Sportpsycholoog: 'Van der Poel en Van Aert hebben conflict als klasbakken opgelost' De Klassiekers
De Klassiekers

Sportpsycholoog: 'Van der Poel en Van Aert hebben conflict als klasbakken opgelost'

Sportpsycholoog: 'Van der Poel en Van Aert hebben conflict als klasbakken opgelost'

Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben hun conflict na afloop van Gent-Wevelgem op de beste manier opgelost, zo concludeert sportpsycholoog Bert de Cuyper in zijn terugblik op het afgelopen wielerjaar: 'Ze hebben het als klasbakken opgelost.'

Even terug naar die bewuste zondag, enkele dagen voor de start van de Ronde van Vlaanderen. In de finale van Gent-Wevelgem gaven Van der Poel en Van Aert elkaar geen meter toe. Terwijl de twee naar elkaar keken, konden andere renners wegrijden uit de kopgroep. Het gevolg? Niet Van der Poel of Van Aert kon voor de ritzege sprinten, maar de overwinning ging naar Mads Pedersen.

Het houdt niet op bij een strijd in de ring, ook daarbuiten gaan de renners tekeer. Van Aert beschuldigde zijn Nederlandse concurrent ervan liever zelf te verliezen dan te moeten accepteren dat Van Aert er met de zege vandoor zou gaan. Van der Poel kon de woorden niet waarderen en oordeelde dat hij het een 'lage' opmerking vond.

'Cruciaal is hoe met deze conflicten wordt omgegaan'

Bert De Cuyper

'De grote belangen en de intensiteit van topsport zijn een ideale voedingsbodem voor emoties en conflicten', vertelt De Cuyper bij Het Nieuwsblad. 'Cruciaal is hoe er met deze conflicten word omgegaan.' Waar de renners in kwestie in eerste instantie emotioneel reageerden na het mislopen van de winst in Wevelgem, denkt hij dat ze het in de Ronde van Vlaanderen op de best mogelijke manier hebben opgelost. Hij wijst daarbij naar een conflictstudie die veelvuldig gebruikt wordt in de psychologie, die van Johnson en Johnson.

De onderzoekers kijken koppelen in hun studie verschillende karaktereigenschappen aan een dier. Zo heb je een teddybeer, schildpad, vos, haai en uil. Al deze dieren hebben een andere manier waarop zij met een conflict omgaan, vertelt De Cuyper: 'De teddybeer bijvoorbeeld zal er alles aan doen om de plooien glad te strijken, ook als hij daardoor zijn doel uit het oog verliest.' Mensen met deze stijl hebben, met andere woorden, de neiging om zichzelf makkelijk weg te cijferen voor anderen.

Van der Poel en Van Aert hebben gehandeld als vossen

Van Aert en Van der Poel hebben volgens De Cuyper als vossen gehandeld. Deze dieren zijn goed in het maken van een compromis. Als de een iets moet opgeven, moet de ander dat ook doen. 'Ze moeten nog jarenlang samen wedstrijden rijden en ze zijn allebei enorm ambitieus. Dat betekent: elkaar niet over de bol aaien, maar ook hun relatie niet opblazen of hun doelen uit het oog verliezen.'

Dat resulteerde in de ogen van de psycholoog in de gehanteerde tactiek in de Ronde van Vlaanderen. Onder het mom van 'we kunnen het best de koers hard maken en dan zien wie de beste is' werd er gereden, zo zag De Cuyper: 'Hun samenwerking in de Ronde van Vlaanderen en de schouderklop na de meet bewijst het gelijk van Van Aert en Van der Poel. Ze hebben het als klasbakken opgelost.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws