Almeida pareert halve aanval Kelderman, O'Connor zegeviert in Giro d'Italia Giro d'Italia
Giro d'Italia

Almeida pareert halve aanval Kelderman, O'Connor zegeviert in Giro d'Italia

Almeida pareert halve aanval Kelderman, O'Connor zegeviert in Giro d'Italia

Ben O'Connor heeft, een dag na zijn tweede plaats in de zestiende rit, de zeventiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De 24-jarige Australiër van NTT Pro Cycling was onderdeel van de vroege vlucht en sloeg op de slotklim toe. Klassementsleider João Almeida had ongetwijfeld een zware dag verwacht, maar werd alleen in de slotfase even getest. De Portugees behield daarmee het roze.

Zoals verwacht werd het een groot gevecht om de vlucht van de dag in de zeventiende etappe. Kilometers lang reed het peloton op een lint en werd er veel aangevallen. Het was echter pas na veertig kilometer buffelen, dat er negentien renners bij elkaar kwamen. Op de eerste klim van de dag - de Forcella Valbona van 21,4 kilometer - reden zij een paar minuten weg bij het peloton, waar Deceuninck-Quick-Step voor leider João Almeida het tempo rustig hield.

Guerreiro virtueel in de bergtrui, Almeida nog niet onder druk

Geoffrey Bouchard (AG2R), Jesper Hansen (Cofidis), Óscar Rodríguez (Astana), Hermann Pernsteiner (Bahrain), Ilnur Zakarin, Víctor de la Parte (beide CCC), Ruben Guerreiro (EF), Kilian Frankiny (Groupama), Thomas De Gendt, Harm Vanhoucke (beide Lotto Soudal), Héctor Carretero, Edoardo Sepúlveda, Dario Cataldo, Davide Villella (allen Movistar), Louis Meintjes, Amanuel Ghebreigzabhier, Ben O'Connor (allen NTT), Rohan Dennis (INEOS) en Diego Ulissi (UAE) hadden op de top van de eerste klim dik vijf minuten voorsprong te pakken.

Guerreiro pakte er de veertig bergpunten en werd daarmee virtueel leider in het bergklassement. De man in het blauw, Giovanni Visconti, had de slag om de kopgroep gemist... Met de krantjes onder het shirt werd er lang gedaald, alvorens meteen de tweede klim van de dag stond geprogrammeerd. De Monte Bondone van 20,5 kilometer was bijna net zo lang als de eerste klim en aan 6,6 procent gemiddeld ook bijna net zo steil. Zou er hier al een ploeg zijn in het peloton die het tempo wilde opvoeren? Deceuninck-Quick-Step liet de achterstand naar de kopgroep namelijk groeien naar dik zes minuten.

Klassementsmannen wachten af, kopgroep dunt uit

Na een lange afdaling ging de blik op de tweede klim van de dag. De Monte Bondone steeg 20.5 kilometer lang aan 6,6 procent en er was geen ploeg die het heft in handen nam in het peloton. Iljo Keisse voerde het tempo aan voor zijn leider Almeida en ook in de kopgroep werd er in een gepast tempo omhoog gefietst. Na dik twintig kilometer klauteren was er aan de situatie in de koers zodoende niets veranderd: de kopgroep kwam boven met dik zeven minuten voorsprong, Guerreiro pakte andermaal veertig bergpunten en Deceuninck-Quick-Step leidde het peloton omhoog.

Na de tweede klim speelde Movistar zijn eerste troef, met vier renners in de kopgroep. Cataldo versnelde in de afdaling en sloeg in de dalende kilometers een kloof van dik vijftig seconden. De achttien andere vroege vluchters daalden met elkaar, maar die groep sloeg daarna wel uiteen. Dennis en Zakarin demarreerden en kregen Ghebreigzabhier, O'Connor, Vanhoucke en Carretero mee. Deze zes reden, in de heuvelachtige kilometers richting de derde klim, naar Cataldo toe. Pernsteiner en De Gendt sloten op de klim ook nog aan, waarmee we een kopgroep van negen hadden. Villella sloot net onder de top nog aan als tiende.

Pernsteiner virtueel in top-3, favorieten nemen snipperdag

De tien leiders kregen alle ruimte van het peloton, dat dik acht minuten toegaf. Dat was flink, want met Pernsteiner reed er iemand, op minder dan tien minuten van Almeida in het klassement, voorop. De Oostenrijker ving de laatste 35 kilometer aan, in de wetenschap dat hij virtueel de top-3 van het klassement zou binnenkomen. Pas na de afdaling van de derde beklimming van de dag schoot het peloton ietwat in gang en liep de voorsprong van de kopgroep wat terug.

Die kopgroep dikte richting de voet van de twaalf kilometer lange slotklim wel aan. Bouchard, De la Parte, Rodríguez, Frankiny en Hansen keerden terug, waardoor we vijftien leiders hadden. Zij hadden bij het ingaan van de laatste twintig kilometer nog een dikke zes minuten voorsprong. De Gendt deed het meeste kopwerk, op weg naar de Madonna di Campiglio, van 11,9 kilometer aan 5,9 procent gemiddeld. Hier moest het dan gaan gebeuren, vooraan en bij de favorieten...

Sunweb versnelt dan toch, O'Connor valt aan

Deceuninck-Quick-Step had de hele dag gereden en de kopgroep ving, door een flinke tussenversnelling van het pak, de slotklim aan met een voorsprong van nog 5.35 minuten. In die kopgroep nam De la Parte het heft in handen, voor zijn kopman Zakarin, alvorens de sterkste mannen daar overbleven. De Gendt bleef lange kopbeurten doen en rookte daardoor renner voor renner op. Toch kon O'Connor er op acht kilometer van de top van weg springen. De Gendt was genoodzaakt te achtervolgen, met alleen nog Zakarin en Pernsteiner bij hem.

In het peloton kwamen de bekende klassementstreintjes naar voren, zij en zij over de brede wegen. Team Sunweb nam vervolgens zijn verantwoordelijkheid voor Kelderman. Het tempo werd de lucht in gegooid om iedereen onder druk te zetten. Daarbij deed ook Trek-Segafredo een duit in het zakje; had Vincenzo Nibali goede benen? De achterstand naar de inmiddels eenzame koploper liep verder terug, met op 6,6 kilometer van het einde nog vijf minuten over.

Ieder voor zich in de kopgroep

Toen Jai Hindley op 5,4 kilometer de kop nam in het peloton was het spel op de wagen. Hindley kreeg de vrijheid om aan te vallen en vormde zo een springplank voor Kelderman. Almeida had echter nog Fausto Masnada bij zich en die reed het gaatje dicht. Deceuninck-Quick-Step nam de teugels weer in handen en sloeg de halve aanval van Sunweb zo af. Alle klanten uit de top-10 waren verder op de afspraak, plus nummer twaalf Jakob Fuglsang. Nummer elf Brandon McNulty moest wel passen.

Het werd zodoende een tijdrit bergop, vooraan en bij de klassementsrenners. O'Connor zag achter hem Pernsteiner wel komen, maar de kleine klimmer kwam nooit dichterbij dan 25 seconden. Daarmee kon O'Connor de handen in de lucht steken, na een knappe solo in de finale. Bij de favorieten werd er uiteraard nog wel even gesprint in de slotkilometer, ideaal voor Almeida en de andere explosieve mannen. Er werd geen seconde gewonnen... (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 17 Giro d'Italia 2020

1. Ben O'Connor
2. Hermann Pernsteiner +0.31
3. Thomas De Gendt +1.10
4. Ilnur Zakarin +1.13
5. Kilian Frankiny +1.55
6. Harm Vanhoucke +2.49
7. Davide Villella +3.29
8. Óscar Rodríguez ''
9. Amanuel Ghebreigzabhier +3.30
10. Jesper Hansen +4.32

Klassement na etappe 17 Giro d'Italia 2020

1. João Almeida
2. Wilco Kelderman +0.17
3. Jai Hindley +2.58
4. Tao Geoghegan Hart +2.59
5. Pello Bilbao +3.12
6. Rafal Majka +3.20
7. Vincenzo Nibali +3.31
8. Domenico Pozzovivo +3.52
9. Patrick Konrad +4.11
10. Fausto Masnada +4.26
11. Hermann Pernsteiner +5.07
12. Jakob Fuglsang +5.09

Check alle klassementen!

Lees etappe 17 in de Giro d'Italia 2020 terug in onze liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws