Kwartet voor machtige Démare in Giro d'Italia, paars steviger om schouders Giro d'Italia

Kwartet voor machtige Démare in Giro d'Italia, paars steviger om schouders

Door Bram van der Ploeg 14 oktober 2020 | 16:15


Arnaud Démare heeft ook de elfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een klassieke sprintersetappe werd het zoals bijna altijd sprinten geblazen. Démare was al voor de vierde keer in deze Giro de sterkste. 

Een klassieke sprintersrit is niet voor niets klassiek. Het scenario ontvouwde zich precies zoals de sprintersploegen het wilden. Fabio Mazzucco, Francesco Romano (beide Bardiani), Mattia Bais (Androni), Sander Armée (Lotto Soudal) en Marco Frapporti (Vini Zabù) vormden snel een kopgroep van vijf en de ploegen van Démare, Fernando Gaviria en Elia Viviani namen de controle.

Sprintersploegen controleren, Armée gaat solo in finale

De maximale voorsprong van de vijf tikte 4.30 minuten aan, maar al snel stabiliseerde deze kloof rond de drie minuten. Groupama-FDJ, UAE Team Emirates en Cofidis hadden de zaakjes prima op orde. Op de top van de enige klim van de dag, de Monte San Bartolo, was het verschil nog altijd drie minuten. Bais pakte de drie bergpunten, terwijl de vier Italianen uit de kopgroep ook bij de twee tussensprints elkaar in de haren vlogen.

Het waren echter niet de renners van de procontinentale ploegen die in de finale uitpakten, het was Armée die de sterkste bleek. Op 33 kilometer van het einde reden hij en Bais er met z'n tweeën vandoor, alvorens Bais het tempo op 24 kilometer van de finish niet meer kon volgen. Armée schakelde nog eens bij en had in de laatste twintig kilometer nog steeds twee minuten voorsprong. Kon het voor de Belg?

Viviani ondersteboven gereden, Armée ingelopen

In het peloton leek er nooit echt schrik voor de eenzame leider. Groupama-FDJ en UAE Team Emirates bleven samenwerken, ook toen Cofidis als bondgenoot wegviel. Viviani werd op een rotonde door een motard van de sokken gereden en moest lang achtervolgen. Hij kwam wel terug in het pak, maar had met zijn ploeg wel een jasje uitgedaan. De achtervolging was dus aan anderen.

Dat kwam helemaal goed, want zoals het in klassieke sprintersritten gaat, werd de laatste vluchter in de laatste tien kilometer ingelopen. Bij Armée spoot het melkzuur uit de oren en was het gedaan met zijn inspanning. De sprintersploegen hadden nog 6,5 kilometer om te organiseren. Plots was daar ook Israel Start-Up Nation in de bochtige slotkilometers, die zonder valpartijen werden afgelegd. In de laatste rechte lijn kwam het aan op de benen en Démare was andermaal de sterkste. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 11 Giro d'Italia

1. Arnaud Démare
2. Peter Sagan ''
3. Álvaro Hodeg ''
4. Simone Consonni ''
5. Rick Zabel ''
6. Nico Denz ''
7. Fernando Gaviria ''
8. Stefano Oldani ''
9. Jacopo Mosca ''
10. Elia Viviani ''

Klassement na etappe 11 Giro d'Italia

1. João Almeida
2. Wilco Kelderman +0.34
3. Pello Bilbao +0.43
4. Domenico Pozzovivo +0.57
5. Vincenzo Nibali +1.01
6. Patrick Konrad +1.15
7. Jai Hindley +1.19
8. Rafal Majka +1.21
9. Fausto Masnada +1.36
10. Hermann Pernsteiner +1.52

Check alle klassementen!

Lees etappe 11 in de Giro d'Italia terug in onze liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

Dank voor het volgen van de elfde etappe van de Giro d'Italia bij In de Leiderstrui. We zien u morgen graag weer terug wanneer er een pittige etappe door het middengebergte wordt verreden!

Top-5

1. Arnaud Démare
2. Peter Sagan
3. Álvaro Hodeg
4. Simone Consonni
5. Rick Zabel

Klassement

João Almeida komt met de eerste groep over de streep en blijft leider. Wel waren er wat gaten gevallen, maar Wilco Kelderman is ook gewoon bij de eerste groep over de meet gekomen. 

Hodeg

Álvaro Hodeg maakt de top-3 compleet.

Sagan

Sagan is goed hersteld van gisteren en wordt tweede.

Démare wint!

Gaviria gaat aan, maar Démare gaat er met gemak overheen en wint zijn vierde etappe in deze Giro!

1 km

Guarneri trekt aan voor Démare!

1 km

Laatste kilometer! Groupama is UAE weer voorbij.

1,5 km

Démare heeft nog drie man voor zich en nu neemt UAE de kop weer over.

2 km

Bjerg trekt het tempo flink omhoog, maar Groupama gaat er nu overheen!

2,5 km

De sterke Mikel Bjerg brengt de trein van Gaviria naar de kop!

3 km

Israel nog steeds aan kop. Daarachter zit de lead-out van Démare al klaar. 

4 km

Er komt nu ook een trein van Israel-Start-Up Nation. Ze mikken daar op Davide Cimolai of Rudy Barbier.

5 km

UAE Team Emirates voert het peloton aan voor Fernando Gaviria. De grote favoriet is uiteraard Démare en Peter Sagan zal zich uiteraard ook mengen. En wat kunnen Álvaro Hodeg en Davide Ballerini namens Deceuninck-Quick-Step?

6 km

En het is voorbij voor Armeé. Hij heeft zich in ieder geval sterk laten zien, chapeau! Misschien gaan we hem nog wel vaker zien deze Giro. 

7 km

De snelheid in het peloton wordt vooral opgedreven door de klassementsploegen die hun kopman veilig willen houden. Van de voorsprong is daardoor nagenoeg niets meer over. Dertien tellen nog voor Armeé.

9 km

Waar de voorsprong eerst langzaam daalde, gaat het nu zeer snel met de voorsprong de verkeerde kant op voor Armeé. Hij heeft nog maar een halve minuut...

10 km

Tien kilometer en minder dan een minuut (0.50) nu. Het gaat nu zeer snel in het peloton en de rechte wegen zijn niet in het voordeel van Armeé.

11 km

Armeé begint bijna aan de laatste tien kilometer en de voorsprong begint nu wel te slinken, nog 1.16 minuten. 

Armeé

De 34-jarige Armeé heeft nog geen contract voor volgend jaar, net als Alex Dowsett, die eerder al een etappe won. Een etappezege zou Armeé alvast veel helpen!

Armeé

Het wordt krap, maar het kan. Nog 1.40 minuten op een razend peloton.

15 km

Armeé heeft nog steeds 1.48 minuten! UAE ziet het gevaar en zet extra mankracht in. Het wordt in ieder geval spannend!

18 km

De situatie:

Armeé

+ 0.42

Bais

+ 1.52

Peloton

Viviani

Viviani kon na zijn val gewoon verder, maar is nog niet terug in het peloton. Bijna de hele ploeg probeert hem terug te brengen, maar het verschil is aanzienlijk en het peloton gaat niet meer stilvallen. 

21 km

Frapporti, Mazzucco en Romano zijn intussen ingelopen door het peloton. Armeé heeft nog steeds ongeveer twee minuten. 

Beelden Armeé

Beelden van Armeé die Bais heuvelop lost.

23 km

Armeé is sterk bezig want hij loopt weer een beetje uit, bijna twee minuten nu.

24 km

Armeé lost ondertussen Bais op een nieuwe helling en gaat dus aan een solo beginnen. Het peloton is ondertussen genaderd tot 1.47.

Démare

De mannen werken hard om Démare aan zijn vierde etappeoverwinning te helpen.

26 km

Het lijkt erop dat het achtervolgende werk vooral op het bordje van Groupama-FDJ komt te liggen. Namens UAE Team Emirates draagt alleen de kleine Valerio Conti bij. Nog 2.10 voor Armeé en Bais.

Beelden motor en Viviani

Hier nog een beter beeld van de valpartij van Viviani met de motor.

30 km

Armeé en Bais blijven uitlopen op Frapporti, Mazzucco en Romano. Het verschil met hen is 53 seconden. Het peloton komt momenteel niet echt dichterbij met een achterstand van 2.26 minuten. Zijn de Italiaan en de Belg op weg naar een stunt?

Beelden val

Valpartij!

In het peloton is een motor ten val gekomen, waardoor ook Elia Viviani is gevallen. Op beelden is te zien dat de Italiaanse sprinter van achter werd aangereden door de motor. Het zit Viviani ook niet mee...

33 km

Armee en Bais zijn op een hellend stuk bij de rest van de vluchters weggereden. De twee hebben vijftien seconden op hun vorige metgezellen en 2.15 op het peloton. 

36 km

Het peloton is ook voorbij de tussensprint op 2.22 minuten van de kop. Daar begint men zo langzamerhand aan de gebruikelijke finale. Wie rijdt het langst voor het peloton uit?

Tussensprint Coriano

Weer een tussensprint, dit keer met bonificaties. Romano wint, voor Frapporti en Bais. Drie, twee en één seconden voor de drie.

44 km

Gaan de sprintersploegen het tempo iets opvoeren? Het zou zomaar kunnen. 2.40 minuten nu, Cofidis, Groupama en UAE hebben al de hele dag de controle. 

49 km

Fabio Mazzucco, Francesco Romano (beide Bardiani), Mattia Bais (Androni), Sander Armée (Lotto Soudal) en Marco Frapporti (Vini Zabù) gaan zo langzamerhand richting het laatste koersuur. Ze hebben hun gebruikelijke drie minuten voorsprong terug. 

52 km

We kloppen het af, maar vooralsnog geen valpartijen vandaag. Uiteraard weleens een renner die even achterop raakt door een plasje of mechanische pech, maar nog geen stress vandaag. 

Bais voor de bergpunten

69 km

Het peloton rijdt uiterst kalm het klimmetje op, waardoor de kopgroep van vijf (Bais heeft zich weer laten inlopen) de voorsprong zowaar ziet groeien tot dik boven de drie minuten. 

Bergpunten Monte San Bartolo

Mattia Bais wint met groot vertoon van macht de strijd om de bergpunten, bovenop de Monte San Bartolo. 3 punten voor hem. De kloof naar de andere vluchters is zo groot, dat we haast zouden adviseren om lekker door te gaan!

73 km

In het peloton hebben meteen Groupama, Cofidis en UAE zich weer op kop gezet. 2.11 minuten voor de vijf vluchters, maar die achterstand loopt alweer op. Wij gokken dat de klok op precies drie minuten weer zal stabiliseren. 

Monte San Bartolo

De koplopers zijn na de tussensprint meteen begonnen aan het enige gecategoriseerde klimmetje van de dag. De Monte San Bartolo is drie kilometer lang aan 5,1 procent gemiddeld. 

Tussensprint Pesaro

Nadat Romano in de kopgroep Frapporti heeft geklopt heeft geklopt bij de tussensprint, zijn natuurlijk de ogen gericht op het peloton. Démare pakt drie punten, Sagan twee. De Fransman loopt dus een puntje uit, de kloof is nu 21.  

90 km

Nog 14 kilometer en dan zijn we bij de tussensprint. Het gat? Het zal u niet verbazen, want nog steeds drie minuten. Het is haast jammer dat er vijf voorop rijden, en dat het tussen Démare en Sagan niet om de volle punten gaat zometeen. 

101 km

Nog 26 kilometer peddelen, dan komen we aan bij de eerste tussensprint van de dag. Dat wordt interessant voor de paarse trui. Tot die tijd schenken we nog een Iced Tea in, want ook voor een liveblogger is goed drinken heel belangrijk!

Kelderman voelt zich "super goed"

Andermaal positieve teksten bij Wilco Kelderman!

105 km

Het is bijna knap hoe ze het doen, nog 105 kilometer te gaan en nog steeds een kloof van rond die drie minuten. Het peloton gaat misschien zelfs iets te hard met 2.45 minuten op de teller.

Sander Armée - Lotto Soudal

Sander Armée is veruit de bekendste renner in de kopgroep en ook qua resultaten overlegt hij veruit de beste statistieken. Dit jaar nog werd hij vijfde in de Trofeo Serra de Tramuntana en zeventiende in de sterk bezette Ruta del Sol. Ook in meerdere rittenkoersen reed hij in bepaalde etappes al mooie ereplaatsen bijeen de afgelopen jaren. Vandaag zit hij vooral in de kopgroep om zijn Italiaans bij te spijkeren. Een betaalde cursus Italiaans, pakt 'ie toch even mee!

Francesco Romano - Bardiani

Francesco Romano is de tweede renner van Bardiani in de vlucht. Ook al zo'n jonge Italiaan, van 23 jaar. Wat kun je er verder van zeggen? Bardiani is hier per slot van rekening niet om drie etappes te winnen. Meedoen in de finale en héél misschien een rit winnen, dat zou de Giro al succesvol maken. Romano zal zich vooral willen tonen, met een aflopend contract...

Fabio Mazzucco - Bardiani

De 21-jarige Fabio Mazzucco zat in deze Giro al één keer eerder in de kopgroep van de dag en hij is er opnieuw in geslaagd. Een opvallende statistiek voor de jonge Italiaan van Bardiani: hij finishte deze Giro pas één keer bij de eerste honderd in de daguitslag. In etappe 8 werd hij 85e...

Marco Frapporti - Vini Zabù

Ook Marco Frapporti kwam al meermaals langs in de kopgroep, maar hij vond nog maar zelden de juiste vlucht. Denk bijvoorbeeld aan de waaierrit van afgelopen week, waar Frapporti het zelfs twee keer probeerde. Het is de Italiaanse veteraan van 35 nu wel gelukt. En ook voor hem geldt: het zal opnieuw vooral voor de tv-tijd zijn.

Mattia Bais - Androni

Mattia Bais, die hebben we deze Giro al vaker langs zien komen. Dat klopt ook wel, want de Italiaan van Androni staat derde op de lijst met renners met de meeste vluchtkilometers. Na vandaag is Bais de trotse nummer één in dat klassement. Salvatore Puccio is vooralsnog de leider met 320 kilometer, Bais staat op 295 kilometer. Het zal andermaal niet voor de winst zijn, maar ieder klassement telt!

Bevoorrading

Met de koers voorlopig in een status quo, is het tijd voor de lunch. Geen gekke dingen zoals sla met pindakaas vandaag, gepromoot door de inmiddels vertrokken Ward Hilhorst. (Nee, zijn vertrek heeft niets te maken met die sla-tip!). In ons thuiskantoor vandaag tijd voor twee pitabroodjes met gesmolten kaas en een stukje quiche spinazie - gorgonzola!

135 km - Namen in de kopgroep

Deze vijf weten wat hun lot is vandaag. We zullen ze zometeen eens één voor één langsgaan. Fabio Mazzucco, Francesco Romano (beide Bardiani), Mattia Bais (Androni), Sander Armée (Lotto Soudal) en Marco Frapporti (Vini Zabù).

136 km

Drie minuten, dat lijkt toch wel de maximale voorsprong voor de vijf koplopers te zijn. UAE, Cofidis en Groupama weten precies wat te doen. 

141 km

De kilometers vliegen eraf. Het peloton peddelt lekker door, met het windje in de rug. De kopgroep van vijf heeft slechts drie minuten voorsprong over...

154 km

Deceuninck-Quick-Step heeft vooraan al steun gekregen van andere sprintploegen. Groupama-FDJ, Cofidis en UAE Team Emirates steken een handje toe, voor Démare, Viviani en Gaviria. BORA houdt zich nog afzijdig. 

157 km

Het wordt geen wandeletappe vandaag. Deceuninck-Quick-Step heeft zich snel op kop gezet van het peloton en de voorsprong stabiliseert zodoende net iets onder de vier minuten. 

165 km

We zijn over de vier minuten heen. Zal Armée zich een beetje vermaken met verder louter Italianen in de kopgroep?

173 km

Twee minuten al, en dat zal ongetwijfeld nog flink worden aangedikt door de vijf koplopers. De drie Italiaanse procontinentale ploegen hebben hun mannetje(s) weer mee, iedereen tevreden!

176 km

Fabio Mazzucco, Francesco Romano (beide Bardiani), Mattia Bais (Androni), Sander Armée (Lotto Soudal) en Marco Frapporti (Vini Zabù) hebben het voor elkaar. Het peloton laat begaan. 

177 km

Een groep van vijf heeft zich snel ontdaan van het peloton. De kloof is nog klein, maar zal het peloton problemen hebben met een vroege vlucht?

182 km

We zijn vertrokken!

Paarse trui - Arnaud Démare

De strijd om het paars werd gisteren nieuw leven ingeblazen met de schitterende onderneming van Peter Sagan. De Slowaak bracht het verschil naar Arnaud Démare terug naar twintig punten. Démare toonde zich vooralsnog echter de beste sprinter, met al drie ritzeges. Een vierde overwinning vandaag zal de kloof weer flink vergroten... 

Blauwe trui - Ruben Guerreiro

EF Pro Cycling ging zonder kopman naar de Giro, maar kan nu al spreken van een geslaagde ronde. Caicedo won al op dag 3 een rit en Ruben Guerreiro voegde er afgelopen zondag eentje bij. Daarmee pakte hij tevens de bergtrui. Hij heeft in dat klassement acht punten voorsprong op Giovanni Visconti. Met vandaag louter een klimmetje van vierde categorie is Guerreiro in ieder geval voor vandaag zeker.

Roze en witte trui - João Almeida

Wat een weelde nog steeds voor João Almeida, die opgaat voor zijn negende dag in het roze. Daarmee heeft ook al een dikke week het wit in bezit. De Portugees van Deceuninck-Quick-Step gaf zelf aan dat hij de trui in ieder geval tot en met etappe 15 zou kunnen behouden. Kan hij de Giro zelfs winnen? Hijzelf denkt van niet... We gaan het zien.

Neutrale zone

De renners zitten inmiddels op de fiets voor de neutrale openingskilometers. De vlag gaat zo gezwaaid worden!

Alle ogen gericht op het coronavirus

Na de dramatische dinsdag zijn alle ogen gericht op de volgende testrondes. Giro-baas Vegni heeft aangekondigd dat er dinsdag en donderdag opnieuw getest is/wordt bij teams met één of meerdere besmettingen. 

Nog 144 renners in koers...

Sagan versus Démare?

Gaat Sagan het vandaag nog spannender maken in de strijd om het paars? Of verstevigt Démare zijn leidende positie?

Klassementen Giro d'Italia

Voorbeschouwing etappe 11 Giro d'Italia

Goedemiddag!

Goedemiddag en welkom bij de liveblog voor de elfde etappe in de Giro d'Italia!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws