Ulissi wint dertiende etappe, Almeida loopt wat uit op Kelderman en co Giro d'Italia

Ulissi wint dertiende etappe, Almeida loopt wat uit op Kelderman en co

Door Bram van der Ploeg 16 oktober 2020 | 16:15


Diego Ulissi heeft de dertiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een lange, vlakke en saaie aanloop zorgde de finale voor vuurwerk. Daarin lieten de klassementsrenners zich zien, maar was Ulissi in de sprint van die groep de sterkste. João Almeida pakte zes bruikbare bonificatieseconden. 

Dat de finale voor vuurwerk zou zorgen, wisten we. We moesten echter eerst 155 vlakke kilometers overbruggen. Het tempo lag hoog in de openingsfase en zeven renners zagen het wel zitten. Geoffrey Bouchard (AG2R), Simon Pellaud, Simone Ravanelli (beide Androni), Rodrigo Contreras (Astana), Alessandro Tonelli (Bardiani), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en Lorenzo Rota (Vini Zabù) reden weg, maar kregen niet al te veel voorsprong van het peloton.

BORA controleert, pas richting finale vuurwerk

BORA-hansgrohe nam meteen de controle voor Peter Sagan, met ook een mannetje van Israel Start-Up Nation erbij. De zeven vluchters kregen om die reden maximaal drie minuten, waardoor de kopgroep wist dat er niets te halen viel. De wielervolgers konden rustig een kopje koffie zetten en een tosti eten, want urenlang gebeurde er vervolgens niet zoveel. BORA controleerde, de vluchters kregen geen seconde extra cadeau.

Pas in de laatste 45 kilometer werd het peloton nerveus en verdween het BORA-treintje even van de kop. Op 29 kilometer van het einde lag de Roccolo; 4,3 kilometer aan 7,8 procent. Daar ging het peloton met zijn bekende treintjes met razende vaart op af. Vooraan ontplofte het daarom ook. Bouchard en Tonelli bleken de twee sterksten, toen de weg eenmaal omhoog liep. 

Démare vecht voor zijn kansen, favorieten gaan los

BORA-hansgrohe nam in het peloton de kop weer over voor Sagan, om Arnaud Démare te lossen. De Fransman moest er uiteindelijk ook af, maar hij gaf zich nog niet gewonnen. In de afdaling van de Roccolo kwam hij met dank aan zijn ploegmaats weer terug in het peloton. Bouchard en Tonelli zaten er daar nog een half minuutje voor. Na een klein stukje vallei doemde de slotklim op; de Calaone van twee kilometer aan 9,9 procent.

Op dat laatste klimmetje kwamen zowaar de mannen van het klassement uit hun hok. Tao Geoghegan Hart was de eerste die aanviel en João Almeida en Vincenzo Nibali oogden ook sterk. Bouchard en Tonelli waren er zodoende aan voor de moeite. Voor Sagan ging het te rap, al zat hij op de top wel veel dichterbij het pelotonnetje dan Démare, die het definitief kon vergeten. Kon Sagan nog terugkomen? Het peloton bestond nog slechts uit twintig á dertig renners.

Sagan en Démare geklopt, wie wint?

Wat volgde was nog een afdaling en daarna nog enkele vlakke kilometers richting de finish. Het werd een schitterend gevecht tussen diverse groepen. De voorste groep met alle klassementsrenners werd aangevoerd door Deceuninck-Quick-Step, voor Almeida en de mogelijke dagzege. In de eerste achtervolgende groep zat Sagan, die in de laatste vijf kilometer met onder meer Thomas De Gendt nog probeerde de oversteek te maken naar voren. De groep met Démare zat daar weer een halve minuut achter, dus wisten ook zij dat het gedaan was.

Alle inspanningen van Sagan ten spijt; het was aan de groep favorieten voor de dagzege, met daarbij ook nog Ulissi, die optimaal profiteerde van het doorrijden van Deceuninck-Quick-Step. De Italiaan werd naar voren gereden door Brandon McNulty in de slotkilometer, alvorens Ulissi in de sprint nipt sterker was dan Almeida en Patrick Konrad. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 13 Giro d'Italia 2020

1. Diego Ulissi
2. João Almeida ''
3. Patrick Konrad ''
4. Tao Geoghegan Hart ''
5. Mikkel Honoré ''
6. Sergio Samitier ''
7. Jakob Fuglsang ''
8. Pello Bilbao ''
9. Vincenzo Nibali ''
10. Jai Hindley ''
11. Wilco Kelderman ''

Klassement na etappe 13 Giro d'Italia 2020

1. João Almeida
2. Wilco Kelderman +0.40
3. Pello Bilbao +0.49
4. Domenico Pozzovivo +1.03
5. Vincenzo Nibali +1.07
6. Patrick Konrad +1.17
7. Jai Hindley +1.25
8. Rafal Majka +1.27
9. Fausto Masnada +1.42
10. Jakob Fuglsang +2.26

Check alle klassementen!

Lees etappe 13 in de Giro d'Italia 2020 terug via onze liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Algemeen klassement

Algemeen klassement na etappe 13
1. João Almeida
2. Wilco Kelderman +0.40
3. Pello Bilbao +0.49
4. Domenico Pozzovivo +1.03
5. Vincenzo Nibali +1.07
6. Patrick Konrad +1.17
7. Jai Hindley +1.25
8. Rafal Majka +1.27
9. Fausto Masnada +1.42
10. Jakob Fuglsang +2.26

Etappeklassement

Etappe 13
1 Diego Ulissi
2 João Almeida
3 Patrick Konrad
4 Tao Geoghegan Hart
5 Mikkel Honoré
6 Sergio Samittier
7 Jakob Fuglsang
8 Pello Bilbao
9 Vincenzo Nibali
10 Jai Hindley

Ulissi wint

Almeida en Konrad volgen op plek twee en drie!

0 km

ULISSI WINT! In de sprint is de Italiaan de sterkste!

2 km

De ontknoping nadert. Het gaat snel nu, Deceuninck-Quickstep rijdt nog altijd voorop! 

3,5 km

De finish nadert met Deceuninck-Quickstep nog altijd op kop. Kelderman zit overigens ook in de kopgroep, dat hadden we nog niet gemeld. 

8 km

Het is Deceuninck-Quick-Step die nog altijd voorop rijdt. De groep van Sagan volgt op 20 seconden! 

10 km

Deceuninck-Quickstep met onder andere Almeida rijdt op kop. Wint hij de rit? 

12 km

Met nog een kleine 12 km te gaan heeft Sagan een achterstand van 15 seconde op het peloton.

16 km

Tonelli en Bouchard zijn ingehaald door het peloton. Favorieten maken tempo, met een belangrijke rol voor onder andere Almeida. 

18 km

Het laatste klimmetje is begonnen! Démare is weer aangesloten bij het peloton. 

23 km

Bouchard en Tonelli gaan nog altijd op kop. Demare heeft zijn achterstand iets ingelopen naar een minuut op het peloton!

27 km

De situatie:

Bouchard en Tonelli

+0.30

Peloton favorieten (en Sagan)

+1.15 van de kop

Arnaud Démare

27 km

We gaan richting de Calaone; twee kilometer lang aan 9,9 procent gemiddeld. Daar gaat deze etappe beslist worden, of krijgen we in ieder geval de groep waarmee we gaan sprinten na de afdaling!

28 km

Het peloton, onder leiding van BORA, op een half minuutje over die top. Démare kan het voor vandaag vergeten. Hij kwam op een minuut door. Sagan kan dus een gouden zaak doen voor het paars!

Bergpunten Roccolo

De twee koplopers zijn over de top van de Roccolo heen. Bouchard was als eerste boven, voor Tonelli.

30 km

Tonelli en Bouchard buffelen lekker door, maar zijn nog niet boven. De achtervolgende groep is opgeslokt door het peloton, dat nog een halve minuut toegeeft. 

31 km

Démare doet er echt alles aan om erbij te blijven, maar hij heeft het zwaar hoor. BORA trekt door, met alle klassementsmannen ook scherp van voren. De twee leiders hebben nog 38 seconden op het peloton. 

32 km

De situatie:

Bouchard en Tonelli

+0.08

Ravanelli, Vanhoucke en Rota

+0.40 naar de kop

Peloton

32 km

Vooraan hebben we Geoffrey Bouchard en Tonelli nog over! Er zitten echt verschrikkelijk zware stroken tussen en de twee hebben nog 46 seconden op het peloton, waar BORA het tempo hoog houdt.

33 km

BORA neemt over! Fabbro trekt aan voor Sagan op de heerlijk smalle geitenpaden van deze klim. De eerste vroege vluchters worden ingehaald. 

35 km

In beide groepen staat wat te gebeuren! Vooraan scheurt het uit elkaar, in het peloton neemt Bahrain McLaren de leiding. Heeft Pello Bilbao plannen?

41 km

Nog elf kilometer en dan zijn we aan de voet van de Roccolo. Deze eerste klim stijgt 4,3 kilometer aan 7,8 procent gemiddeld. Een pittige klim, normaal gesproken te zwaar voor de sprinters?

42 km

Het peloton zit niet langer op een lint, maar we zien de bekende treintjes naast elkaar geformeerd worden. Het is een prachtig gevecht, want iedereen wil vooraan zitten. 

45 km

Het peloton maakt nog geen aanstalten om de zeven vooraan in te rekenen. Het gat is nog steeds twee minuten, al wordt er in de kopgroep nu ook wel een stuk harder gereden. 

57 km

De nervositeit in het peloton neemt wat toe, want de finale komt dichter- en dichterbij. BORA controleert nog steeds, 2.20 minuten achter de zeven leiders.

Davide Ballerini

Opvallend: Davide Ballerini laat zich terugzakken naar de ploegwagen, want het bloed stroomt van zijn linkerwang. Heeft hij iets in zijn gezicht gekregen? Hij wordt in ieder geval behandeld. 

Tussensprint Rovigo - Deel 2

Arnaud Démare pakt het puntje, zonder dat iemand anders zich er druk om maakt. Het verschil tussen Démare en Sagan is daarmee nu 37 punten. 

Tussensprint Rovigo

Simon Pellaud sprint overtuigend naar de 'winst' in de tussensprint. Daarmee is hij leider in het tussensprintklassement, want die bestaat ook. Het peloton heeft straks nog 1 puntje om voor te sprinten. 

76 km

Geoffrey Bouchard (AG2R), Simon Pellaud, Simone Ravanelli (beide Androni), Rodrigo Contreras (Astana), Alessandro Tonelli (Bardiani), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en Lorenzo Rota (Vini Zabù) hebben 1.43 minuten op het peloton, waar BORA stug blijft doorfietsen. 

77 km

Kent er iemand nog een goede mop? We zouden deze liveblog dolgraag vol gooien met allerlei spektakelstukken uit de koers, maar er gebeurt gewoon niet zoveel. Het is echt wachten op die finale, waarin we twee keer gaan klimmen en alles echt gaat ontploffen. 

90 km

Bevoorrading! De kopgroep krijgt lunch, het peloton is daar ook bijna. Het verschil is 1.40 minuten. Wij zullen onze lunch ook eens tevoorschijn halen...

Harm Vanhoucke

1.42 minuten nog voor de zeven, waar Harm Vanhoucke natuurlijk de opvallendste naam is. De jonge Belg stond in de eerste week lang in de top-10 van het klassement, maar daar is hij uit weggezakt. Gisteren kwam hij in de laatste groep binnen. In het klassement staat hij nu 25e, op dik een half uur. 

Matthews test negatief

Goed nieuws voor Michael Matthews, die op de eerste rustdag naar huis moest na een positieve coronatest. De hertest bleek al negatief en ook de tweede PCR-test is nu negatief gebleken. 

Matthews test negatief

Goed nieuws voor Michael Matthews, die op de eerste rustdag naar huis moest na een positieve coronatest. De hertest bleek al negatief en ook de tweede PCR-test is nu negatief gebleken. 

115 km

Het ging net misschien net even iets te hard, want BORA laat de voorsprong van de zeven koplopers weer iets oplopen tot een kleine twee minuten. 

126 km

1.42 minuten nog maar. Het peloton houdt de zeven koplopers heel erg strak. Opdat ze geen moment het idee krijgen dat er iets te halen valt. 

134 km

Status quo in de koers! BORA leidt het peloton, dik twee minuten achter de kopgroep van zeven. Nog eens de namen: Geoffrey Bouchard (AG2R), Simon Pellaud, Simone Ravanelli (beide Androni), Rodrigo Contreras (Astana), Alessandro Tonelli (Bardiani), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en Lorenzo Rota (Vini Zabù). 

150 km

Drie minuten it is. BORA-hansgrohe controleert, met ook één mannetje van Israel Start-Up Nation op kop van het peloton. De kopgroep van zeven weet dat het niet voor hen zal zijn vandaag...

156 km

Daar is BORA-hansgrohe al. Peter Sagan wil winnen vandaag, dus zijn ploeg gaat de boel controleren. Dik drie minuten voor de zeven leiders, veel meer lijken ze niet te gaan krijgen. 

157 km

De zeven peddelen lekker door. Ze hebben drie minuten bijeen. Het peloton vindt het allemaal helemaal prima. 

159 km - Namen in de kopgroep

Deze zeven renners gaan het vandaag proberen: Geoffrey Bouchard (AG2R), Simon Pellaud, Simone Ravanelli (beide Androni), Rodrigo Contreras (Astana), Alessandro Tonelli (Bardiani), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en Lorenzo Rota (Vini Zabù). 

163 km

Daar is de beslissende slag! Zeven renners slaan de handen ineen en zijn er vandoor. 

167 km

25 kilometer gehad, in dik een half uur koers. Nog geen kopgroep. Er wordt wel degelijk geprobeerd. We hebben Fernando Gaviria al in het offensief gezien en uiteraard zijn de procontinentale ploegen actief.

170 km

Even voor de duidelijkheid: de eerste 155 kilometer is vandaag vlak als een pannenkoek. Heel misschien doen we dat vanmiddag wel eer aan met een pannenkoek met stroop bij de lunch. Moeten we nog even zien! Nog geen kopgroep so far.

174 km

De organisatie meldt via de officiële kanalen dat het tempo wel degelijk hoog ligt. Dan zal onze rekensom niet kloppen. Om 11.52 uur reed het peloton onder kilometer 0 door, om 12.12 uur was er 17 kilometer afgelegd. Dat is gemiddeld plots 52 kilometer per uur. Enfin, we vermaken ons er in ieder geval mee. 

Blauwe trui - Ruben Guerreiro

Ruben Guerreiro rijdt nog steeds in de blauwe bergtrui. De winnaar van de negende etappe heeft nog altijd 84 punten en staat daarmee fier aan kop. De Portugees (ja, het kan niet op voor dat land) verdedigt acht punten voorsprong op Giovanni Visconti. Het gat naar nummer drie Filippo Ganna is al 39 punten. Uiteraard zijn er in die derde weken veruit de meeste bergpunten te verzamelen. 

Paarse trui - Arnaud Démare

36 punten voorsprong voor Arnaud Démare in de strijd om het paars. Peter Sagan vindt vandaag een finale op zijn maat, maar dan moet er wel hard gekoerst worden op de beklimmingen om Démare te lossen. Lukt dat, en slaagt Sagan erin om punten te pakken, dan wordt het richting de derde week wel heel interessant om de puntentrui. Slaat Démare vandaag de aanval af of loopt hij zelfs uit; dan wordt het al wat minder spannend.

Roze en witte trui - João Almeida

Geeft ons nog mooi even de tijd om de truidragers weer even voor te stellen. In het roze en wit, voor de tiende dag vandaag: João Almeida. De Portugees zal ook vandaag bij de pinken moeten zijn in de finale, met twee korte beklimmingen. Maar normaal gesproken gaat hij morgen in de tijdrit als laatste van start, in het roze. Het is een fantastische prestatie van de 22-jarige man van Deceuninck-Quick-Step. 

180 km

12 kilometer gehad in twintig minuten koerstijd. Een snelle rekensom leert dat het dan aan 36 kilometer per uur gemiddeld niet bijster hard gaat. We willen nog niet op de zaken vooruit lopen, maar ligt er een wandeletappe in het verschiet?

183 km

Bijna tien kilometer gehad en nog geen vlucht van de dag! 

186 km

Geen vroege vlucht gemeld in de eerste kilometers. De renners doen het nog rustig aan, na de intense dag van gisteren. 

192 km

Go!

Neutrale zone

De renners zijn van start, op weg naar kilometer nul!

Peter Sagan of Arnaud Démare?

Een puncher of een sprinter? 

Klassementen Giro d'Italia

Nog 143 dappere strijders...

Voorbeschouwing etappe 13 Giro d'Italia

Een vlakke dag, met een pittig slot!

Buongiorno!

Goedemorgen en welkom bij de liveblog voor de dertiende etappe in de Giro d'Italia! 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws