Als grote leider Sagan ermee stopt, kan hij niet achterblijven: Oss gaat verder als Laurens ten Dam van Italië Gravel
Gravel

Als grote leider Sagan ermee stopt, kan hij niet achterblijven: Oss gaat verder als Laurens ten Dam van Italië

Als grote leider Sagan ermee stopt, kan hij niet achterblijven: Oss gaat verder als Laurens ten Dam van Italië

Jarenlang was hij een vertrouwd gezicht in de ploegen rondom Peter Sagan, en één van de meest imposante verschijningen in het peloton. Nu stopt hij er, op bijna 37-jarige leeftijd, dan toch mee. Daniel Oss hangt zijn wegfiets aan de wilgen, en gaat verder in de gravelwereld. 'Ik wil op een hoog niveau blijven fietsen, mezelf uitdagen, het blauw van Italië dragen en tegelijkertijd vooral plezier hebben', zo motiveert Oss aan La Gazzetta dello Sport.

Oss was zelf geen veelwinnaar op de weg. Hij kreeg spaarzaam zijn kansen als kopmannen naar huis waren of niet thuis gaven in grote wedstrijden. Hij is echter vooral bekend als extreem loyale ploegmakker en knecht in zware fases van grote wedstrijden. Jarenlang was hij dus ploeggenoot van Sagan, en hij loodste Greg Van Avermaet naar diens zege in Parijs-Roubaix. Nu wil hij een nieuwe weg in slaan.

'Alternatieve' Oss was steun en toeverlaat Sagan sinds 2010, nu verder als 'pionier' in gravelwereld

De laatste jaren gaat het zeer hard met de graveldisciplines. Sinds enkele jaren zijn er Europese en wereldkampioenschappen op het onverharde, waar steeds meer grote namen aan meedoen. Oss over het karakter van de discipline: 'Ik dacht: of ik wil op de weg rijden bij een ploeg van hoog niveau, of ik richt me op iets nieuws. Ik ben zelf altijd een beetje alternatief geweest. Dat is gravelen ook. Het is iets nieuws. In die zin voel ik me een pionier. Ik voel me ervoor opgeladen, het is een doorstart voor mij', aldus Oss over zijn switch van de weg naar het onverharde. Hij is in dat opzicht een beetje de Laurens ten Dam van Italië.

'Het is een andere wereld dan het wegwielrennen. Je kan meer jezelf zijn, er is minder prestatiedruk. En toch ga je buiten de gebaande paden, waardoor het ook veiliger is. In die zin is het toeristisch. Het is meer een ontdekkingsreis, waarin je op zoek gaat naar nieuwe plekken.' En hoe is dat dan voor oud-profs op de weg? 'Er zal een uitgebreidere kalender moeten komen met meer wedstrijden. Dan kun je jezelf beter meten, want presteren wil ik nog steeds. Voor gravelen moet je zeker sterk zijn.'

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws