alaphilippe, Alessandro Covi, Devenyns, Colbrelli, Kwiatkowski en Cosnefroy. 

Alaphilippe, Van der Poel en Cosnefroy rijden weg op Moskesstraat

De mannen gingen in rap tempo naar de laatste passage van de Moskesstraat, Alaphilippe trok op de steile kasseienklim hard door en alleen Van der Poel kon het wiel van de Fransman op de klim houden. Kwiatkowski en Devenyns waren definitief gelost. Cosnefroy wist wel de aansluiting te maken en de 22-jarige Covi en Colbrelli zater er niet ver achter. Met nog negen kilometer te gaan reden de twee op vijf seconden. Ze kwamen er echter niet bij, want een hoog tempo van Cosnefroy op een lastig stuk draaide de twee de nek om. 

Cosnefroy, Van der Poel en Alaphilippe werkten goed samen en hadden bij het aanvangen van de laatste vijf kilometer 25 seconden op de eerste achtervolgers. Ze leken het dus onderling uit te maken en de laatste hindernis, de Schavei, was de laatste mogelijkheid voor de drie om elkaar te lossen en een sprint te vermjden. De achtervolgers gaven zich echter niet zomaar gewonnen, vooral Dylan Teuns reed zich helemaal leeg voor Colbrelli, die met zijn snelle benen veel kans had in de sprint.

Sprint tussen rivalen brengt beslissing

Het verschil liep met nog twee kilometer te gaan echter weer op naar twintig seconden en de drie begonnen dus met een enigszins gerustellende voorsprong aan de Schavei. Cosnefroy, Alaphilippe en Van der Poel hielden elkaar scherp in de gaten op de Schavei, waardoor de achtervolgers ze toch weer in het zicht kregen. De drie koplopers bleven echter buiten schot en gingen sprinten. Cosnefroy ging als eerste de sprint aan, Alaphilippe kwam erover en Van der Poel probeerde met een laatste jump er voorbij te gaan, maar haalde het niet tegen de wereldkampioen. 

Uitslag Brabantse Pijl 2020

1. Julian Alaphilippe
2. Mathieu van der Poel ''
3. Benoît Cosnefroy ''
4. Sonny Colbrelli + 0.13
5. Warren Barguil ''
6. Michal Kwiatkowski ''
7. Andrea Bagioli ''
8. Anthony Turgis ''
9. Alessandro Covi ''
10. Dries Devenyns ''

(Foto: Sirotti)

Lees de Brabantse Pijl terug in onze liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

We sluiten het liveblog af. Bedankt voor het lezen. Tot een volgende keer!

Leest u het verslag nog eens rustig terug.

Uitslag

1. Julian Alaphilippe
2. Mathieu van der Poel
3. Benoît Cosnefroy
4. Sonny Colbrelli
5. Warren Barguil

Van der Poel tweede

Alaphilippe maakt bijna dezelfde fout als afgelopen zondag, maar houdt nu net genoeg voorsprong op Van der Poel. Een banddikte is het verschil. Cosnefroy eindigt als derde.

Alaphilippe wint!

Alaphilippe wint de Brabantse Pijl! Van der Poel leek in de sprint wat ingesloten te raken en komt er op het eind niet meer voorbij.

300 meter

Van der Poel blijft op kop rijden, gaat hij het weer vanuit de koppositie doen?

500 meter

Van der Poel neemt over en Cosnefroy volgt. Alaphillipe kan ook nog steeds volgen.

900 meter

We zijn onder de vlag van de laatste kilometer doorgekomen. Alaphilippe neemt de leiding, gevolgd door Van der Poel.

1,5 km

We gaan beginnen aan de klim en de voorsprong lijkt te groeien naar twintig seconden. Wie gaat er als eerste aan in de laatste kilometer?

3 km

De achtervolgende groep kent negen renners en komt nu heel dichtbij. Op de lange weg zien ze de koplopers continue voor zich rijden. Het gat is nog ongeveer tien seconden.

4 km

We krijgen zo nog een pittig klimmetje, de Schavei. Gaat één van de drie koplopers hier het verschil maken? De groep daarachter volgt inmiddels op nog maar 19 seconden.

5 km

Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Benoît Cosnefroy. Kan die laatste voor een verrassing zorgen? De voorsprong op de achtervolgers blijft groeien richting de halve minuut, waarin Teuns kopwerk doet voor Colbrelli.

7 km

Zeventien seconden is het gat inmiddels. De drie vooraan lijkten het uit te maken vandaag.

Scheiding op de Moskesstraat

8 km

In de achtervolging komen Colbrelli en Riaboesjenko dichtbij op zeven seconden. De drie vooraan zien het gevaar en houden het tempo erin.

9 km

Van der Poel en Alaphilippe slaan een gaatje. Cosnefroy sluit net na de top aan.

11 km

We zijn aan de voet van de Moskesstraat. Kwiatkowski trekt door.

13 km

Zeven renners nu vooraan. Van der Poel, Alaphilippe, Devenyns, Colbrelli, Kwiatkowski, Riaboesjenko en Cosnefroy. Gaan deze zeven heren het uitmaken vandaag?

16 km

Alaphilippe probeert nu weg te komen, maar vindt Van der Poel meteen weer aan zijn wiel.

17 km

Een grote kopgroep op dit moment bij aanvang van de Hertstraat (700 meter aan 4,5 procent).

19 km

We zien wat renners aanhaken bij de zes koplopers, waar Alaphilippe het tempo erin wil houden met Van der Poel. We zien de gevallen Sergio Henao en Dries Devenyns proberen weg te rijden.

22 km

Kwiatkowski maakt in zijn eentje de oversteek op het klimmetje. Zes koplopers nu bij ingang van de laatste ronde! Het peloton volgt op tien seconden.

23 km

De ploegen van Degenkolb/Wellens (Lotto Soudal) en Trentin (CCC Team) doen in het peloton kopwerk. De voorsprong loopt terug naar 12 seconden.

27 km - kopgroep van vijf

De drie achtervolgers sluiten aan bij Alaphilippe en Van der Poel. Zij hebben een voorsprong van 20 seconden op de achtervolgende groep.

30 km

Sonny Colbrelli, Omar Fraille en Benoît Cosnefroy starten de achtervolging op Van der Poel en Alaphilippe. Wellens heeft de oversteek niet gemaakt. De drie rijden 9 seconden achter de Fransman en Nederlander.

31 km

Tim Wellens is ook weer sterk! Hij rijdt nog iets achter Alaphilippe en Van der Poel. Als hij kan aansluiten hebben we het podium van vorig jaar weer bij elkaar.

34 km

We gaan klimmen: 550 meter aan 8,9 procent. Stybar trekt door met Alaphilippe, Van der Poel volgt snel en trekt door!

35 km

Drie man voorop nu. Van der Sande, Huys en Burghardt.

40 km

Acht man aan de leiding. Onder andere Marcus Burghardt en Tosh Van der Sande sluiten zich aan bij de koplopers

43 km

Een groep van 30 man komt voorzichtig los van de rest van het peloton. Ploegmaten van Van der Poel trekken door, waardoor de voorsprong van de koplopers nog minder dan tien seconden is.

46 km

We beginnen aan de Schavei, een klimmetje van 700 meter aan 6,2%. Wie gaat er aanvallen?

51 km

Ide Schelling van BORA-hansgrohe probeert weg te komen. maar krijgt weinig ruimte. Veel renners proberen momenteel weg te rijden, dus de favorieten moeten scherp zijn.

55 km

De favorieten laten zich al vroeg in de koers zien. Van der Poel moest ook aanzetten sloot even later aan bij het groepje Alaphilippe. De koplopers zijn inmiddels bijna ingelopen.

Teuns lek, Alaphilippe trekt door

Ondertussen rijdt Dylan Teuns op een vervelend moment lek. Deceuninck–Quick-Step trekt door en Alaphilippe komt nu al op kop van het peloton te rijden! Hij rijdt weg met een zestal renners.

60 km

Deceuninck–Quick-Step doet het niet rustig aan en lijkt er een harde wedstrijd van te willen maken. Dit gebeurt bij aanvang van de volgende klimmetjes:
- Hagaard  
- Hertstraat  
- Moskesstraat  
- Holstheide  
- Schavei

67 km

De rust is wedergekeerd in het peloton. De voorsprong is nog altijd meer dan twee minuten, maar steeds meer renners geven op door valpartijen. Deceuninck–Quick-Step voert het peloton aan.

76 km

Het peloton gaat nu heel erg hard en er ontstaan zelfs twee groepen. De voorsprong van de koplopers loopt terug naar twee minuten.

80 km

Met nog 80 kilometer te fietsen loopt de voorsprong nu snel terug. Bij de voet van de Hertstraat volgt het peloton op iets meer dan drie minuten. De Hertstraat komen ze hierna nog drie keer langs.

Valpartij!

Er gebeurt weer eens wat, maar geen positief nieuws helaas. De Belg Ilan Van Wilder en de Nederlander Jarno Mobach van Team Sunweb zijn betrokken bij een val. Evenals Pieter Vanspeybrouck van Circus-Wanty Gobert. 

90 km

Het verschil loopt terug tot onder de vier minuten. Het is wachten op meer spektakel wanneer we de drie plaatselijke ronden bereiken op ongeveer zestig kilometer van de meet. 

Mattias Skjelmose Jensen

Wat een mooie naam voor de stagiair van Trek-Segafredo! Met zijn twintig jaar is hij volgens de ploeg de één na jongste renner in koers. Hij werd dit jaar al 29e in de Trofeo Matteotti en 22e in de Tour du Doubs. In zijn eerste grote klassieker laat hij zien niet bang te zijn. Een kleine kans dat hij mee gaat doen om de overwinning, maar daar heeft de ploeg Edward Theuns nog voor achter de hand. Die gaf bij Sporza aan een mooie rol te willen in de finale, al keek hij vooral uit naar de komende koersen.

97 km

We zitten inmiddels onder de 100 km. Scott Thwaites doet namens Alpecin-Fenix veel kopwerk, waardoor de voorsprong langzaam terugloopt. 

Andrea Peron

Ook Andrea Peron won nog nooit een wedstrijd. De 31-jarige Italiaan rijdt voor het Amerikaanse Team Novo Nordisk. Vorig jaar reed hij ook al de Brabantse Pijl, maar toen wist hij niet te finishen. Verder zijn er weinig noemenswaardige resultaten van de Italiaan, die voornamelijk op het procontinentale niveau rijdt.

Clément Chevrier

De Fransman Clément Chevrier rijdt sinds 2017 voor AG2R La Mondiale. Met Romain Bardet en Benoît Cosnefroy aan de start, is de ploeg niet kansloos vandaag. Chevrier is 28 jaar, maar won nog nooit voor de ploeg. Wel reed hij al drie keer de Vuelta en twee keer de Giro. Vandaag zal hij vooral als vooruitgeschoven post dienen om de ploeg wat kopwerk te ontnemen.    

110 km

De voorsprong van de koplopers is nog altijd zo'n 4-5 minuten. Met nog meer dan honderd kilometer te gaan, lijkt dat ook nog even te duren voordat we actie zien. Van der Poel gaf aan dat het met dit parcours lastig wordt om vroeg aan te vallen. Maar ja, dat zegt hij wel vaker..

Michael Storer

De Australiër Michael Storer rijdt voor Team Sunweb, de ploeg die de laatste tijd zo succesvol is. Zelf won hij nog nooit, maar hij is ook pas 23 jaar. Vorig reed hij al eens de Brabantse Pijl, maar kon hij hem niet uitrijden. In 2018 en 2019 reed hij namens de ploeg de Vuelta, met een 34e plaats als beste daguitslag. Storer goldt vroeger als beloftevolle tijdrijder, getuige zijn derde plaats op het wereldkampioenschap voor junioren in 2014. Die belofte heeft hij nooit helemaal in kunnen lossen.

Thomas Sprengers

De Belg Thomas Sprengers rijdt voor Sport Vlaanderen - Baloise. Hij werd vorige week zondag nog knap zesde in Paris-Chauny, achter toppers als Nacer Bouhanni, Danny van Poppel en Arnaud Démare. Sprengers is inmiddels dertig jaar en koerst al lang voor dezelfde ploeg. Hij won nog nooit, maar hoopt vandaag via de kopgroep voor een verrassing te zorgen.

Juraj Sagan

Juraj Sagan is de oudere broer (31 jaar) van Peter Sagan. Juraj rijdt net als Peter vanaf 2017 bij BORA-hansgrohe. Een erelijst als zijn broertje kan hij niet overleggen, maar hij won dit jaar met ruime voorsprong het Slowaaks kampioenschap, iets wat hij daarvoor ook al drie keer deed. Terwijl Peter Sagan op dit moment de Giro d'Italia rijdt, probeert Juraj in België te verrassen!  

130 km

Ondertussen hebben de zes koplopers nog steeds een voorsprong van ongeveer 5 minuten op het peloton. Wat weten we over de koplopers? We gaan ze kort even aan u voorstellen.

Voorproefje voor wat komen gaat

Leest u rustig nog eens het verslag van de vrouwenkoers terug.

Uitslag vrouwen

1. Grace Brown (Aus)
2. Liane Lippert (Dui)
3. Floortje Mackaij (Ned)
4. Lotte Kopecky (Bel)
5. Emilia Fahlin (Swe)

Floortje Mackaij derde!

Op ruime achterstand komen de rensters van Team Sunweb binnen. Liane Lippert eindigt als tweede en de Nederlandse Floortje Mackaij als derde!

Brown wint Brabantse Pijl!

De Australische renster van Mitchelton-Scott bekroont een mooie solo van meer dan twintig kilometer! 

Brown richting oplopende laatste km

Grace Brown gaat met een ruime voorsprong de oplopende laatste kilometer in. De rensters van Team Sunweb lijken uit te gaan maken wie tweede en derde worden.

Vrouwen - 2 km

Als Brown op het klimmetje niet meer stilvalt, wordt zij vandaag de winnares. De rensters van Team Sunweb lijken het tempo te verliezen. In de achtergrond zien we nog geen andere rensters. De voorsprong is inmiddels 40 seconden.

Vrouwen - 4 km

We blijven nu even bij de vrouwenkoers. Nog vier kilometer te gaan, maar de voorsprong lijkt alleen maar te groeien. Grace Brown rijdt op kop, gevolgd door Liane Lippert en Floortje Mackaij op ongeveer 30 seconden. Maar we moeten zo nog even klimmen.

150 km

De ploegen in het peloton houden de voorsprong op vijf minuten. Veel meer lijken de koplopers vandaag niet krijgen, met dank aan Alpecin-Fenix en Deceuninck–Quick-Step.

Vrouwen - 7 km

Lippert wacht op ploeggenoot Floortje Mackaij. De Nederlandse moet helpen om dichter bij de Australische komen. De voorsprong bedraagt op dit moment nog steeds 27 seconden.

Vrouwen - 11 km

Liane Lippert van Team Sunweb probeert naar Brown toe te rijden, maar de voorsprong van de Australische is bijna een halve minuut. Dat lijkt een lastige taak te worden voor de Duitse.

Alaphilippe ziet Van der Poel als grote favoriet

De wereldkampioen verwacht een andere koers dan normaal, maar ziet Van der Poel nog steeds als grote favoriet. De ploegen van beide heren hebben al een mannetje op kop van het peloton gezet.

Vrouwen - 15 km

Het is de Australische Grace Brown gelukt om Stephens op een klimmetje voorbij te gaan. De achtervolgende groep volgt op ongeveer 15-20 seconden van Brown.

165 km - Skjelmose Jensen sluit aan bij koplopers

De Deen heeft het gered! Mattias Skjelmose Hensen sluit aan bij de kopgroep, waardoor we nu zes man vooraan hebben. Het peloton volgt op vier minuten.

Update vrouwen - 22 km

Grace Brown van Mitchelton-Scott trekt stevig door op één van de korte klimmetjes. Met een groepje van ongeveer dertien vrouwen komen ze dichtbij koploopster Stephens. Het is wachten op een aanval op de volgende klim.

Update vrouwen - 25 km

Lauren Stephens van TEAM Tibco - Silicon Valley Bank heeft ondertussen een mooi gat gecreëerd. Het peloton volgt op 30 seconden.  

Van der Poel ziet Alaphilippe als grootste concurrent

Voorafgaand aan de etappe sprak Sporza met Mathieu van der Poel. De topfavoriet ziet in Alaphilippe zijn grote concurrent en denkt dat de Brabantse Pijl hem meer ligt dan Luik-Bastenaken-Luik van afgelopen zondag. Gaan we een clash zien tussen deze twee mannen?

178 km

Bij de mannen probeert de Deen Mattias Skjelmose Hensen (Trek-Segafredo) de sprong naar de kopgroep te maken. Het peloton volgt op een minuut van de eerste vijf.

Update vrouwen - 35 km

Met nog 35 kilometer te gaan ontstaan er scheurtjes in het peloton. Voorlopig blijft er vooraan nog een groep van ongeveer 30 vrouwen over. Sunweb laat zich van voren zien.

24 beklimmingen

De mannen krijgen vandaag 24 beklimmingen voorgeschoteld. We zitten nu aan de voet van de eerste klim, de Smeysberg. De kopgroep houdt ongeveer dertig seconden voorsprong en lijkt de zege van het peloton te krijgen.

192 km - vijf vluchters

Vijf vluchters hebben zich losgemaakt van het peloton. De namen: Clément Chevrier (AG2R), Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe), Michael Storer (Sunweb), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen), Andrea Peron (Novo Nordisk). Zij hebben op dit moment ongeveer een halve minuut voorsprong op het peloton.

Mannen gestart!

De organisatie verstrekt weinig informatie om drukte rond het parcours te voorkomen, maar Mitchelton-Scott laat weten dat we om 12.30 uur zijn gestart!

Favorieten vrouwen

Zonder Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, ligt de weg open voor andere sterke rensters. Met Marianne Vos hadden we vanuit Nederlands oogpunt goede kansen, maar die doet niet meer mee. Kansen voor de buitenlandse vrouwen!

Vrouwen halverwege

We wachten af hoe laat de officiële start van de mannen is. Tot die tijd houden wij u op de hoogte van de ontwikkeling in de vrouwenwedstrijd.

Voorbeschouwing Brabantse Pijl

Wat staan er veel toppers aan de start! Dat wordt smullen vandaag!

Parcours vrouwen

De vrouwen rijden 122 kilometer, waarvan ze er inmiddels al meer dan 45 hebben afgewerkt. Er is verrassend genoeg nog geen kopgroep tot stand gekomen.

Geen Marianne Vos

De ploeg van Marianne Vos, CCC-Liv Team, is niet gestart. Zij hadden een positieve dopingtest binnen de ploeg en hebben hun verantwoordelijkheid gepakt door niet te starten.

Vrouwen gestart

De vrouwen zijn ongeveer een uur geleden gestart met hun koers. 

Welkom!

Goedemorgen en welkom in de liveblog van de Brabantse Pijl! De mannen rijden vandaag 184 kilometer richting Overijse. De organisatie wil niet veel informatie prijsgeven, maar we starten vermoedelijk rond 12.30 uur.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws