Ewan wint Scheldeprijs na ontsierde massasprint, Ackermann gediskwalificeerd De Klassiekers

Ewan wint Scheldeprijs na ontsierde massasprint, Ackermann gediskwalificeerd

Door Wilbert van der Velde 14 oktober 2020 | 17:11


Caleb Ewan heeft de Scheldeprijs gewonnen. In een door een valpartij ontsierde massasprint was de Australiër van Lotto Soudal met overmacht de sterkste. Pascal Ackermann werd in eerste instantie tweede, maar werd door een zwieper naar rechts gediskwalificeerd. Door die manouvre kwamen meerdere renners ten val. 

Vanuit het vertrek probeerden Nathan Van Hooydonck en Elmar Reinders als eersten te ontsnappen. De Belg en de Nederlander pakten snel een verschil van 25 seconden, maar er waren in het peloton meerdere ploegen die ook een plek in de ontsnapping wilden. Met een gemiddelde van boven de vijftig kilometer per uur was het volop koers in de openingsfase. Het peloton maakte na achttien kilometer weer de aansluiting bij de twee vluchters en na een korte wapenstilstand volgden nieuwe aanvallen.

Cavendish sprint niet, maar zit in de kopgroep

Een groep van vijf renners wist zich los te maken van het peloton, maar moest stevig doorrijden om niet teruggepakt te worden. Ondertussen kwam Casper Pedersen, winnaar van Parijs-Tours, in het peloton ten val en moest vervolgens opgeven. Het was een tegenvaller voor Team Sunweb, met name omdat hij een belangrijke pion is voor de ploeg in de Ronde van Vlaanderen van komende zondag.

De vijf renners vooraan kregen aansluiting van drie renners, waaronder van oud-winnaar Mark Cavendish. De Brit was na de recente Gent-Wevelgem nog zeer emotioneel omdat het mogelijk zijn laatste koers was, maar dat bleek dus niet zo. Voorafgaand liet Cavendish aan Sporza weten graag zijn carrière nog voort te zetten. Hij moet echter nog wel een contract weten te versieren. De inmiddels acht man vooraan hadden intussen het peloton definitief de ruimte van het peloton gekregen.

Sunweb verliest ook Dainese, Mads Pedersen stapt af

De namen van de vluchters: Cavendish (Bahrain McLaren), Daniil Fominykh, Dmitriy Gruzdev (beiden Astana), Michael Schär (CCC Team), Luc Wirtgen (Bingoal - Wallonie Bruxelles), Piotr Havik (Riwal Securitas Cycling Team), Lewis Askey (Groupama-FDJ) en Travis McCabe (Israel Start-Up Nation). In het peloton nam Deceunick-Quick-Step gelijk het heft in handen voor sprinter Sam Bennett door Jannik Steimle tempo te laten maken. De vluchters kregen dan ook weinig ruimte, want de maximale voorsprong bleef beperkt tot maar 1.25 minuten. 

Sunweb kreeg na het verlies van Pedersen nog een tik te verwerken. Sprinter Alberto Dainese ging namelijk ook tegen de grond, met een tweede opgave voor de ploeg als gevolg. Verder kreeg ook Trek-Segafredo een opgave te verwerken. Het was met Mads Pedersen één van de favorieten voor de winst die zich uit het peloton liet zaken om vervolgens uit de koers te stappen. Trek-Segafredo communiceerde later dat de winnaar van Gent-Wevelgem afstapte uit voorzorg. Hij had last van zijn hamstring en wilde geen risico nemen richting de Ronde van Vlaanderen (komende zondag), waar hij een grote kanshebber is.

Cavendish lost, peloton nadert vluchters

Het verschil tussen de vluchters bleef constant tussen de minuut en 1.20 minuten schommelen. Het ging dus zowel vooraan als in het peloton zeer snel. Met nog vijftig kilometer te gaan, lag de snelheid in het peloton nog hoger, want de voorsprong daalde naar 45 seconden. Het waren de ploegen van favorieten Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step, Caleb Ewan (Lotto Soudal), Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) en Tim Merlier (Alpecin-Fenix) die het werk deden.  

Op 35 kilometer van de streep moest Cavendish vooraan afhaken. Mogelijk was de Scheldeprijs zijn laatste koers en hij kreeg alvast gelukwensen van de mannen in de neutrale Shimano-wagen en ook in het peloton waren er verschillende renners die hem nog even een schouderklopje gaven. De overige zeven vluchters gaven zich nog niet over, maar de voorsprong bleef dalen en hadden bij het ingaan van de laatste ronde (achttien kilometer) nog maar twintig seconden over. 

Havik probeert solo

Vooraan besloot de jonge Askey aan te vallen en hij kreeg de Nederlander Havik met zich mee. De overige koplopers lieten het niet zomaar begaan, maar hadden ook niet de power meer om het gat te dichten. Voor Havik ging het tempo van Askey te langzaam en hij vertrok voor een solo. De overige vluchters werden op elf kilometer van de streep ingelopen. Havik hield nog wat langer stand, maar op acht kilometer was het ook voor hem voorbij.

Het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters zou dan ook weer in een sprint eindigen. In het peloton begon het positioneren van de verschillende treintjes. Vooral Deceunick-Quick-Step nam voor Bennett het voortouw. De andere ploegen lieten zich echter ook volop zien. Het peloton raasde over de volle breedte van de weg naar de laatste drie kilometers.

Deceunick-Quick-Step begon als eerste aan de laatste drie kilometer. Lotto Soudal zat er met Ewan direct achter. BORA met Ackermann kwam ook naar de kop en Trek-Segafredo zat met meerdere renners ook goed vooraan. Het was een wisseling van ploegen die de sprint probeerden aan te trekken, maar het was Ewan die in de chaos eruit kwam en met een machtige acceleratie iedereen uit de wielen sprintte.

De sprint werd ontsierd door een valpartij van meerdere renners. Nummer twee Ackermann maakte een zwieper naar rechts om ruimte te verkrijgen voor zijn sprint. Door die manouvre kwam August Jensen ten val en gingen vervolgens nog verschillende renners tegen de grond. Hij werd later door de jury gediskwalificeerd.

Uitslag Scheldeprijs 2020

1. Caleb Ewan
2. Niccolò Bonifazio ''
3.  Bryan Coquard ''
4. Tim Merlier ''
5. Jasper Philipsen ''
6. Amaury Capiot ''
7. Arvid de Kleijn ''
8. Sam Bennett ''
9. Itamar Einhorn ''
10. Romain Cardis ''

(Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws