[Update] Klein drama voor Oomen: Nu al einde seizoen door liesoperatie Giro d'Italia

[Update] Klein drama voor Oomen: Nu al einde seizoen door liesoperatie

Door Bram van der Ploeg 05 juni 2019 | 12:45


Sam Oomen heeft de Giro d'Italia verlaten. Nadat zijn kopman Tom Dumoulin in de vijfde etappe moest opgeven als gevolg van een valpartij is Oomen nu de vierde renner van Team Sunweb die uit de Giro ligt. Hij raakte betrokken bij een valpartij, over de fysieke gevolgen is nog niets bekend.

Toen Dumoulin uitviel had Oomen de hoop om nog mee te kunnen strijden om etappes in deze ronde, maar dat bleek er niet in te zitten. In de zesde etappe zat hij mee in een grote kopgroep, maar kon toen geen potten breken. Die etappe werd gewonnen door Fausto Masnada.

Na de teleurstelling voor Dumoulin ging het vizier van Team Sunweb op de Tour, waar Dumoulin met hulp van Wilco Kelderman voor de winst moet gaan strijden. Mogelijk wordt Oomen nu ook toegevoegd aan die Tour-ploeg, mochten de gevolgen van de val meevallen.

Update - 25 mei 2019 (18.18 uur): 'Ik kon niet meer op mijn rechterbeen staan.'

Team Sunweb heeft door middel van een persbericht een update gegeven over de situatie van Sam Oomen. Nadat Oomen  zaterdag was gevallen had de jonge klimmer moeite om op zijn rechterbeen te staan. Met de gevolgen van een valpartij eerder deze Giro was dit de druppel om af te stappen. 

Zelf reageert Oomen: 'Ik lag een tijdje op de grond na de val en ik kon nauwelijks overeind komen. Ik kon niet meer op mijn rechterbeen staan en ik wist dat het voorbij was. Ik ben heel erg teleurgesteld om op deze manier de Giro te verlaten, dit is niet waarvoor ik ben gekomen. Maar het is wat het is.'

Update II - 26 mei 2019 (10.15 uur): Oomen heeft heup gebroken

Via een update van de ploeg heeft Team Sunweb laten weten dat Sam Oomen zijn heup heeft gebroken door zijn val in de veertiende etappe van de Giro d'Italia. Oomen blijft veel pijn houden, waarop er röntgenfoto's zijn gemaakt. Op deze röntgenfoto's is te zien dat Oomen zijn rechterheup heeft gebroken. Volgens zijn team zal Oomen normaal gesproken zes weken uit de roulatie zijn. Als hij terug is in Nederland dan zullen er nog aanvullende checks zijn. 

Update III - 5 juni 2019 (12.45 uur) Einde seizoen voor Oomen

Sam Oomen moet een punt zetten achter zijn seizoen. De jonge Nederlander brak in de Giro zijn heup, maar moet na het herstel opnieuw onder het mes door een slepende liesblessure. Dat meldt zijn ploeg Team Sunweb via de officiële kanalen. De klimmer heeft last van een vernauwde liesslagader, iets waar ook Fabio Aru mee kampte.

Oomen had al enkele maanden last van zijn linkerbeen, waardoor hij geen volledige kracht kon ontwikkelen. Na diverse mislukte pogingen tot herstel moet de operatie nu een blijvende oplossing bieden. 'We kwamen er vlak voor de Giro achter, maar ik kon goed blijven trainen en heb de Tirreno en Algarve gereden. Pas tijdens tijdritten of sleutelmomenten in de koers was ik aan het lijden.'

Oomen ziet de operatie dan ook als iets positiefs. 'Mijn been werkte gewoon niet zoals dat zou moeten. Mentaal is dit een tegenslag, maar dat dit hopelijk een oplossing biedt, zorgt voor opluchting. Soms moet je een stap terugdoen om er straks twee vooruit te zetten.' (Foto: Sirotti)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Aart Planck
26 May 2019 om 11:28

Dat krijg je als je een renner die nog niet scherp is op het laatste moment naar een grote ronde afvaardigt. A series of unfortunate events: - Kelderman schuift onderuit, krak en nog eens krak. - Oomen wordt opgetrommeld als knecht voor Tom voor de Giro. - Tom moet al snel het vliegtuig pakken vanwege een knieblessure. - Oomen moet doorrijden, ook al is de reden van zijn aanwezigheid al naar huis, en breekt zijn heup. En hup, ook zijn oorspronkelijke plan, de Tour, moet hij laten schieten. Goed bezig, Spekenbrink! En deze vicieuze cirkel van ellende belooft niet veel goeds voor de Tour. Nu Kelderman het daar zonder Oomen moet doen voor Tom, gaat dat ongetwijfeld weer mis.

Reageer


Meer nieuws