Weergaloze Van der Poel klopt wereldtop van kop af in sprint Brabantse Pijl De Klassiekers
De Klassiekers

Weergaloze Van der Poel klopt wereldtop van kop af in sprint Brabantse Pijl

Weergaloze Van der Poel klopt wereldtop van kop af in sprint Brabantse Pijl

Mathieu van der Poel heeft op machtige wijze de Brabantse Pijl gewonnen. In een prachtige finale maakte hij deel uit van een elite-kopgroep en die legde hij er in de sprint van vier allemaal op.

De Brabantse Pijl 2019 begon rustig. Zeven renners reden weg en het peloton vond dat lang wel prima. Dries De Bondt, Francesco Manuel Bongiorno, Arjen Livyns, Edward Planckaert, Andrea Peron, Ludovic Robeet en Frederik Backaert kregen maximaal zo’n vier minuten en dat bleef lang zo. Op de klimmetjes gaf het peloton wel wat gas, maar echt sprake van koers was er in die fase nog niet.

Op honderd kilometer van de meet kwam er wat schot in de zaak. Het peloton kwam langzaam dichterbij en onder meer Bahrain-Merida, Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal waren actief. Na één van de vier lokale finalerondes achter de rug was er nog een half minuutje over voor de zeven vluchters.

Honoré en Van der Sande frustreren Van der Poel

Deceuninck en Lotto Soudal waren de eerste ploegen die aanvielen. Mikkel Honoré en Tosh Van der Sande maakten tempo en niet veel later gaf Van der Poel er een klap op. De Nederlander was binnen no-time bij Honoré en Van der Sande, maar die mochten niet meer doorrijden. Van der Poel liet zich daarop ook terugzakken.

De aanval van de Nederlander was wel de aanzet voor de finale. De kopgroep was er met nog meer dan dertig kilometer voor de wielen al aan voor de moeite, nadat onder meer Bjorg Lambrecht er een klap op gaf. Toen alles bijeen was, trok Bahrain-Merida door en ook Corendon-Circus had er zin in. Toch reageerden die ploegen niet toen Daryl Impey aanviel. De Zuid-Afrikaan pakte snel vijftien seconden.

Impey ziet vier grote namen komen

Bij het ingaan van de slotronde kwamen de kopmannen langzaam uit hun hok, maar Impey verdedigde nog steeds een dikke twintig seconden. Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step bleven gas geven als de weg omhoog liep, en naast Van der Poel zat ook Michael Matthews er constant attent bij. Ondanks het tempo van achteren hield Impey ook op negentien kilometer van het einde nog knap stand.

Van die voorsprong was niets meer over toen Tim Wellens gas gaf. Julian Alaphilippe reageerde en Van der Poel ging ook mee. Matthews kon net aanpikken, waardoor er met Impey vijf man vooraan kwamen. De vijf grote namen uit de koers werkten meteen samen en Bahrain-Merida had de slag gemist. Een halve minuut voorsprong werd op die manier snel meer.

Bahrain-Merida kreeg een indrukwekkende trein op gang voor sprinter Sonny Colbrelli, maar ook vooraan bleef het goed ronddraaien. Wellens gaf er op elf kilometer de verwachte klap op als renner met de minste sprint. Impey moest passen, waardoor er vier man vooraan bleven. Alaphilippe zag dat Matthews het lastig had, maar de Australiër hield knap stand.

Kopgroep test elkaar, wie wint?

Alaphilippe en Wellens werden zenuwachtig en begonnen te kibbelen en ook Van der Poel vond het welletjes. Met Matthews aan boord werd alles voorbereid voor een ultieme jump, maar Bahrain-Merida kreeg in het peloton steun van EF Education First voor Alberto Bettiol. Het afstopwerk was knap van onder meer Deceuninck en Lotto Soudal. Colbrelli was bovendien al veel mannetjes kwijt.

Reden voor Pieter Weening om alleen de achtervolging in te zetten op de leiders en hij kreeg reactie van Simon Clarke en Dries Devenyns. Het was echter een gevecht in de achterhoede want richting de laatste twee klimmetjes bleef de kopgroep goed samenwerken. Op de eerste van die twee klimmetjes viel Alaphilippe al aan en nu was het alleen Van der Poel die kon volgen. Wellens en Matthews kraakten, maar konden aanhaken. De voorsprong bleef met twintig tellen intact.

Het kwam aan op de laatste klim en daar werd er volop naar elkaar gekeken. Matthews hield het tempo hoog en uiteindelijk viel er niemand aan. Het kwam zodoende aan op een sprint tussen de vier grote mannen. Van der Poel ging van kopaf aan en hij werd door niemand meer achterhaald. Alaphilippe en Matthews hadden simpelweg geen antwoord.

Uitslag Brabantse Pijl 2019:

1. Mathieu van der Poel
2. Julian Alaphilippe ''
3. Tim Wellens
4. Michael Matthews
5. Bjorg Lambrecht
6. Alberto Bettiol
7. Enrico Gasparotto
8. Alexander Kamp
9. Pieter Serry
10. Maurits Lammertink

Lees hier het koersverloop terug in ons liveblog:

Let op: het kan even duren tot het liveblog geladen is.

(foto: screenshot Eurosport)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws